"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Wednesday, December 31, 2008

Terima Kasih S BEST MANAGEMENT ..Selamat Tinggal


31 Disember 2008 adalah hari terakhir mama di S Best Management. Mama berhenti kerja dengan harapan akan dapat kerja baru di JB nanti. Lagipun dah tak berapa lama.. kunci rumah dah boleh ambik and abah ajak mama & Tina pindah ke rumah kami yang baru tu nanti..

Banyak sangat kenangan mama kat syarikat ni. Walaupun syarikat ni kecik tapi banyak benda yang mama belajar..yang takkan dapat kat mana-mana sekolah atau universiti pun. Terima kasih kat bos sebab sudi ambik mama bekerja 1 Januari tahun lalu. Terima kasih atas peluang yang diberikan.. I really appreciate it


Kepada Ain, kerani am S Best.. you're a good friend. Akak seronok dapat kenal dengan Ain sebab Ain seorang kawan dan adik yang baik. It was a pleasure for knowing you.. Akak doakan yang terbaik buat Ain di masa akan datang.Kerja elok-elok coz I know that you can do better than now..



Mama resign bukan sebab dah tak suka kerja kat situ tapi we all want the best in life and I think that I haven't found my best career so far and I really wanna work for it. I have to think long term for my dearly Qistina..my lovely husband and I really think that I have to do something for my family..my lovely family. Kita kena berubah ke arah yang lebih baik.. and mama nak cari kerja yang gaji lebih besar hopefully..yang setaraf kelulusan, kebolehan dan pengalaman. Siapa tak nak gaji besar kan..
And I really pray the best for upcoming years especially for S Best.. Wish me luck in my career advance.. Good Bye S Best..




glitter-graphics.com

glitter-graphics.com

Sunday, December 28, 2008

Aktiviti Sepanjang Weekend & Cuti Awal Muharam

Photobucket


First thing in the morning..lepas breakfast je mama & abah bawak Tina keluar jalan-jalan kat luar rumah tengok matahari pagi. Biasalah..Tina kan memang suka main air. Abah pun apa lagi..masukkan air dalam pool..pakaikan tina short dan masukkan dia dalam pool. Tapi abah & mama kena jaga dia la. Abah sebelah sana mama sebelah sini..takut dia jatuh. Sebab sebelum tu Tina dah jatuh dah..lantai licin kena air..dia pulak tak nak dipegang..terlepas dari tangan mama..ha..beletup jatuh atas lantai..kuat dia nangis.




Aksi Memanjat Kerusi ... Tina Makin Lasak


PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket


Ini aksi selepas minum yakult guna straw. Ni dah mandi la ni..mama bawak lagi Tina keluar sebab abah, atuk dan nenek sibuk mengemas kat luar. Tau la dia ni tinggi kan..semua tempat dia nak panjat. Mama pun cepat-cepat snap gambar dia memanjat kerusi taman ni. Pas tu..tengok la cara dia duduk..isy..kalaulah bedebuk jatuh kang..boleh pening kepala dibuatnya..


Dia bukan kira..janji dia panjat..tu kang kalau turunkan ..nangis kang tu..isy..



Main Bedak ..


PhotobucketPhotobucket


Ya Allah ..tengok la..si comel ni memang tak tahu duduk diam langsung. Mama nampak dia main botol bedak tapi tak sangka pulak dia pandai bukak tutup bedak tu. Sebab selama ni pun dia memang tak pernah bukak tutup bedak tu.


Bila mama tengok je..hai...tengok la..betapa cantiknya berkubang dalam bedak tu..dah macam kundur dah..


p/s : mama nak masukkan video main pool tapi tak boleh la..nape ntah..tak pe..video will beupdated soon ye..

Surprise ..Tina Dah Pandai Minum Guna Straw

Ingat lagi tak mama punya first introduction to straw kat post yag lalu.. selepas hari tu setiap kali minum guna straw mama atau abah akan bagi straw pada Tina supaya dia biasakan diri macam mana nak gunakannya..siap buat demo lagi tu ha..tapi nampaknya Tina belum dapat catch up apa yang kami berdua nak ajar dia buat. Setiap kali minum..itulah yang kami buat..hinggalah..

Pagi ni kami bagi Tina minum Yakult. Dia suka sangat dengan yakult. Tapi sebelum ni kami cuma sedut kat straw dan masukkan dalam mulut Tina. Skali tu abah cakap..cuba biar Tina sedut sendiri..mama cakap..Tina belum pandai la..nanti dia gigit straw macam selalu tu. Tapi abah suruh cuba je..mama pun masukkan straw dalam mulut Tina tapi straw tu mama pegang sket..takut termasuk dalam botol yakult..ssrruup..ssrrup..Tina sedut..


Mama & abah terkejut betul.. ehh..dah pandai la.. kami sama-sama ketawa. Tina pun nampaknya enjoy minum guna straw..lagi senang nak minum banyak agaknya..hehehe..seronok tengok..berbaloi usaha kami.. another development yang membanggakan la..utk bulan yang ke 14 ni..



p/s : Usaha tangga Kejayaan..seronok tengok hasilnya..

Header Baru..

Hohoho...mama cuba nak tukar header tapi tak pandai..so buat punya buat..header baru tu pun terletak kat situ..macam tak fit je..nak ubah tak pandai nak buat. Try jugak open photoshop masa kat ofis siang tadi tapi photoshop tu dah rosak la..tak boleh guna. So buat sementara waktu..boleh la guna header tu..hikhikhik...

Nak suruh abah buatkan header..abah asyik sibuk je..so mama buat apa yang mama pandai je la..janji header dia bertukar..tapi harap-harap nanti mama dapat create satu header dan tukar templete blog ni kepada yang lebih cantik. Kalau setakat nak tukar templete je..dah cuba dah..memang boleh tapi semua widget hilang..nak ubah-ubah kat html dia tu..lom pandai lagi. Dah cuba buat tapi tak jadi..tak boleh nak view pun..

Bila tengok header Joanne, Serene, Mummygwen dan beberapa blog lagi..jealous sangat sebab header blog diorang ada gambar sendiri..
Takpe..takpe..slow-slow belajar dan buat ye..

Tuesday, December 23, 2008

First Introduce : Garlic Spread & Mushroom Soup

Photobucket Photobucket
Eh..makan apa tu? sedapnya.. Haa.. mama & abah baru first time nak introduce kat Tina roti dengan garlic spread dan mushroom soup. Abah dengan mama suka makan jadi kami nak cuba bagi kat Tina..

Yes..yes..Tina boleh terima la..dia suka sangat makan soup. Tengok la tu..comot-comot mulut makan soup!

PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket
Mama & abah beli 2 brand soup yang berlainan.. Vono & Campbell. Bila dah sampai kat rumah barulah mama & abah perasan yang Vono Soup tu ada tulisan AJINOMOTO besar kat kotak dia (mama tanda arrow) tapi kat Capmbell tak ada pulak tulisan tu. Kat kotak Campbell siap tulis NO MSG lagi ha..
Patut la rasa pun lain. Nasib baik mama buat dua-dua jenis soup..kalau tak mesti tak perasan perbezaan dia. Tak pe la..lain kali mama & abah akan lebih hati-hati pilih barang untuk Tina. Lagipun MSG tak elok untuk kesihatan..apalagi untuk Tina.
Tina..lain kali kita makan Campbell Soup je la eh..tak nak la makan soup Vono lagi..

p/s : selama ni pun mama & abah memang beli Campbell je tapi yang dalam tin..baru kali ni la nak try yang dalam kotak...
Garlic Spread tu pun barufirst time beli..selama ni abah buat manual je..tumbuk bawang putih..campur dengan buttercup..lagi sedap. Tapi nak senang punya pasal..beli yang readymade ni..

Monday, December 22, 2008

Kasut Baru, MP Pants Baru & Height Chart

MamyPoko Pants Baru untuk Tina.. tapi belum try lagi pun..ala..biasanya MamyPoko memang ok..tak payah nak risau-risau..


3 Pasang Kasut Baru Dari shoes.com.my

Baby Height Chart dari Fisher Price. Request bulan Julai kalau tak silap..sekarang baru dapat. Anyway, terima kasih Fisher Price..!

Sunday, December 21, 2008

Aktiviti Hari Minggu ...Surprise Utk Mama




Pagi Ahad..Abah nak basuh kereta, Tina pulak sibuk nak berjalan tapi bila mama dah pakaikan kasut..dia sibuk pulak kacau Abah basuh kereta. Habis seluar dengan baju dah basah..tangan dah sejuk-sejuk dah tapi ehh..nak jugak mengacau Abah lagi. Bila mama tak perasan je..tangan dia asyik pegang tayar kereta..dah hitam-hitam..

Tengok ni..apa jugak la yang disibukkan dek si comel ni tau. Penat dah..nak jugak mencangkung kat tepi parit ni tengok air lalu. Lepas tu..abis penuh parit rumah dengan batu kerikil..semua keje dia la tu..

Tak boleh miss kejap pun.. batu pun dia nak masuk mulut. Hish..yang oii..mama suruh makan bubur nasi bukannya makan batu..!

Tu sampai puas hati tu mencangkung kat situ..ada jugak la 15 minit..





Penat mencangkung tepi parit..dia sibuk nak berjalan pulak.. ni kat tengah jalan la ni. Nasib baik waktu pagi jalan depan rumah ni tak sibuk..

Ha..jalan..jalan..






Current Wish Come True!
Surprise Utk Mama Dari Abah..


Belum lama lagi rasanya mama postkan Fun Google Tag, ala..yang ada current wish tu..

Petang ahad kami ke JB, cadangnya nak jalan-jalan dan shopping barang dapur kat Giant Tampoi. Lepas siap shopping kami makan dulu kat food court. Bila mama tanya dengan abah next destination..abah tanya balik..nak gi Angsana ke Jusco Bukit Indah yang baru bukak tu. Mama rasa baik Jusco Bukit Indah kan.. tapi masa boboy call abah..dia kata kawan dia stuck kat jammed on the way ke Jusco Bukit Indah. Kata dia dari simpang Bukit Indah nak ke Jusco..40 minit. Ah..dengar mcm tu..malas la nak cari masalah..



So kami ke Angsana..sebab kata abah..kat Angsana ada Tommy Girl.Rupanya abah baca Fun Google Tag tu..hai..nampaknya hari ni mama akan dapat Tommy Girl! Seronoknya..
Abah kata kesian mama..dah bertahun nak beli Tommy Girl tak dapat-dapat. Bukan mama tak nak beli tapi selalu ada je duit tu nak guna ke lain..sudahnya Tommy Girl tinggal kat dalam diari..

Kami beli Tommy Girl tu kat Irina..kedai perfume sama tempat kami beli perfume untuk hantaran bertunang. Abah nak belikan yang 100ml tapi mama pilih yang 50ml je la..tu pun dah RM100++...lagipun perfume Issey Miyaki hantaran bertunang dulu pun belum habis lagi..belum setengah pun mama guna. Sayang sangat nak guna perfume tu..sentimental value tu..

Kata abah..rumah coming soon nak dapat kunci..one wish will be fulfil..Tommy Girl abah belikan harini..tapi baby boy abah tak boleh nak janji..tu keje tuhan..

Anyway..yang, thanks..mama seronok sangat hari ni..My Current Wish Come True!


Perfume CK abah punya..










Tuesday, December 16, 2008

Tina Ada Kawan Baru..



Look..Tina ada kawan baru. Soft plush toys ni kami beli kat Tesco sebab selepas beberapa toys kami tunjuk..Tina cuma berkenan dengan yang ini. Dia terus ambik dan peluk sambil sebut keeka..dan kami pun memang sengaja nak belikan dia sesuatu..yang dia boleh peluk untuk tidur. Mama dah cuba bagi bantal tapi Tina tak nak.

Bila mama balik keje hari isnin..nenek bagitau Tina tidur peluk keeka..malam tu pun sama..bila bagi keeka kat dia je baru dia tidur lena..hmmm..menjadi nampaknya. Dengan keeka ni Tina suka peluk dan main-main dengan dia.. baru la mcm gegirl kan..main dengan patung..

Tapi mama dengan abah sebenarnya confuse..si keeka ni apa sebenarnya..giraffe ke goatsy..?



Thursday, December 11, 2008

The Power Blog


So happy to get this cutie cartoon award from Yvonne, so surprise! Thanks Yvonne

Today i just get to know this three PowerPuff Girls named are Blossom, Bubbles and Buttercup. But now I want every single mummies that visit my blog to take this award ..every of you entitle to The Power Blog!

The Fun Google Tag

Joanne passing me this tag. A challenge for me to answer it..Let me try ya!
"The rules are simple. Use Google Image to search the answers to the questions below. Then you must choose a picture in the first page of the results, and post it as your answer. After that tagged 7 people."

1. The age of my next birthday



2. A place I'd like to travel to




3. A favourite place




4. A favourite thing



5. A favourite food


6. A favourite colour


7. The city I live in.


8. The city I was born in


9. A nickname I had



10. College Major

11. Name of first (and only) lover

12. A bad habit


13. A hobby

14. Current wish list (max. 3 items)






Now, I wish to pass the tag to:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...