"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Sunday, August 31, 2008

Bubur Nasi Dengan Carrot Parut Dan Ikan Goreng - 31/08/2008

1 Genggam Beras
1/2 Batang Carrot
1/2 Ekor Ikan


Menu Tina hari ini ialah bubur nasi dengan carrot dan ikan goreng. Beberapa bulan dulu Tina tak suka makan bubur yang dicampur dengan carrot tapi mama dengan nenek nak cuba lagi.

Masak bubur nasi biasa cuma jangan kacau banyak kali sangat sebab Tina tak suka bubur nasi yang terlalu hancur. Tapi mama masakkan bubur nasi tu lama sikit biar sampai kembang betul. Kemudian bila bubur dah masak, campur dengan carrot dan biar sekejap. Letak sikit je garam dan kacau.Matikan api dan tutup. Goreng ikan pulak.

Masa nak makan, ambil isi ikan yang bahagian dalam sahaja (pastikan tulang-tulang kecil dibuang) kemudian hancurkan dan campur dalam bubur. Apa reaksi Tina?

Tina makan setengah mangkuk untuk tengahari! Dia suka bubur carrot. Mama seronok suap Tina makan hari ni.



Scoobedry Diaper Arrived On Saturday 30/08/2008



Thanks to Genesis Square, finally receive this sample and brighten my saturday. Look nice but didn't manage to get Qistina wear it by now coz it's L size

Saturday, August 30, 2008

Pergi Pasar Malam ...



Balik je keje semalam terus mandi dan siap-siap nak pergi pasar malam. Nak bawak Tina sekali hari ni. Selalunya dia tinggal dengan atuk je kat rumah. Lagipun sebab hari ni tak hujan, mama kesian nak tinggalkan dia. Jom Tina..kita gi pasar malam!
Sebab dah biasa bawak dia gi pasar malam, dia tak banyak kerenah sangat cuma dia kan tak duduk diam jadi penat sikit lah dukung dia. Dia mengomel ntah apa-apa tengok orang dan barang-barang yang banyak kat pasar malam tu. Mama pun apa lagi..beli keropok lekor yang lembut..sejukkan..bagi kat tangan dia. Tapi dah make sure tak de tulang atau apa-apa yang boleh bahayakan mulut Tina la. Lepas tu je dia sibuk makan keropok lekor dan diam-diam atas dukung nenek..mama dah nak pitam dah dukung dia..hehehe..
On the way nak jala keluar pasar malam, Tina asyik tengok atas je..pas tu buat bunyi-bunyi. Bila mama pandang atas rupanya dia tengok patung plastik yang boleh terbang-terbang macam belon tu.. Satu patung RM5 ..mama beli satu untuk dia. Ceria giler warna patung tu!
Dalam kereta pun Tina masih lagi asyik tengok patung tu sebab patung tu bergerak-gerak kena tiup angin. Sampai kat rumah..ikat je patung tu kat walker..macam tu.. suka Tina main sendiri..



Qistina's New Pigeon Pacifier

During yesterday lunch hour ( it's friday from 12.30 to 2.30pm) I go and search for PIGEON pacifier. Don't know where to go but here in Kota Tinggi got one pharmacy only that sells baby product in various brands. Hope it's there ..
Ha hah .. yes from Sarah pigeon pacifier picture post by Joanne in MP Forum..easier for me to search. Lucky me, there's 7 of it but only one with strawberry shape. Bought it for Qistina only RM3.90

Thanks Joanne..


Thursday, August 28, 2008

Disney Stack Ring Finally Arrived!!

After waiting for few days, finally the Disney Stack Ring that I ordered from Vivi arrived. Actually it arrived there for about 3 days ago but since Vivi wrongly put my name and my mobile number, the staff cannot reach me. Thats why when I sent her messages through MP Forum, she quickly called me.

Taking own initiative, I called KT Courier (courier service office) and ask parcel from Americaras Express Service under my name, or my address. That'sit ..its there ..

I personally go there and take it. Coz it just nearby my office. Need less than 3 minutes walking.
This is the Disney Stack Ring just after I opened the parcel.


Qistina look so happy and eager to touch the stack ring when I show it to her. She take just thefirst blue ring and carefully lokk into it. And she even bite it! Luckily it soft made toys. When I took yellow and orange ring that have rattle sound showed to her, she just look at me and then look at the ring but after I put it down she take it.. so sweet.
I put all the soft toys nicely in her playpen ( actually baby cot adjust to playpen). She actually had many toys but I put all in plastic bag aside. If I put her in playpen then I put all the toys together ( with plastic bag aside..danger to baby) and I even put old mobile phone for her. She want the actual phone..not plastic phone. See..so smart..how come she knows the different ha!

She's very active. Cannot stay quietly even for 1 minute.. Hope she love the toys..looking forward for the new one..hehehe..







Wednesday, August 27, 2008

Sebamed Baby Bubble Bath

Around last week we notice that Qistina had such a bad rashes in her nappy area from front to back. It's reddish and she cried very loud when I the nappy area touched with water. When I look at that, oh no! .. all area is red in colour! I don't know why coz when I change her diaper before sleep last night there's nothing red..I'm sure!


My mum said that have got something to do with TollyJoy Baby Wash that I bought her last month. Mum said may be she's allergy to that product. Remember my last post about rashes on her neck? That may be link to this. Since I bought that TollyJoy Baby Wash, Qistina always have reddish on her body coz sometimes my mum do bath her using that product. Therefore we decided to stop using it from that night.

So the next day we go to Guardian Kota Tinggi and look for Sebamed Product. We found this Sebamed Bubble Bath. http://www.sebamed.com/index.php?id=2406&L=1 and decided to try it out for Qistina since it have 5.5ph that safe for baby skin.


Thanks God, the next day .. the reddish rashes reduce and gone within a week. Actually this Sebamed Bubble Bath got a fresh fragrance that not cause rashes to baby skin. I also think that Qistina allergy to the fragrance contain in TollyJoy Baby Wash.

So relieve see her recover from the rashes and I have to frequently change her diaper for hygiene purposes.


In fact she also use Sebamed Children Shampoo since her 2 month (if I am not mistaken) and that first bottle still last until today. Save is it? http://www.sebamed.com/index.php?id=2397&L=1 Thank You to Sebamed and thank you to MP mommies that recommend Sebamed for Qistina before. Thank You.. thank you ..
Forget to thank Abah for paying Guardian Bill la ..hehehe ..Thank You Abah...

Monday, August 25, 2008

Main Air






Semalam kami meluangkan masa melayan Qistina main air. Qistina suka sangat duduk dalam air. Masukkan bola-bola dalam tu..seronoknya dia. Bila tapak kakinya dah putih kesejukkan barulah mama sabunkan badan dia untuk mandikan dalam tu sekali. Biar kesejukan tapi dia tetap nak main air lagi. Abah yang teman kat tepi pun rasa macam nak masuk main air sekali tapi kesian abah..tak muat la..nanti kita beli yang besar sikit ye..mama & abah boleh masuk sekali.

Penat main air, tak lama lepas mandi Tina tidur. Dia bangun je kami pun bersiap-siap nak pergi makan nasi ayam dekat dengan ofis mama. Bukan kami je yang makan tapi Tina pun mama suap nasi ayam dengan sup. Tapi tak bagi minum air kat kedai je sebab air kat kedai biasanya air yang tak dimasak betul. Jadi Tina kena minum air kosong yang kami bawa dari rumah. Bila dia dah kenyang, dia dah tak bising-bising lagi. Dia main sendiri dalam baby chair sampailah kami semua siap makan. Sebab hari hujan malas nak bawa Tina jalan-jalan ke tempat lain..terus balik rumah.

Minggu ni pun seronok..dapat luang masa untuk Qistina..kan abah kan..







Sample Drypantz Baru


Dapat sample Drypantz Baru dari SCA Consumers on 23/08/2008. Ada 3 keping drypantz kat dalamnya. Ceria betul warna packaging dia. Anyway, feedback form dia belum sempat nak isi lagi..

Toys Baru - Playskool Busy Basics Form Fitter



On saturday mama ada exam kat UiTM Kampus Bandaraya JB dari pagi sampai 4:30 ptg. Lepas tu mama dengan abah pergi carrefour skudai dekat sutera mall. Masa jalan-jalan mama & abah jumpa toys baru untuk Tina. Walaupun toys ni sesuai untuk 18 month baby tapi tetap nak beli untuk Tina jugak. Dah lama teringin nak beli tapi tak jumpa. Tengok tu ..walaupun belum pandai macam mana nak main tapi dia suka sangat. Tak apa Tina..nanti mama & abah main dengan Tina ye!







Mail dari Mead Johnson ni sampai on Friday 22/08/2008 tengah hari. Waktu tu kami sekeluarga baru je balik dari pasar pagi kat Tai Hong. Bila abah bukak je dia terus tunjuk kat mama. Terkejut jugak sebab dapat height chart yang bertulis ' happy 1st birthday' then ada sample Enfagrow New Formulation dan ada pamplet MJ. Anyway thanks to MJ ..so advance diorang punya First Birthday Wishes..

Aksi Makan Buah Lai ..




Last week pergi pasar malam beli buah. Pilih buah lai yang besar-besar dari yang biasa beli. Tina sibuk sangat nak makan buah jadi mama cuci buah lai yang besar tu sebiji and bagi kat dia. Tengok lah rupa dia bila bagi buah lai yang besar tu kat dia. Dia nak angkat buah tu pun susah tapi bersungguh-sungguh dia cuba jugak..kelakar tapi cute



Tengok tu..dah berjaya angkat buah dah dan tengah berusaha nak gigit pulak ... tapi akhirnya qistina berjaya gigit buah lai tu dengan
6 batang giginya...















Tuesday, August 19, 2008

Anak Dan Abah ..


Gambar terbaru Qistina dengan abah. Sekarang nie tak de perkataan lain yang disebutnya..abah..abah..sepanjang hari. Mama dia jarang nak sebut pulak. Mungkin sebab mama selalu ada kat rumah.

Sudahnya abah yang kat JB pun tak senang duduk. Tak sabar nak tunggu weekend nak balik. Abah dan anak bila berjumpa..hmmm.. menjerit-jerit Tina ketawa bila dapat main-main dengan abah dia.. anak abah la katakan..

Ada rupa abah dia tak Qistina nie? ...




Aksi Qistina Makan Rambutan

Sekarang kan musim rambutan. Qistina tak boleh diam kalau tengok kami makan rambutan kat rumah. Bising dia nak jugak. Jadi kami cuba bagi dia sebiji rambutan yang dah dikupas kulitnya. Dia seronok makan sampai basah-basah lengan dan baju. Tapi kena hati-hati dan kena ada dekat dengan dia je la..takut pulak ditelannya biji rambutan tu kang..maklumlah..dah ada gigi..orang nak makan dia pun sibuk jugak nak makan..Tina..Tina..








Gambar Terbaru Qistina ...


Fake Magazine CoversVote for this MagazineEmail this to peopleNovelty Gift

Muka nakal Qistina.. aktif dan tak tahu duduk diam..


Hari Ahad lepas 17/8/2008 kami bawa qistina keluar. Mula-mula pergi jemputan kenduri kahwin, lepas tu saja pusing kat bandar Kota Tinggi sebab atuk ( my dad) nak beli minyak. Waktu singgah beli cendol kat bandar lama Kota Tinggi, mama sengaja letak Tina dekat driver seat. Sukanya dia pegang stereng kereta! Ni aksi dia yang dapat mama ambil gambarnya. Ingat nak ambil gambar lagi tapi susah nak fokus la..dia tak tau diam langsung..

Agaknya apa ek yang dia fikir? ...hmmm...

Sunday, August 17, 2008

Qistina's Tin Collection (Dedicated To Mead Johnson & Nestle)

Dah lama kami mengumpul tin-tin ini. Satu hari bila mama balik ofis je, tengok tin-tin semua dah hilang. Maklumlah nenek (my mum)dah mengemas.Ingatkan dah kena buang..rupanya ada kat stor belakang.Tapi demi untuk merealisasikan impian, kami ambil semula tin-tin dari stor,lap bersih dan bawa masuk ke dalam rumah. Lepas tu sibuk pulak bina background untuk photo shoot. Dan inilah hasilnya..mama dan abah berbangga post kan gambar ni dalam blog..Terima Kasih MeadJohnson Dan Nestle!




Saturday, August 16, 2008

Koleksi Kasut



Dua pasang kasut terbaru Tina. Yang pink gelap bertali tu beli kat Giant Tampoi
RM21.90, kasut sport pink putih tu beli kat Plaza Kota Tinggi RM19.90. Dah bawak balik baru lah perasan..dua2nya warna pink kan..tapi nak buat mcm mana memang pink je yang cantik..girly sket..

Lamaze Gus The Guppy, Soft Block & Duckie




Last month beli toys nie. 'Lamaze Gus The Guppy' beli online dari www.intanpayung.com.Tina suka bila Guppy nie di gantung kat baby cot dia..sebab toys nie berat jugak kalau dia nak pegang. Jadi bila kami gantungkan kat baby cot tu..dia seronok..


Beli soft block ni kat Pasaraya Kini..murah je..untuk Tina belajar kenal nombor

Duckie ni sebenarnya penggosok badan masa mandi tapi Tina suka sangat bila mama & abah jadikan duckie nie hand puppet...kena lah mama beli penggosok badan yang lain..RM2 je kat kedai 2 ringgit.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...