"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Friday, March 27, 2009

Nur Ain Qistina - 1 Tahun 5 Bulan



Buah hati mama & abah dah 1 tahun 5 bulan beberapa hari yang lalu. Mama nak buat post tapi gambar baru Tina takde..so.. dah ada gambar baru..barulah boleh buat post..

Dalam minggu ni je..selera makan Tina berubah-ubah. Beberapa hari lepas Tina tak mahu makan bubur. Pandai tau dia..mama suap bubur dia kata ..'hmmm sedapnya' tapi bila nak suap untuk kali kedua..dia lari tutup mulut. Tapi bila mama nak makan je..saja panggil Tina. Dia mesti nak kacau mama makan so helah mama menjadi... Tina terbuka selera nak makan. Mama akan suap Tina dulu makan nasi lembik bila dia dah kenyang barulah mama pulak makan. Mama perhatikan..bila suap makan dengan tangan, jangan guna sudu..Tina makan lebih sikit dari biasa. Tapi kalau nak bagi dia makan berkuah susah la nak guna tangan je..kena jugak guna sudu.

Setakat hari ni, mama dah perasan yang Tina suka nak makan benda yang dia boleh pegang dengan tangan..suap sendiri dalam mulut. And Tina suka sangat makan carrot. So mama akan potong carrot dalam ukuran 1 inci panjang, potong 4 dan rebus sekali dengan nasi.Kalau ada brocolli atau cauliflower mama akan potong supaya Tina boleh pegang dengan tangan dia..seronok sangat tengok Tina makan sayur..

Vocab Tina pun dah semakin meningkat hari demi hari. ..dia dah pandai sebut 'cantik molek',pokok, bunga,bird,itik,putu (susu),ti ie nu ( disebut tienu utk handphone),tinu (minum),pandai sebut hello,jom, dan macam-macam lagi.

Setiap kali nak masuk tidur malam Tina mesti akan salam dan cium tangan atuk n nenek sambil cakap 'babai' sepanjang jalan ke bilik. Dah pandai nak mama peluk dia. Kadang-kadang dia akan tarik tangan mama dan letak kat dahi dia atau kat peha dia..suruh mama tepuk. Kalau mama selawat nak dodoikan dia..kadang-kadang dia suka..tapi bila dia tak nak mama dodoi dia akan tutup mulut mama dengan tangan dia..kelakar sangat.

Setiap bangun pagi mama ajar dia bukak stokin tapi dia masih sebut 'pipa'. Bila berjaya bukak stokin je..mama akan tepuk tangan untuk Tina. Dia suka..dia senyum. Kalau Tina mintak tinu mama bagi susu..dia takkan minum..dia mesti cakap semula kat mama..tinu la.. maknanya Tina nak minum air masak..bukan susu..

Kadang-kadang mama tak perasan Tina dah poo poo.. Tina akan panggil 'mama mama..bucuk..' banyak-banyak kali sampai mama bersihkan dia semula. Dan kalau diaper dia dah penuh pun dia akan kata 'bucuk' kat mama mintak ganti diaper..

Ini salah satu benda baru yang mama & abah beli untuk Tina beberapa minggu lalu kat Maidin JB. Board book ni ada banyak tajuk tapi yang masih available masa kami kesana aritu cuma ini jek. Yang lain dah sold out.

Ada banyak gambar dengan warna terang kat dalam ni. Tina memang tak pandai baca tapi dia akan bukak buku ni mintak mama sebutkan fruit & vege yang ada kat dalam tu..berulang-ulang kali setiap hari

Tapi Tina lom pandai sebut lagi fruit & vege ni..


Tengok lah aksi-aksi Tina dengan buku-bukunya. Minat dia terhadap buku memang menyejukkan hati kami. Jadi sebolehnya kami melayan dia tengok buku. Dalam sibuk dirumah pun, kalau mama nampak dia bukak buku mama mesti temankan dia. Bila dia dah tutup buku barulah mama sambung buat kerja lain.. nak memupuk minat pada buku kat diri anak kecil ni bukan mudah tapi kami akan try the best..

Tina suka dengan gambar. Kalau bagi album gambar..dia dah boleh kenal yang mana mama, abah, atuk, nenek ..Mama ada bukak kan album kawin mama & abah untuk Tina tengok. Mama seronok bila dia tunjuk dengan jari kat gambar.. dia kata ..abah abah..mama.

Tina enjoy sangat tengok cd fun song factory dia. Baru-baru ni abah ada beli 2 lagi cd fun song factory untuk Tina. Dan masa mama keluar pergi bandar aritu, ada sorang mamat ni datang bawak buku. Dalam banyak-banyak benda dia bawak mama cuma interested dengan cd nursery rhymes berserta buku lirik lagunya berharga hanya RM10 sahaja. Nampaknya Tina pun suka dengan cd tu..

Tina masih alah dengan semua makanan berasaskan coklat. Dia pasti akan sembelit. So mama sebolehnya elakkan makanan-makanan ini untuk dia.

Mama ingin nak belikan crayon untuk ajar Tina mewarna dan menulis tapi since Tina masih lagi suka gigit pensil yang mama bagi..mama masih takut nak bagi dia pegang crayon. Nanti dia makan pulak kang. But ini adalah satu benda yang mama ingin sangat nak buat.. Mama nak luangkan masa mengajar dan bermain warna dengan Tina. Hopefully boleh buat very soon..



A Perfect Blend Of Friendship Award


I receive an award again and this time from Joanne.

Thanks again Joanne for this meaningful award ..


I’m glad to give this award to :
1. Caroline
2. Mery
3. Mama Zara
4.MrsdJones
5.Kristie
6.Serene

FRIENDSHIP FOREVER..!

Wednesday, March 25, 2009

Bila Mama Sibuk Menjahit....

Bila mama sibuk disini..

Tina pun sibuk la disini..dengan majalah dengan bakul dengan toolcar..




Dan disini..dengan comforter..bakul mainan..mainan bersepah. Dia syok je tengok tv...



Actually sejak dari awal minggu ini mama sibuk jahit langsir untuk rumah baru kami. Bunyinya macam la pandai sangat menjahit tapi sebenarnya this is the first time mama jahit langsir..heheheh.. Bukannya jahit yang gaban-gaban..jahit langsir biasa je. Tu pun berpeluh-peluh nak menyiapkan.

Kain langsir tu my MIL yang beri. Siap dengan panduan nak memotong sekali. Yelah..mama ni kan baru je belajar 'pegang mesin jahit'. Tapi bila bawak balik rumah mak kain-kain tu..mak pun tolong sambil ajar macam mana nak potong langsir. Berguna tau ilmu tu..bukannya main potong je..

Up to this post, mama dah siapkan langsir untuk 2 buah tingkap. Masih ada lagi 1 tingkap sliding, 1 sliding door dan 1 tingkap dapur. Fuh..banyak lagi jugak tu. Anyway bila tengok ada yang dah siap..hai..berbangga lah sangat dengan hasilnya (sendiri yang puji) hehehe... Rumah baruku akan berlangsirkan hasil tangan sendiri..bangganya..

Dan disebabkan mama sibuk menghilangkan diri menjahit, Tina pun menyibukkan diri dia menyepahkan barang..bila mama keluar je dari bilik menjahit..aduh! bersepah-sepah.. tengok sendiri la gambar-gambar tu..

Abah siap dah belikan mama rel langsir lagi kan..hehehe..sabar ye abah.. I am trying to finish up everything before this weekend..ohhh..sakitnya pinggang..Gambar langsir..tunggu gantung nanti la ye baru ambik gambar..tak sempat la..sibuk betul ni..


This is one of the langsir utk bahagian dapur yang dah siap tu.. abah kata warna kureng nak matching but bagi mama colour dia ok je. Lagipun mak mentua bagi kan kain ni..I appreciate it very much. Thanks to both of my mum..What will you say..ok ke tidak colour dia?

Tuesday, March 24, 2009

Tina's Wound Updated Picture


Kulit Tina yang melecur tu dah terkopek semua. Ini gambar yang terbaru. Tina recover very fast than I think. Sekarang ni bahagian ini dah mula gatal. Malam tidur Tina asyik garu je. Lotion Amway tu masih mama letak lagi. Bio-Oil will be apply very soon..

Anyway.. mama rasa lega sangat. Luka ni dah sembuh..

Monday, March 23, 2009

Homemade Mee Kicap

Last few days, kami semua asyik makan mee je. Tapi Tina tak boleh makan..mee pasar malam pedas. Tapi kesiankan dia mama basuh mee tu dengan air panas untuk Tina. Tina suka sangat dapat makan mee. Then abah suruh mama buatkan mee kicap untuk Tina. Nasib baik kat peti sejuk masih ada mee kuning, taugeh, tauhu, udang dan carrot.

Pagi-pagi tadi bila Tina bangun mama bukakkan cd fun song factory dia dan cepat-cepat pergi dapur sediakan mee. Semua prosedur sama macam mee goreng biasa cuma bezanya kali ni mama rebuskan carrot dulu supaya lembut. Rencah mee cuma bawang merah, sedikit halia dan bawang putih. Lepas tumis dan masukkan semua bahan, letak kicap pekat satu sudu besar dan kicap masin satu sudu besar jugak. Cukup. Tak perlu ajinomoto ataupun garam.

Bila mama sejukkan mee kicap dan masukkan dalam mangkuk untuk Tina, dia seronok makan sambil tengok cd. Tapi baju dia mama dah bukak awal-awal, lepas ni boleh terus mandi. Seronok sangat tengok anak makan masakan kita kan... berbaloi susah-susah masak..




hehehe..si comel ku yang tak berbaju..sedapnya makan mee..mintak mama sikit..

Sunday, March 22, 2009

Gambar Terbaru Si Comel Kami






Gambar-gambar ini adalah gambar yang baru mama ambil petang tadi. Kami bersiap nak keluar ke pasar malam dengan atuk dan nenek. Merah betul baju si comel ni..makin terserlah kecomelannya..

Our Sleeping Beauty




Last Thursday mama, abah dengan Tina pergi ke rumah baru sebab ada appointment dengan kontraktor elektrik. Janjinya pukul 2 petang. Abah ada exam PTK pagi tu jadi kami ke sana lepas abah balik exam.

Masa kami sampai, kontraktor tu dah pun sampai. Terus je abah bukak pintu dan mereka buat kerja. Mama dengan abah sambil-sambil tengok kontraktor tu..sambil cangkul rumput dan bersihkan pokok-pokok. Tina dengan gembiranya berjalan kesana kemari. Risau pulak mama, yelah..kawasan halaman tu tanahnya tak rata. Lagipun tina belum tegap lagi kalau berjalan tapi kalau dilarang dia meniarap-niarap pulak kat atas lantai. So, malas nak layan. Sambil buat kerja, sambil mengawasi dia. Berjalan melangkah-langkah pokok-pokok ubi abah pulak tu..eii hai..

Hari panas sangat pulak tu. Tina merengek nak tidur. Nasib baik abah ada bawak tikar dengan comforter. Tak lama lepas kontraktor tu balik, Tina pun tertidur dengan lena. Jadi mama tak jadi nak sambung buat kerja sebab tak nak tinggalkan Tina tidur sorang. Rumah tu kami belum pernah tinggal jadi was-was jugak nak biar dia tidur sorang. Sekejap tu abah pun join kami lepak atas comforter..so bertiga beranak la kami lepak.

Kebetulan hari hujan. Mama dengan abah chit chat chit chat la menunggu Tina bangun tapi dah pukul 4 Tina tak bangun kami decide nak angkat je dia masuk kereta. Masa mama angkat dia tu dia dah celik mata pun. Merengek sekejap. Masuk kereta.. dia senyap.


Wednesday, March 18, 2009

Tag : #6 and #6 Photo Meme

I saw this tag on Joanne's blog. Never think someone will tag me.But when I visit natalia's blog..I found that she tag me with this interesting tag. Thank You Natalia!


***Rules***1. Go to your Picture Folder on your computer or wherever you store your pictures.
2. Go to the 6th Folder and then pick the 6th Picture.
3. Post it on your bloggy and tell the story that goes with the picture.
4. Tag 5 other glorious peoples to do the same thing and leave a comment on their bloggy tellin’ them ’bout it.



And I found this..

Ahah..this is Qistina on her 6th month. At this time she's learning to push her body up. And at this time she's not crawling yet. Everytime I want to take her picture, she will push her body up and smile to the camera.. isn't she cute?

Now I have to pass this tag but most of my blogging friend have completed this tag but I would like to pass it to:

1. MrsdJones

2.Mama Zara

Friday, March 13, 2009

Bad Day ( Updated) - 3

Ini gambar melecur kat tangan Tina pada hari jumaat 13/3/09. Masa mandi pagi tadi mama dah dapat tanggalkan 2 ke 3 keping kulit mati kat luka tu. Tina tak tunjukkan rasa sakit pun masa mama tanggalkan, dia cuma tak suka mama pegang dan belek tangan dia yang melecur tu lama-lama. Cepat baik ye sayang .... mama sayang Tina..

Thursday, March 12, 2009

Bad Day ( Updated) - 2



Ini gambar melecur kat tangan kiri Tina hari ini. Nampaknya dah semakin pulih. Kalau mama sentuh dan buang sedikit kulit-kulit yang mati pun dia tak kisah. Dah tak sakit kot. So now mama kena ambil inisiatif untuk rawat parut pulak. If can, mama tak nak ada parut melecur tu kat sana. Kesian tangan Tina..malu dia nanti besar. Thinking of nak gunakan Bio-Oil. Tapi tak cakap kat abah lagi. Pun belum tengok apa content Bio-Oil tu, ok ke kalau guna kat scar baby.. Mama tak nak la pakai guna je..nanti ada side effect lain pulak nanti...


Buat masa ni mama cuma sapu lagi Aloga Gel dari Leesa Formula dan sapu krim C9 untuk lembutkan kulit-kulit mati yang masih melekat.



Lihatlah wajah buah hati kami ni... comelnya dia..





Tuesday, March 10, 2009

Taktik Pujuk Tina....


Untuk recoverkan tina from her truma...and nightmare...
abah, mama n nenek bawak tina g round2 jusco tebrau n kota.....she really happy dapat jalan2...coz for ur information, tina sure dah tunggu abah balik every friday...and bayangkan la kalau any friday abah tak dapat balik....only God knows how i feel as a dad....
Thanks to God... You still have that lovely n sweet smile my dear...and it mean alot to me here.


Mama puas round kota carik long stockings for tina...kat jusco teberau baru jumpa...jusco lain tak ada pulak ...



Abah hadiahkan tina a brand new and lovely (to me) pair of shoes




Education is for a lifetime....Tina loves action songs...and i love to watch her enjoying those songs
Abah try kan cd2 ni kat jusco for tina's view...tesenyum simpul tina...means that she loves it..so add lagi hadiah untuk tina...
Tina belaja pandai2 tau...macam mumy and abah...kalau boleh biar lagi pandai dari both of us ok..!!







A Really Bad Day For My gal.....

Panic Incident Happened Last Week....




My poor baby girl... Last week abah balik kota nak jumpa mumy n tina la... so petang friday 2 abah sampai petang....penat sangat...zzzzz fallen assleep... around 7 pm mama kejut, tina ada sebelah abah...menangis... mama cakap tangan kiri tina kena Air Panas..Oh my god...!!

kesian nya tina ...menangis..abah tengok tangan dia dah melecur .Sedihnya abah tengok...

Kesian..Panik...Sedih..Geram...semua perasaan ada...taknak bayangkan lagi...it really hard for me to accept that...

Mama nak buat susu...tina menangis nak ikut to kitchen...so mama dukung & bawak dia.

While holding tina, mama tuang air panas dalam botol...Budak tengah nakal...Tina pun grab botol...mama tarik botol (main tarik2..) tertumpah...Mama ingat tak kena tina n at that moment tina tak nangis lagi.

Suddenly, Tina meraung....menangis...then baru mama perasan...long sleeve baju tina basah...kena Air panas.Coz of that long sleeve la...effect burn kat tangan tina really worst. ADVICE TO ALL PARENTS... BEWARE n BE CAREFULL!!! Don't event think to hold ur baby while doing things involving any danger!..PLEASE!! AVOID Such Circumstances!!

Nak buat camana ...dah kena...but pity to tina...at least we learn our lesson....and hopefully all of you out there too..






Saturday....still had a sad face after 24 hours...and its really shows...







What kind of damage can it done to our baby...Don't even think about it PLZ!

Sunday's picture. Its getting better



Sunday's Picture. Tina always put her hand up as she think that we might touch it.But lively seen better and Tina play as usual..


This is monday's picture. Better than yesterday




*********************************************************


Thats abah story. And this is mine. Above everything mama kesal sangat sebab terlalu careless..

Actually dari siang hari jumaat lagi Tina dah sibuk nak ajak jalan. Tapi hari hujan..tak boleh nak kemana. So mama letak Tina dalam kereta atuk je..biar dia main-main sambil tunggu abah sampai dari jb...

Masa abah sampai Tina suka sangat. Asyik nak dukung je dengan abah. Sebab abah penat..tak jadi nak bawak Tina kemana-mana. Lagipun hujan masih turun lebat. Sambil main-main dengan Tina abah terlelap..

Masa Tina nak susu..abah masih tidur. Nenek pulak tengah solat maghrib. Atuk ntah kat mana..mama tak ingat. Tina nangis-nangis nak ikut mama buat susu. Sebab tak de orang yang nak layan dia..mama pun bawak dia pergi dapur.

Lepas mama tuang air panas sikit dalam botol susu, mama letak kat atas tin susu. Ingat nak letak air masak. Tapi tangan Tina lagi cepat. Dia capai botol susu but mama cepat-cepat pegang sama botol susu tu. Takut tumpah.Kan air panas. Tapi Tina tarik botol and .... for couple of second dia tak nangis. Mama ingat tak kena dia. Rupanya kena kat lengan baju. Sekejap tu Tina dah menjerit nangis....

YA ALLAH ..kena rupanya! Mama panik..tak tau nak buat apa. Tina masih atas dukung lagi. ..

Then bila nenek datang..tengok Tina tangan dia dah merah kulit dia dah melecur..nenek cepat ambil telur utk sapu. Everything happend very fast...

Bila mama bukak baju Tina..tengok lengan kiri dia..aduh..banyak nya melecur. Tina nangis tak henti-henti ..masa ni lah abah baru terjaga sebab mama kejut dia.. dia lagi la panik..

Then teringat yang mama ada beli aloevera gel..cepat-cepat sapu kat tangan Tina.. But hampir sejam ke lebih dia menangis sampailah dia tertidur..

Bila Tina dah tidur..mama nangis puas-puas. Sebab careless la Tina jadi macam ni. Kalau mama tak dukung dia masa buat susu mesti tak kena..I really cant forgive myself.. I am careless!!!

Almost a night jugak la mama menangis bila tengok Tina tidur..betul-betul menyesal dengan apa yang berlaku..But thank GOD malam tu Tina tidur lena as long as mama tak letak gel kat lengan dia. Bila letak gel dia akan merengek..

Mesti semua orang salahkan mama kan.. yes I know I am careless..

Abah.. I am so sorry..

Tina..mama mintak maaf sebab buat Tina sakit. Mama janji it wont happen again ya..

Wednesday, March 4, 2009

Ragam Qistina 3


Snowcap Ku ..


Tina memang tak suka kalau kepalanya ditutup. Topi ke..snowcap ke..even tutup dengan tangan pun dia bising. Tapi since dia dah 1 year plus ni dah ok sket la. Last time on our way to ikut atuk dan nenek beli barang mama pakaikan dia snowcap. Then mama larang dia bukak. Sebab tu mama tak tutup telinga dia. Kalau tak dah lama dah dia bukak snowcap tu..

Sebenarnya kami suka tengok Tina pakai snowcap..nampak cute muka dia..tapi punyalah susah snowcap tu nak lekat lama atas kepala..


hehehe..tapi kali ni..dari rumah sampai kat kedai beli barang..ada la 20 minit..hmm..ada kemajuan





First Introduction : Bijirin Sarapan Pagi


Actually mama agak buntu menu sarapan Tina setiap pagi so mama pun try beli bijirin-bijirin ni. Beli yang kecik je sebab lom tau lagi Tina nak makan ke tidak. Kiranya ni first introduction la ni. Setiap pagi mama beri pada Tina bijirin yang berlainan, letak sekali biskut ke roti bakar ke.

The nice thing about Tina is dia akan makan semua benda tapi in a very small amount. Tapi outcomenya..Tina sembelit sebab dia alah pada bijirin berasaskan coklat dan milo. So..mama yang makan bakinya. Dan mama kena tunggu Tina besar sket barulah boleh re-intro. Mungkin kena tunggu gigi dia penuh sket kot jadi dia boleh kunyah dengan baik semua jenis makanan..



Aksi Peeping


Hehehe..bukan senang tau nak snap gambar ni. Byk kali angle cantik tapi tak dapat je nak snap gambar..cepat je dia bangun. Ini ialah gambar Tina mengintai bawah pintu bilik atuk dan nenek. Kalau atuk ke nenek masuk bilik tak bagi dia ikut..dia mesti mengintai..tepuk-tepuk pintu. Actually nak ambik video tapi tak sempat je.

Lagi satu kalau pintu bilik tertutup, dia nak tgk ada org kat dalam ke tak..ni lah yang dia buat..hmm,,bijak-bijak betul budak-budak sekarang kan..

Monday, March 2, 2009

Tina Dan Buku

Lihatlah aksi Tina dengan majalahnya..


Inilah pemandangan terbaru kat rak buku rumah ini. Lately, Tina suka sangat keluarkan majalah mama dan nenek dari rak dan duduk buka sehelai demi sehelai. Mama tahu dia belum faham apa yang tertulis dalam majalah dan buku-buku yang ada kat situ tapi dia memang suka sangat ada kat sini.

Biasanya Tina akan cari gambar-gambar yang dia suka tengok contohnya gambar kanak-kanak, gambar baby, gambar jam dan beberapa gambar lain. Kemudian dia akan bercakap sendirian sambil tangannya menunjuk pada gambar dan menyelak helaian majalah serta buku.

Dah beberapa orang tegur kelakuan dia ni. Semua orang suka kerana dia pantang tengok buku. Kalau mama baca surat khabar, dia akan duduk depan mama atas surat khabar sambil tunjuk gambar.

Anyway..ini kan petanda baik. Maknanya mama dengan abah kena lebih alert dengan tahap ingin tahu Tina. Dia suka explore semua benda and first thing in the list adalah majalah dan buku.

Don't worry Tina..mama dengan abah akan support Tina. ...kan abah kan..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...