"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Wednesday, March 25, 2009

Bila Mama Sibuk Menjahit....

Bila mama sibuk disini..

Tina pun sibuk la disini..dengan majalah dengan bakul dengan toolcar..




Dan disini..dengan comforter..bakul mainan..mainan bersepah. Dia syok je tengok tv...



Actually sejak dari awal minggu ini mama sibuk jahit langsir untuk rumah baru kami. Bunyinya macam la pandai sangat menjahit tapi sebenarnya this is the first time mama jahit langsir..heheheh.. Bukannya jahit yang gaban-gaban..jahit langsir biasa je. Tu pun berpeluh-peluh nak menyiapkan.

Kain langsir tu my MIL yang beri. Siap dengan panduan nak memotong sekali. Yelah..mama ni kan baru je belajar 'pegang mesin jahit'. Tapi bila bawak balik rumah mak kain-kain tu..mak pun tolong sambil ajar macam mana nak potong langsir. Berguna tau ilmu tu..bukannya main potong je..

Up to this post, mama dah siapkan langsir untuk 2 buah tingkap. Masih ada lagi 1 tingkap sliding, 1 sliding door dan 1 tingkap dapur. Fuh..banyak lagi jugak tu. Anyway bila tengok ada yang dah siap..hai..berbangga lah sangat dengan hasilnya (sendiri yang puji) hehehe... Rumah baruku akan berlangsirkan hasil tangan sendiri..bangganya..

Dan disebabkan mama sibuk menghilangkan diri menjahit, Tina pun menyibukkan diri dia menyepahkan barang..bila mama keluar je dari bilik menjahit..aduh! bersepah-sepah.. tengok sendiri la gambar-gambar tu..

Abah siap dah belikan mama rel langsir lagi kan..hehehe..sabar ye abah.. I am trying to finish up everything before this weekend..ohhh..sakitnya pinggang..Gambar langsir..tunggu gantung nanti la ye baru ambik gambar..tak sempat la..sibuk betul ni..


This is one of the langsir utk bahagian dapur yang dah siap tu.. abah kata warna kureng nak matching but bagi mama colour dia ok je. Lagipun mak mentua bagi kan kain ni..I appreciate it very much. Thanks to both of my mum..What will you say..ok ke tidak colour dia?

5 comments:

mrsdjones said...

orange flowers tu cantik lah ;) one of my fav color is orange! hihi

Qistina's Mama n Abah said...

Oh ye ke..
Actually saya suka sangat kalau orange dengan coklat..macam naik seri sangat. Saya pernah tengok sofa comel kaler orange pekat dengan coklat..cantik giler..!!

Sarah's Daddy and Mommy said...

Salute Sha! You are so brave in sewing your first curtain. If me, I tak berani to give my first try. Hehe.

Anyway, keep it up Sha.

Qistina's Mama n Abah said...

Actually I pun tak berani but I am eager to decorate my new house from our point of view (me and hubby)so..just give a brave try. The result is not so bad. Kami dah gantung curtain ni kat rumah baru tau!

Sarah's Daddy and Mommy said...

Is it? Already put it at your new house, i am sure it look good! Share the pic lah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...