"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Monday, March 23, 2009

Homemade Mee Kicap

Last few days, kami semua asyik makan mee je. Tapi Tina tak boleh makan..mee pasar malam pedas. Tapi kesiankan dia mama basuh mee tu dengan air panas untuk Tina. Tina suka sangat dapat makan mee. Then abah suruh mama buatkan mee kicap untuk Tina. Nasib baik kat peti sejuk masih ada mee kuning, taugeh, tauhu, udang dan carrot.

Pagi-pagi tadi bila Tina bangun mama bukakkan cd fun song factory dia dan cepat-cepat pergi dapur sediakan mee. Semua prosedur sama macam mee goreng biasa cuma bezanya kali ni mama rebuskan carrot dulu supaya lembut. Rencah mee cuma bawang merah, sedikit halia dan bawang putih. Lepas tumis dan masukkan semua bahan, letak kicap pekat satu sudu besar dan kicap masin satu sudu besar jugak. Cukup. Tak perlu ajinomoto ataupun garam.

Bila mama sejukkan mee kicap dan masukkan dalam mangkuk untuk Tina, dia seronok makan sambil tengok cd. Tapi baju dia mama dah bukak awal-awal, lepas ni boleh terus mandi. Seronok sangat tengok anak makan masakan kita kan... berbaloi susah-susah masak..




hehehe..si comel ku yang tak berbaju..sedapnya makan mee..mintak mama sikit..

8 comments:

Sarah's Daddy and Mommy said...

All the work that we spent in the kitchen for the food, is worth it when we see our lil one gobble it happily.

Great work to you Sha.

mohd noor hisham said...

Alahai...Hen Hoa Chi ehh...Tina?
bestnya mama masak mee...lapar abah tengok. Takpa...nanti kita bleh makan sama2 mee mama masak k...just be a little bit patien...seronoknya mama tengok tina makan...! dapat tgk gambar pun jadi la ehh...

MommyAngel said...

Oh ... Tina loves mummy's cooking. I think not onloy Tina, adults will love this mee too :)

Qistina's Mama n Abah said...

Joanne - Ya..I rasa hilang penat seeing my cutie eat it..

Abah - Abah sabar la eh..mama pun ingat abah masa tengok Tina makan mee. Nanti mama masak lagi untuk kita ye..perhaps kat rumah baru la pulak..

Caroline - thanks..I am not a good cooker just be a pro sekejap for Tina..hehehe

mrsdjones said...

Mmg seronok dpt tengok anak makan hasil air tangan sendiri. Saya setuju sangat. Resepi ni bagus untuk budak kecik. Thanks for sharing! :D

Qistina's Mama n Abah said...

Mrsdjones - sebenarnya resepi ni idea dari my MIL.. dia selalu masak utk anak2 kakak ipar.Tak pernah cuba pun tapi bila cuba jadi pulak..hehehe..seronok.Cubalah..kanak-kanak suka..

Sarah's Daddy and Mommy said...

Sha, your husband knows how to speak mandarin? He said, Hen Hao Chi..

Qistina's Mama n Abah said...

Knows a bit..he got opportunities to learn mandarin while doing his degree...hehehe..that small small things tu tau la nak sebut..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...