"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Saturday, April 4, 2009

Menyemai Tabiat Menabung & Ragam Baru Tina






Abah belikan Tina Tabung kfc yang ada muzik ni last week. Cari kat kfc kota tinggi, tabung ni dah habis! Abah belikan kat jb special utk Tina. Dia memang tak pandai nak masukkan duit tapi mama kena ajar dulu. Bila dia dah tengok mama buat..dia pun ikut..tak nak berhenti-henti pulak tu masukkan duit syiling..

Anyway.. its a good start kan untuk menyemai tabiat menabung dikalangan kanak-kanak..






Gambar terbaru Tina makan. Dia nak pegang sudu sendiri,suap sendiri makanan dalam mulut.Tapi mama sambil la pegang tangan dia dan suap bubur sampai dia kenyang. Tina makan memang tak banyak. Mangkuk yg dalam gambar tu..paling banyak pun setengah mangkuk je..tu pun ada masa..selalunya..banyak tu pun tak habis..

6 comments:

MeRy said...

I thought of getting tis KFC coinbox too.....

MommyAngel said...

Me too me too, want to get the KFC coin box but hope it's not heavy!

She can self feed now? That's good :)

lily azliyana @ mama zara said...

Zara pon dah ade tabung kfc ni. mmg menarik hati nak dibeli. tp zara lom pndai masukkan duit lagi. Bila mama die ajar, die cuma pndai ikut bwk duit tu ke tabung, tp tak berjaya masuk ke dlm hole tu.hehehe..takpe..akan berusaha ajar zara smpai pandai..=))

mohd noor hisham said...

hi Tina...Pandai dah simpan duit eh...nanti rajin2 la paw mama duit2 syiling...jadi macam pak su...collected duit syiling dia beratus2....2 baru syling...so tina belaja simpan duit tau...anak abah kena belajar pandai2...miss u...kirim salam kat mama...tak sabar nak tungu tuesday evening...!! Lepas nie...Tina boleh paw coins abah pulak k!!

Sarah's Daddy and Mommy said...

Sha, Tina is so good and clever girl, she is able to feed herself.
I just started to train Sarah to do so, sometimes she is interested but sometimes she is lazy.

Tina is okay that wearing a bracelet on her hand?

Erm, maybe you want to make the food more colourful? I tried that to Sarah and she quite like it.

Qistina's Mama n Abah said...

Mery - Its cute..get it now!

Caroline - Its not too heavy but Tina cant carry it. I takut pecah! Me and hubby surprise she can self feed but we encourage her to do so. A bit messy but thats normal.

Mama Zara - Tak pe tak pe..slow2 la. Nanti Zara mesti pandai. Nak ajar coordination between hands and fingers bukan senang. Tambah nak masuk duit kat holes pulak.. keep trying Zara!

Abah - Tina paw coin abah ke abah paw coin Tina..hehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...