"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Friday, June 5, 2009

Home Made Udang Masak Lemak For Tina


Ini bukanlah resipi baru tapi mama dah lama sangat tak masak udang masak lemak. Masa nak masak teringat pulak nak masak resipi yang sama untuk Tina, cuma bezanya mama punya ada cili padi Tina punya tak ada.

Mama cuma hiris sedikit bawang putih, bawang besar dan halia serta kunyit . Untuk Tina punya lauk mama tak tumis tapi terus didihkan santan low fat dan masukkan semua bahan yang dihiris. Bila santan dah mendidih, masukkan udang serta sayur-sayuran yang ingin dimasukkan. Hari tu mama masukkan sedikit kobis, brocolli dan carrot.

Bila sayur dah cukup masak dan sesuai untuk Tina makan, masukkan sedikit je garam dan matikan api. Hmm..Joanne..senang je kan. Kalau taknak guna santan, guna je susu rendah lemak pun boleh jugak.

Rupa udang masak lemak ni akan kekuningan sebab ada kunyit. Takde la pucat je warna dia. And Tina memang suka lauk ni. Tengahari tu Tina makan banyak dari biasa. Dan dia sukakan santan low fat yang mama guna. Dia suka hirup kuah.. Ok Tina..makan makanan berlemak tak boleh selalu tau..walaupun rendah lemak...

Kadang-kadang memang blank jugak nak buat lauk Tina ni tapi yang kali ni memang puas hati tengok Tina makan..

5 comments:

Sarah's Daddy and Mommy said...

Hai Sha
thanks for sharing the recipe. So this is the prawn that you mentioned to me the other day? It looked great and surely taste great.

The prawn looked so big and fresh. Does Tina like it?

mrsdjones said...

Yummynye.. auntie pon suka udang masak lemak! Boleh geng dgn Tina ;)

Qistina's Mama n Abah said...

Joanne - Hai Joanne ..yup this is the receipe. It's easy isn'it? Tina love it if I cook once in 2 weeks. But not once a week. She easily get bored with menu. So I hope Sarah will love it too ya! have a nice try!


Nette - Boleh sangat...mama tina nya masak lemak kena letak cili padi sikit..Fuh! terangkat..

Mummy Ryan said...

Wah sedapnyer udang masak lemak Tina...yum..yum...

Qistina's Mama n Abah said...

Apa kata mummy ryan bagi satu resipi udang? Mesti best..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...