"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Sunday, June 14, 2009

Tina Tak Sihat

This week memang minggu yang mencabar kesabaran betul. Tina demam, bila demam dah sembuh dia kena cirit-birit pulak. Dah la macam tu..mama beli diaper brand Diapex bulan ni..Tina alah pulak dengan diaper tu. Habis kelengkang dia melecet dua-dua belah. Padahal baru pakai tak sampai 5 keping pun. Apa lagi..bila dia mula cirit-birit hingga 6 kali sehari..makin parah la tempat yang melecet tu.

Mama cuba letak cream C9 kat tempat tu..melecet makin teruk. Mama cuba letak Allano pulak..2 kali mama letak..2 kali jugaklah Tina terkencing just after mama letak Allano..menjerit-jerit..terlompat-lompat and menonggeng kesakitan. Hush..macam mana ni..risau..


Lastnya malam semalam mama bawak Tina pergi jumpa nenek ru dia kat skudai. Nenek ni bidan yang urutkan mama masa bersalinkan Tina. In fact nenek ni jugaklah yang selalu mama pergi masa mama pregnantkan Tina dulu. Nenek ru urut..Tina diam je. Rupanya Tina tetegur dan terperanjat sikit. Sebab tu la najis dia warna hijau lumut, berlendir dan berbuih. Tapi nenek ni pun moden jugak. Dia suruh mama bawa Tina jumpa doktor untuk refer pasal perut Tina tu.

Mama memang nak bawak Tina jumpa doktor Chum pun. Tapi on saturday klinik tak bukak. So kena tunggu arini. Doktor Chum nbagi ubat air untuk cirit-birit, serbuk garam untuk setiap pagi dan malam serta garam berubat untuk campur dengan air masak..harap-harap Tina cepat sembuh. Tak sanggup tengok dia menjerit-jerit sakit setiap kali mama nak cuci punggung dia..kesian sangat...
Hang on ye Tina..mama cuba sabar 400% untuk Tina..mama sayang Tina tau..Cepat baik ye sayang..

5 comments:

MeRy said...

Poor Tina...Hope she will recover soon!!

Mummy Ryan said...

Poor little gal...she must b suffer a lot cz pedih. maybe that diaper not suit her then allergic to her skin. Tak boleh bayangkan keadaan Tina menangis semasa mama nak basuh semasa dia po po...mesti pedih gilakan....
Hope Tina will recover soon:)

Qistina's Mama n Abah said...

Mery - I hope so..

Mummy Ryan - Ya..can see that clearly. So she cant wear Diapex diaper. ..Have to change back so Drypers / huggies .. hai my girl..

mrsdjones said...

Siannya Tina. I think she might have the cirit birit from the antibiotic(kalau dia makan la). Coz my little girl have the same problem before. After tukar antibiotic jenis lain dia ok. At the same time paed kasi probiotic untuk tambah good "germs" dlm sistem perkumuhan.

Hopefully she will recover soon. InsyaAllah. Banyak sabar ok

Ley Mei said...

hope she will be fine very very soon.. rread ur post also can feel ur "pedih-ness" from ur hearth..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...