"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Tuesday, September 8, 2009

Accumulated Video..

video



video

Dua video ni video yang mama rasa paling menarik sepanjang minggu..chewah...tak de la..mama cuma seronok kongsi aksi-aksi Tina. Video yang atas, Tina makan ice cream sunday, video yang bawah Tina dengan bukunya..

cute sangat bila nampak gambar kaki dalam buku..dia pun letak kaki dia atas gambar kaki tu..rupanya abah yang ajar wat camtu..

Anak..anak...memang cepat 'tangkap' apa je yang kita ajarkan..

Satu peristiwa menarik lagi yang mama nak kongsi..setelah beberapa minggu mama ajar Tina sebut benda-benda yang ada kat bilik mandi..seperti shampoo, sabun... baru pagi tadi Tina bagi respon yang bagus sangat. Mama mandikan dia..masa mama ambik sabun dettol nak sabun badan dia..Tina tunjuk dengan jari..

"mama..apa tang?" Ni memang bahasa dia la..orang ajar apa tu..dia sedap sebut apa tang jugak
Mama jawab la.."sabun" Then Tina pun sebut lagi.. "apa tang...sabun"

Hmm...mama terus cium dia..pandai anak mama...




7 comments:

MeRy said...

So cute..

lily azliyana @ mama zara said...

Suka tgk tina baca buku. alhamdulillah..setakat ni Zara pon nampaknye lebih suka books brbanding toys die..hope ikut jejak mama die kecik2 dh pndai bc buku crite..hehe..

sha..nk tanyela..ada tips tak bg anak cpt ikut ape kite ajar. zara skang dh masuk 1 tahun 5 bulan tp die still 'malas' nk bercakap. klu kite ajar sebut pkataan die tak mau ikutla. dok asyik berckp ngan bahasa jerman die tuh..huhu

Qistina's Mama n Abah said...

Mery - thanks..ya..for me she's very cute

Mama zara - ha..tu petanda yang bagus tuh..keep it up. Means Lily pun kena encourage dia buku than toys. Toys tu bukan salah tapi educational toys lebih baik..tak yah yang mahal-mahal..yang murah pun bagus..bergantung kepada macam mana kita ajar dia

Bila zara bercakap dalam bahasa jerman dia tu tak bermakna dia tak ikut apa yang lily cakap. Dia ikut tapi dengan bahasa dia. Lidah dia belum mampu ikut lentok lidah kita..bila lily cakap dia akan cakap jugak dlm bahasa dia kan? Thats means dia attention kat apa lily ajar.

Sha pun tak ada method tertentu tapi just keep talking and asking her tanpa jemu. Untuk sebut "sabun" tu mengambil masa hampir sebulan..Just sabar..and continously talking to her. Sha percaya as a mom kita tau cara terbaik untuk ajar sicomel kita..kan!

lily azliyana @ mama zara said...

Hee..kadang die ikut..kadang tu die takmau ikut. ikut mood diela. skang tgh nk ajar die tunjuk organ badan. selalu tu die lebih cenderung menunjuk ape yg kite sebut, berbanding ikut bercakap ape yg kite ajar. cth kalau mata..die tau tunjuk mata, tp nk suruh sebut die tak mau ikut..normal ke eh..hopefully later die akan belajar sebut jugak..

biasela..tgk anak2 org lain yg sebaya zara dh mula pndai berckap, hati ni pon jadila risau kan..=)

mrsdjones said...

Bestnya Tina dah tambah vocab baru ni. Mmg kena banyak sabar kan nak ajar budak2 bercakap? Harap2 senang la si kecik saya nak belajar bercakap mcm Tina hehe..

Qistina's Mama n Abah said...

Mama Zara - Biasa la..kita mesti risau punya..tgk anak2 orang dah pandai tu..pandai ni..tapi kanak2 ni berbeza2..

Hmm..sha ajar tina sebut n tunjuk organ badan setiap masa..lebih2 lagi masa mandi. Lagi senang..sambil2 sabun n siram air..tunjuk n sebut. Dulu dia 1 tahun 5 bulan lagi tak tau sebut n tunjuk even nak tunjuk mata tau..

Tapi skrg ni dia dah tau dah mana bontot, perut, pusat,kaki ... bab mata telinga hidung tu masih terbalik2 lagi..kdg2 dia macam lupa..hehehe...

Tak pe..keep on yek..

Mrsdjones - hehehe..ntah2 zara lagi bijak...sape tau..amin!

Sarah's Daddy and Mommy said...

Tina is so adorable. When you asked where is her eyes...she showed the answer in the video VERY CLEARLY!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...