"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Tuesday, September 15, 2009

Cerita Weekend.. Balik Rumah Mak..











Weekend lepas kami balik rumah mak mama.. lama dah tak balik sana rasanya sebab abah ni asyik sibuk je. Tina apa lagi..memang la suka giler balik sana. Mana taknya..umah luas..lapang la dia nak berlari dari hujung ke hujung. Pas tu rumah mak mama memang banyak buku..sukanya dia menyepah-nyepahkan buku-buku..

Lama jugak sebenarnya mama dah wean tina dari mandi dalam besen tapi kat rumah mak mama memang sentiasa ada besen dalam bilik mandi.. isy..asyik nak mandi je la si kecik ni. Pantang panas sikit..manni..manni.. (bahasa tina la ni..lom pandai sebut mandi..)

Yang mama pulak memang takut banyak nak tinggal dia mandi dalam besen.. hehehe...suh mak mama ambikkan handphone sebab nak ambik gambar tina mandi..hehehe... tut...

Susah pulak tu nak ajak dia keluar dari besen..alahai... ngantuk tunggu dia puas main air...


Another Milestone Reached..


Sejak awal minggu ni, tina asyik sibuk sebut ABC ... ABC ... asyik bagi pensel kat tangan mama suruh mama tuliskan ABC kat papan tulis dia yang boleh padam-padam tu..

One more thing, Tina dah pandai sebut 1,2,3,4,7,10 ... and dia akan bukak 5 jari..dan tutup satu persatu sambil mengira. Kalau mama sebut 1, dia akan sebut 2 dan seterusnya. Lama dah rasanya mama n abah ajar tina mengira guna jari tapi baru minggu ni dia pandai buat sendiri.

First time dia buat tu masa mama tengah syok lelap.. jari mama tergenggam..tina bukak satu jari..sebut 1..bukak lagi..sebut 2.. masa dia pegang jari mama tu mama dah sedar tapi buat-buat tak nampak je..bila dia tengok mama dah bukak mata tina terus buat lagi..agaknya dia nak bagitau mama dia pandai dah...

Tapi mama tak sempat lagi nak rakam video.. nanti mama usahakan ya..

5 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

wah..beshnye..tina dh pndai mengira yek..smart girl..=p

Zara skang pon suka bebenau masuk besen mandi. tp nk bg die kuar sng jerk. bukak shower tros lintang pukang kuar besen. tk tau apsal tkt benar die ngan air shower tu. air paip tak takut plak..haha

mrsdjones said...

Besnya kan tgk perkembangan anak especially bab mengeja dan mengira. Kembang berbunga2 gitu ;) Alhamdulillah, semoga Tina cepat belajar ya.

adda said...

cekcinye anak dara ni mandi.. syafi x leh tgk ni hehe.. anyway, dh add awak.. nanti jgn lupa follow kite lak yek

Qistina's Mama n Abah said...

Mama Zara - ooo..sama la..Tina pun takut shower. Tapi slalunya sha cakap kat dia..'jom keluar, cicak nak mandi pulak'.. hehehe..dia takut cicak!

Mrsdjones - begitulah harapnya...

adda - thanks dtg menjengah..saya dah follow..nanti saya letak blog awak kat list saya ye..

Sarah's Daddy and Mommy said...

Good Job Tina! She is able to count now. Sarah also learning to count too.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...