"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Wednesday, December 29, 2010

Reban Ayam Double Storey? Korang pernah Tengok Tak?


Mama dah tengok dah..1st time secara live. Ladang ayam ni kepunyaan bapa mertua adik mama. Kebetulan waktu kami datang ayam-ayam sedang dalam proses dijual. Jadi owner ladang ajak kami tengok.

Dibina jauh dari kawasan penempatan manusia..lebih tepat kat tengah ladang kelapa sawit. Agak jauh.

Masa kitaorang sampai dah pun ada lori ayam menanti giliran. Yang dah siap isi pun ada..yang dah jalan pun dah sudah..so dapatlah tengok proses org jual ayam. Leceh gak kejenya. Tina pulak sibuk nak masuk reban ayam jek..kata dia ayam tok wan (panggilan pada bapa mertua adik mama) comel

Dah ayam berusia 38 hari kan..memang la comel. Ayam2 ni ayam daging.

Bestnya .. masa nak balik kami dapat ayam free!! sembelih & siat kulit kat situ jugak. Balik..kami berpesta barbeque ayam..

Dekat tengah malam baru balik rumah semula..kekenyangan makan ayam bakar..
semuanya cari bantal..
zzzzz


Stream Bath Di Parit Hj. Amin

Sambung cerita cuti2 mesia ek. Lepas je meround kat pekan parit buntar esoknya kami Parit Hj. Amin pula. Kat sini ada perkhidmatan stream bath ala-ala tradisional. Mama kenal gitu2 je la dengan wife owner dia tapi adik mama memang baik dengan dia. Berketurunan cina, tinggal dalam kampung orang melayu..tapi come out with stream bath idea yang sangat bagus untuk menjaga kesihatan

5 tahun dulu masa berbual2 dengan owner tempat ni, dia memberitahu yang bahan bakar adalah tempurung kelapa yang dibeli dari sekitar kampung saja tetapi setelah tempat ini mula terkenal dikalangan masyarakat sekitar, tempurung kelapa diimport dari Thailand untuk menampung kekurangan.

Duduk dalam stream bath room ni, bagi sesapa yang tak biasa memang agak 'melemaskan' la. Maklum..hawa panas sahaja kat dalam tu..sampaikan tarik nafas tu hawa panas berbau serai wangi menusuk hidung. Kalau selsema kompem boleh sembuh punyalah.

Mama masuk dengan mak & abah mama. Adik ipar mama nak masuk tetapi hanya selepas kandungan 6 bulan je yang boleh. So dia kena tunggu kanak-kanak kat luar. Sebelum masuk dinasihatkan minum air halia yang disediakan tuan punya..dimasak guna dapur kayu jek tu..

Setiap 15 minit kami keluar sejukkan badan dan minum air. Lepas 3 kali keluar masuk mama dah tak leh tahan dah..panas!! Mama kuar minum air lagi sambil jalan2 kat sekitar.

Dikelilingi sawah padi menghijau, tanaman sayuran, air terjun buatan, pondok dan kolam ikan membuat empat ni sangat nyaman. seronok duduk kat situ..





Jangan bimbang, kemudahan tandas & tempat bilas badan ada disediakan. Home made lagi..guna kayu..air dia sejuk giler..

Owner ni ada bagi mama site untuk dikunjungi..kalau korang berkenan nak baca bolehlah tengok kat :
http://www.bicycle-adventures.com/sauna-in-malaysia.html
&
http://www.bicycletouringmalaysia.com

Mama kalau datang perak mesti nak ke sini walaupun sekali..hehe..best!
Kalau korang datang perak especially ke bagan serai atau parit buntar..singgahlah recharge korang punya energy sambil keluarkan peluh 'jahat' hahaha...

Monday, December 27, 2010

Apasal Mama Pulak Yang Tak nampak?

Mama nak mintak tolong kengkawan yang singgah untuk bagitau mama sesuatu..
Mama tukar background blog tapi mama sendiri tak leh tengok camner jadinya.. logo the cutest blog on the block je ada..background yg mama tukar ntah mana..putih jek..

Tolong..tolong... orang lain nampak tak background yang mama tukar tu? Warna kuning kalau tak silap..

Sunday, December 26, 2010

Selingan : Mama ada task baru ni weh..

Aduh..fenin mama..
Mama ni memanglah berangan-angan nak memahirkan diri menjahit manik. Bukan untuk apa..just nak puaskan hati sendiri.. pelbagaikan kemahiran sendiri je. Bermula dari 1st baju kurung Tina..hinggalah mama menjahit manik simple kat lengan baju kurung raya lepas..

Alkisahnya, MIL mama awal2 dah perasankan manik yang mama jahitkan kat baju kurung tina tu..tapi mama yang wat dek jek..malu sebenarnya..mama bukannya pandai. Itu lah pertama kali pegang jarum jahit manik & manik2 sekelian.. tu pun ihsan mak lang mama yang ambik upah menjahit manik untuk butik. So, koleksi manik dia melambak-lambak. Dengan muka tak malu mama bawak baju Tina gi umah dia mintak tolong dia ajar jahitkan..itulah mulanya..

Dan semalam.. kakak ipar mama yang keje kat SMC (sabah medical centre) balik.. mintak mama jahitkan manik kat hujung lengan baju kurung KPJ dia..aiseh..mama tak confident sebenarnya. Tapi kakak ipar mama ni angkut mama gi kedai manik..pilih2 dan serahkan keperluan menjahit manik kat tangan mama berserta baju barunya..aiyooh..

Malam semalam jugaklah mama tido kul 5 pagi men'try & error' manik-manik sekelian. Lama dah tak menjahit manik..lupa dah. So kene la amikbaju tina yang lama tu..buat contoh.

Petang tadi siap sudah 2 hujung lengan bajunya.. ohoho..patah tengkuk mama..ececeh..tipu jek..lenguh teramat.

Dan baru sekejap tadi dapat lagi 2 baju siap dengan manik2 sekelian..MIL mama punya pulak. Yang ini baju lama..baju tahun ni jugak la..tapi memang plain jek..tu yang MIL mama sibuk suh jahitkan maniknya..

Aiseh..tetiba terasa cetek pulak ilmu menjahit manik mama.. so apa cite..mama mem'browse' yahoo mencari rujukan. Ala..kat tenet ni memacam ada..nak ngan tak nak je cari. Hmm..sedikit sebanyak ada la dapat idea yang mudah2..

Adehh..tahap kekonfidenan masih rendah ni.. malu nak tunjukkan hasil jahitan..aduhai..

Saturday, December 25, 2010

Candid Cuti..


Mak mama kata..gambar tengah-tengah (zulaikha & Tina) tu macam gambar mama & adik mama masa kecik..hehe..

Candid gambar ni masa tengah bersiap2 nak pergi makan malam rumah besan mak & abah mama la.. ada lagi gambarnya..mana ntah..tak jumpa pulak dicari..hehe

Mr. DIY?


Hehe..Mr DIY shop ni kami jumpa kat Pekan Parit Buntar, Perak. Masa 1st lalu..malam..tak sempat singgah sebab anak2 dah penat. Esoknya kami pergi lagi sebab masing2 teruja nak tengok apa yang ada dalam Mr DIY tu

Bila dah masuk..hmm..ok la puas hati. Ala-ala kedai serbaneka. Macam-macam benda ada. Murah2 jugak. Dalam melilau-lilau tengok barang tu..Tina terjerit-jerit sebab dia jumpa beg baby BJ & beg Riff ( barney collection) harganya pun murah..baru RM21 each je. Tapi tak sesuai la untuk Tina sebab beg tu besar.. tina kecik..hehe

Last2 kami pancing dia dengan buku2..ha..lupa terus dia pasal beg tu. Sampai 3 ke 4 naskhah buku berlainan dia ambik. Sukahati la nak..janji bahagia..

Sempat jugak kami ke Gedung hari2..besar gedung hari2 diorang tau..kat situ dapatlah baju sekolah abah 2 helai..seluar slack sehelai..harganya amat berpatutan..

Yang lain2 biasa2 je..just jalan-jalan sekitar pekan..walaupun pekan dia kecil..tapi dah membangun la daripada 5 tahun lepas yang mama pergi..mama suka pekan ni..hehe..

Friday, December 24, 2010

Kami Ke Baling, Kedah Dalam Masa 1 Malam je.. Giler tak..


Memang kedengaran agak gile tapi memang betul kami buat macam tu. Hari pertama berlalu tanpa aktiviti sebab keluarga mertua adik mama datang melawat kami. Kami dijemput makan malam dirumah mereka. Specialnya..bapa mertua adik mama yang memasak.. terima kasih kat dia sebab luangkan masa memasak untuk kami. Bukan apa..bapa mertua adik mama tu sibuk orangnya..

Lepas makan malam dalam lebih kurang pukul 9.30 malam, kami bertolak ke kolam air panas ulu legong, baling kedah. Mesti ada yg tanya..kenapa tak pergi siang2 je? Ha.. ini mama pun baru tau..orang mandi air panas memang la waktu malam. Mana ada orang mandi kolan air panas siang hari.. hihihi...

Mama rasa perjalanan yang ditempuh tu sangat jauh..tapi sebab malam hari..tak nampak la sangat.

Akhirnya pukul 12 tengah malam kami sampai ke destinasi. Fuhh..punyalah ramai ummat manusia kat sana. Macam pesta air. kecik besar tua muda..seronok mandi. Kami pun apalagi..pergi tukar baju..dan..debush masuk air..AWW!!! panas seh.. terlupa pulak itu kolam air panas..hahaha









Tengoklah wajah2 kesayangan mama tengah seronok mandi air panas. Ini gambar dekat kolam kanak-kanak je. Abah kena ganti-ganti dengan mama untuk watch out Tina & Zulaikha (anak saudara mama) mandi.

Actually boleh nampak live wap panas dari kolam2 ni kecuali kolam kanak-kanak. Tapi kalau rakam dengan kamera for sure tak nampak la wapnya.

Dari 1st kolam..mengalir ke kolam2 seterusnya airnya bertambah suam. Pilih la kolam mana berkenan dihati..tahan kepanasan hihihi.

Kolam ke-2 besar..macam ada 2 kolam jadi satu. kolam ke tiga ada 1 je dan seterusnya kolam ke 4 dan kolam ke-5 iaitu kolam kanak-kanak. Ianya seperti sebuah U-turn.

Dan mama sempat lihat kolam pertama. berpagar besi. Wap panas keluar dengan banyaknya..huhu..tak berani la nak dekat.

Ramai pengunjung yang ambil kesempatan lelapkan mata kat pondok-pondok yang ada disekitar kawasan kolam. Dan disekeliling kawasan tersebut juga terdapat banyak homestay disediakan. Pilihlah saja ikut kemampuan poket :)

Puas mandi manda. Anak-anak dah menggigil kesejukan di pagi buta yang hening tu..kami salin pakaian. Tina mama pakaikan sweater set. Dalam perjalanan semua orang terlelap kecuali mama, abah mama & adik mama yang memandu lah for sure.

Dalm perjalanan pulang, kami melintasi lereng bukit perasannya. Adik mama cakap, bukit tu adalah sempadan Thailand. Kampung disebelah sana sudah pun kawasan negeri Thai. Memang sebelum tu kami bercadang masuk ke sempadan tapi atas nasihat kawan adik mama yang menjaga sempadan, kami dinasihatkan tidak melintas sempadan kerana keadaan sudah kembali tak aman. Bunyi tembakan boleh jelas kedengaran katanya.. uisy..takutlah..

Kami sampai semula di kuarters IPD Krian pukul 6 pagi. Semuanya penat..masing-masing tak sempat bersihkan badan pun..terus cari bantal..zzzzzz

Biarlah Gambar Menceritakannya.. :)

Kalau nak cerita tentang seronoknya cuti-cuti malaysia tahun ni..memang tak boleh habis punya. Jadi..diringkaskan cerita, mama uploadkan koleksi gambar-gambar percutian..cerita yang ringkas2 je ek..nanti ramai pulak yang bosan. Jadi biarlah gambar menceritakan segalanya..


Tina dalam perjalanan..tak reti dok diam. Sekejap kat depan..sekejap kat belakang. Sekejap nak susu..sekejap nak roti la..air la..macam-macam. Maklumlah perjalanan ke Bagan Serai, Perak mengambil masa 9 jam dari rumah mak mama kat kota tinggi. Kami gerak pukul 7 pagi
1 Disember 2010



sempat kami berhenti rehat di R&R. Kesian pulak kat abah yang memandu tanpa henti. Bagi dia luruskan kaki..merokok..dan berjalan-jalan hirup udara segar. Tina pun suka la dapat turun tanah.. lari sana sini..



Akhirnya kami sampai kat kuarters polis IPD Krian pada pukul 5 petang. Adik mama & anak saudara mama yang sorang tu dah sedia menunggu kat bawah flat. Nasib baik rumah dia 1st floor jek..masih la nampak tanah..hihihi...

Malam tu semua orang kepenatan mengharung perjalanan jauh. Makan ala kadar kat rumah aje pun. Lepas makan kami borak-borak..almaklumlah kan..lama tak jumpa. Tak awal jugak la mama tidur sebab Tina tak mo tido pun. Dia dah puas tido dalam kereta. Diam tak diam pukul 12 jugak rasanya baru mama tidur.. bual2 dengan adik ipar mama yang sedang pregnant anak ke-2. Kami sebaya sebenarnya.. jadi berbualnya macam kawan baik..

Tuesday, December 14, 2010

Kembali

Mama & keluarga selamat kembali semula ke negeri Johor setelah 12 hari bercuti ke negeri Perak. Baru hari ini sampai semula ke rumah sendiri setelah merehatkan badan semalam kat rumah mak. Penat memang sangat terasa. Ini pun macam tak larat nak menaip tapi mama gagahkan juga.

Terima kasih kepada kawan2 yang menjengah ke blog kecil mama.. kisah percutian akan cuba mama tulis secepat mungkin

Kami mungkin nak ke KL pula dalam sehari dua ni tapi masih tak sure lagi..
Uhhhh...penatnya...

Tuesday, November 30, 2010

En3 Terakhir

Ini entri terakhir sebelum mama & keluarga bertolak ke perak pada 1 disember nanti. Ini pun sambil2 jek mengemas pakaian..sambil online.. :)

Blog mama akan sunyi sepi selama 12 hari la sekurang-kurangnya sebab kami plan nak berada di rumah adik mama selama 10 atau 11 hari. Bergantung kepada keadaan jugak lah..

Doakan perjalanan kami selamat ye kawan-kawan
selamat pergi
selamat dalam perjalanan
selamat disana &
selamat balik

Ada umur panjang insya'Allah kita bertemu lagi disini
pertengahan Disember nanti ye..
~Doakan kami~

Sunday, November 28, 2010

Jom Kongsi : Macam Mana Mama Selesaikan Masalah Constipation Tina :)

Oleh kerana MamaLieyna & LelaLord kawan mama tanya macam mana mama buat sampai Tina lega dari masalah constipation dia.. hmm..baik mama kongsikan dengan post baru ni. So ramai2 boleh baca.. mungkin berguna untuk kawan2 lain jugak :)

Ini antara apa yang mama lakukan.. boleh ditambah & dikurangkan ikut kesesuaian keadaan & umur anak la ye..

1) First thing yang mama lakukan adalah mengurangkan tahap 'kekerasan' nasi. Maksudnya mama dah tak masak macam nasi biasa makanan org dewasa. Tak jugak lembik macam bubur..diantara keduanya la ye..

2) Mama cuba untuk masak sayur setiap hari. Tukar2 sayur setiap hari untuk elak Tina bosan. Antara sayur yang Tina suka adalah brocolli, cauliflower, bayam, sawi, bendi, kacang panjang, kobis & beberapa jenis sayuran hijau lagi. Banyak kan..so ada pilihan yang berlainan setiap hari..hahah maka penuh la peti ais dengan sayur

3) Pastikan seimbang jugak..dengan buah-buahan. Memang agak susah nak bagi dia makan buah. Paed dia kata.. mama kena makan buah sekali dgn dia dan cara tu sangat berkesan. Mama potong2 buah dalam mangkuk..suap mulut mama..suap mulut dia.. :) dia makan..

4) Pastikan sayur yang dimasak tu dia makan ye..sikit pun takpe tapi yg penting makan

5)Selang-selangkan makan nasi dengan air masak. Tipsnya..jangan sediakan air lain..air oren ke pe..kasi air masak jek. Mama masukkan dalam botol yang dia suka..maka..dia minum setiap kali.. :)

6) Cuba kurangkan makanan bercoklat & malt. Tina agak alah dengan benda2 macam ni. Cepat jek jadi sembelit. Kalau buat milo pun milo cair jek la.. manis2 buah

7) Yang terakhir ni adalah punca bagi segala masalah..jika yang diatas telah dibuat..tak jugak berkesan, maka yang terakhir ini patut dicuba..
Cairkan dos susu. Biasanya mama buat 8oz air untuk 4 scoop susu. Tak boleh..sembelit. So mama kurangkan jadi 8oz air untuk 3 scoop susu..tengok seminggu..owh..tak jugak ada perubahan then mama buat 8oz air untuk 2 scoop susu. Selepas sehari semalam, Tina berjaya membuang..maka mama teruskan..hingga hari ini..Tina 'membuang' paling kurang sehari sekali..alhamdulillah..

2nd part..

Mama kena tolong dia atasi fobia nak meneran. Sebab dah selalu sangat sembelit jadi..dia takmahu meneran..sakit kata dia. So mama pujuk.. sesekali terpaksalah guna ubat dari bwh untuk jadi pemangkin..

Dan alhamdulillah hingga hari ini dia dah hampir pulih dari fobia.. lega sangat

Ha..itulah yang mama lakukan. Dan kalau mengikut salah seorang pakar pemakanan kanak-kanak jenama susu terkenal..mencairkan susu bukan jalan penyelesaian masalah sembelit tapi.. bagi situasi Tina..thats the right thing to do..

Ini semua apa yang mama lakukan ye..kalau sape2 nak ikut..tengok kesesuaian dengan anak masing2 ye.. :)

Apa2 pun sharing is caring! :)

Fuhh..Leganya

Few weeks ago.. Mama sangatlah risau bila Tina berada dalam keadaan yang mcm ni
V
V
V
V


Masalah yang sangat menyeksakan jiwa raga seorang ibu..
menangis-nangis
menjerit-jerit
sembunyi-sembunyi
bila tiba masa nak 'membuang'
kesian sangat
Macam-macam mama buat untuk tolong
akhirnya..
percubaan yang entah keberapa kali ini membuahkan hasil yang mama mahukan
Mama happy sangat
Dan kini
Dah hampir seminggu..proses 'membuang' berjalan lancar
tanpa tangisan
Lega sungguh..




Good Job Mama!
Good Job Tina!
Mama happy sangat tengok Tina kembali seperti sediakala..




Friday, November 26, 2010

Bersalahkah Mama Andainya...

Mama rasa marah pada seseorang..mungkin beberapa orang
bersalahkah mama andainya..
rasa marah bersarang didalam hati bertahun lamanya
begitu kerasnya hati hinggakan
melihat jasad terbujur kaku pun hati masih begitu
sejuk..sesejuk ais..
tiada sebarang perasaan..tak rasa apa2 pun..


Kerana apa yang mereka lakukan pada mama & keluarga..
hati ini tertutup sudah untuk perkataan "MAAF"
biar sudah bertahun bersalaman raya
hati masih berkata "TIDAK"

Tuhan..
Lembutkan hati mama..
tak mahu jadi patung tak berperasaan
tapi..

Mama cuma manusia biasa
yang punya rasa marah dalam hati

Kalian..kalian yang pernah menyakitkan hatiku..
MAAF kan aku
hati ini masih degil
entah sampai bila

Habis..
kalau korang pun tak pernah mintak MAAF
camner la nak dimaafkan..?
Dunia..dunia..

Hujung Tahun... Musim Pindah Rumah Ke Pe?

Yang mama cakap ni bukan keluar kat paper ke pe..cuma situasi dalam keluarga adanya ye :)

Last week, kakak ipar mama yang 2nd pindah rumah. Tak jauh la..selang jalan jek. Dalam satu taman..tapi dah namanya pindah rumah..dekat camner pun tetap nak guna lori jugak kan.. :) huhuhu

Kerana perpindahan itu..mama & abah dapat untung..kami dapat beli perabot rumah kakak ipar mama dgn harga yang berpatutan. Antaranya.. 2 almari baju 6 kaki, satu set tilam & divan super king serta 1 peti ais 517 Liter jenama sharp. Tilam & divan tu standard hotel punya tau.. untung..untung..

Next week..abang ipar mama yang sulung kat KL pulak nak pindah rumah. Pindah depan rumah jek..hehe..dekat. Tapi macam mama cakap..dah namanya pindah..macam mana pun tetap penat..tetap serabut la..Dan yang ini tak tau la dapat menolong ke tidak ye..sebab abah masih kursus..lagipun jauh..kat KL..

Before end of december pulak abang ipar mama yang 2nd nak pindah rumah. Dari pontian ke setia eco.. pun jauh gak la kiranya. Katanya memerlukan lori 8 tan untuk angkut barang one shot..tarikhnya masih samar2..akan diberitahu kelak..

Hahaha..yang kelakarnya adalah adik ipar mama yang bongsu..dek kerana asyik nak kena mengangkat barang2 adik beradik pindah..dalam satu sms dia tulis apa tau..
"nasib baik adik beradik cuma 6 orang je..kalau ada 10 orang..gua yang no.10..faham2 je la.."

pastu dia tulis pe tau..
"aduhai...sedih tul la..nepal pun hari ahad cuti tau... "

Hahaha....orang lain cuti sekolah musim kenduri kawen..musim cuti2 mesia.. kami ni..musim pindah rumah pulak.. :)

Orang lain yang pindah rumah..orang lain pulak yang sibuk mengemas tak sudah2..hihihi

Thursday, November 25, 2010

Oh Private Hospital..

Mama baca surat khabar pasal charge hospital swasta, Suratkhabar hari ni kan.. charge mahal..layanan..

Kalau ikut pandangan mama la, ikut kemampuan sendiri. Kalau rasa mampu nak bayar, bolehlah dapatkan rawatan kat sana. Kalau tak.. hospital kerajaan ada menanti untuk memberi khidmat.

Mungkin sebab mama tak pernah mengalami keadaan yang 'menyakitkan hati & perasaan' kat hospital kerajaan jadi mama tak berfikiran negatif tentang itu walaupun ramai kawan2 ada bercerita pengalaman yang tak enak didengar telinga..

Contohnya masa nak bersalinkan Tina dulu, mama & abah tak terfikirkan hospital swasta pun. Yelah..sebab kami ni bukannya mewah sangat. Lagipun abah 'orang gomen' kan..rugi rasanya tak ambil kesempatan atas kelebihan itu. Dapat wad 1st class.. hmmm..not bad. Bagi mama yang masuk pertama kali 1st class.. rasanya facilities sama je dgn private. Katil sama.. layanan sama..

Nurse2 yang bertugas sepanjang mama ada kat sana pun baik2 belaka. Bukan nak puji semacam tapi memang betul. Untung sangat dapat nurse yang prihatin..

Memang pengalaman yang ok jekla.. masa keluar pun bayarannya cuma RM32 sahaja. Berbanding sesetengah kawan2 yang terpaksa membayar bil bersalin kat private hospital yang mencecah RM2000.. huhuhu...tak mampu la mama& abah kot.. :)

Ini cuma pandangan tersendiri. Mungkin kalau mama ditempat & keadaan sesetengah orang..mama pun akan pilih private hospital.. tak mustahil..

Macam sekarang ni..kalau Tina demam.. mama & abah pilih ke puteri specialist..private kan tu. Walaupun klinik lain berlambak ada kat JB nih..kenapa?

Sebab setahun sebelum tu..asal Tina demam je..dokte tak dapat kesan kenapa demam dia berulang2..susah tido malam..& kalau selsema susah sangat nak baik..

Suggestion mak mama supaya bawak Tina ke puteri specialist tu..mama ikut..cuba dulu katanya..alhamdulillah kami dapat tahu pasal alahan hidung Tina dalam 2 minggu..she's cured. Memanglah alahan tu akan kembali..at least kami dah tahu apa masalahnya. Yang penting ianya tak berkaitan langsung dengan asma atau paru2 berair ke pe..ooo mintak simpang..

Jadi.. apa pendapat orang lain ek? Tepuk poket..tanyalah kemampuan... :)

Tina Beransur Sihat

After few days on medication, nampaknya Tina menunjukkan tanda-tanda kembali sihat. Selepas sehari semalam makan ubat Tina dah tak demam lagi. Cuma selsema & batuk masih ada..

Hari ini, Tina dah tak selsema lagi cuma batuk sesekali masih ada. Masih kedengaran kronik tapi hanya sesekali. Alhamdulillah..

Oh ye..mama, abah & tina nak pergi bercuti2 malaysia. Hehe.. Kami akan gerak 1 Disember nanti. Dan mungkin blog mama akan sunyi sepi selama 10 hingga 12 hari rasanya. Tengok keadaanlah macam mana. Yang pasti.. kami nak bawak Tina jalan-jalan..

Monday, November 22, 2010

Tina Tak Sihat..

Hmm..sejak kebelakangan ni mood berblogging agak kurang mama rasa. Mungkin sebab mama selalu rasa penat..dan letih. Tak tau apa masalahnya..

Tapi sejak 4 hari lepas Tina memang tak sihat dan sangat menuntut perhatian dari mama & abah. Biasalah kan bila tak sihat ni dia menjadi sangat2 la sensitif..senang nak menangis..dan susah pulak nak diamnya..

Raya haji tu badan dia memang dah suam2 jek..batuk dah mula..selsema belum lagi tapi masa raya haji ke-2 tu semuanya dah mula datang. Tina dah kurang nak bermain2..banyak baring..dan batuk dah semakin menjadi-jadi..keras bunyinya..

Jadi hari sabtu tu mama ajak abah bawak Tina pergi jumpa paed dia kat puteri specialist. Tepat jangkaan mama, Tina kena makan antibiotik. Dokte Catherine pun terkejut sebab alergi Tina menyerang agak teruk. Yang lain2..ubatnya macam biasa. Cuma kali ni tak perlu ubat kahak..tak perlu ubat selsema. Hanya ubat alahan & antibiotik.. selsema & kahak akan baik apabila alahan sembuh..

Jadi..telur adalah makanan larangan untuk sementara waktu ni. Dalam jangkamasa seminggu dua ni lah. Terpaksalah mama sembunyikan telur..

Tapi hari ni..hari ahad..
Tina dah tak demam rasanya..badan dah macam biasa, selsema dah kurang. Cuma batuk je yang masih agak keras pada pendengaran mama. Selera makannya pun dah ada.. alhamdulillah

Mungkin bagi sesetengah orang, specialist tu bayarannya mahal tapi mama tak fikir macam tu..asalkan Tina sembuh.. mama & abah akan usahakan kosnya..lagipun sejak2 dah besar ni agak susah nak cari ubat yang serasi dengan dia. First time bawak ke puteri specialist untuk diagnosis.. 2 hari makan ubat dah nampak kesan..2 minggu kemudiannya tina dah sembuh..dah sihat..tu antara faktornya kami selalu bawa dia kesana untuk check-up.

Lagipun doktor catherine tu ada pesan, kalau dapat kesan alahan menyerang awal..bawak je botol ubat ke farmasi..beli ubat alahan tu..buat masa ini..dengan dos yang dia selalu bagi tu..selamat la untuk Tina.

Tapi bila rasanya Tina kena makan antibiotik..kami kena la bawak dia jumpa doktor..antibiotik tak boleh ambil sebarangan..

Masa mama tulis ni..Tina dah tidur. Lepas makan ubat..minum susu..tepuk sekejap je dia dah lelap. Mama tak boleh jauh sangat dari dia. Takut dia batuk..nak muntah..mama tak sempat nak tadah..nanti habis muka..telinga dia kena muntah..

Harap2 Tina lena tidur.. mama rasa badan mama ni macam penat.. :)

Friday, November 19, 2010

Our 5th Wedding Anniversary

Hari ini..19 November 2010..jam 5 petang tadi maka genaplah 5 tahun usia perkahwinan mama & abah. Tak sangka begitu cepatnya masa berlalu.

Mama ingatkan abah lupa..tapi rupa-rupanya abah pun ingat. Tengah malam tadi dia dah wish happy anniversary.

Rancangan nak makan-makan terpaksa ditunda sebab Tina tak sihat. Bimbang pulak bawa dia keluar malam2 dengan cuaca tak menentu ni..

5 tahun sudah berlalu..lot more years to come
harap2 mama & abah akan tetap tabah mengharungi
cabaran hidup berumahtangga
bersama-sama
selamanya

sha'M .. Dulu, Kini Dan Selamanya..

Terbaru.. Terkini..


Wajah kesayangan hamba..

Hehehe... Suka Tengok Ni..



Actually I just love to eyeing this 2 kids.. Tina & sepupunya kimi main PS2. Lagak gayanya macam sangat pandai ye puan-puan.. sibuk betul masa abang2 main..melalak2 nak main jugak.

So, bila abang2 berhenti sembahyang..maka sikecik berdua ni dikasi peluang main. Game ultraman tau! hehehe..dorang sendiri request.

Hmm...anak2 zaman sekarang kan..macam2 jek pandainya..tak padan kecik!

Thursday, November 18, 2010

Pandai Ke Guna Menda Tu Yang oii..!!



Sharing with you all's benda baru yang Tina suka buat sekarang ni. Especially kalau kami ke Giant or C4 or Tesco.. Tina suka sangat tiru aksi kami check harga barang. She just love to pick anything yang dia suka and akan check price kat price checker..

Bila mama panggil..mula la buat peace sampai tertutup2 muka.. anyway..ni kat C4 sutera..

Freebies Dari Scott Emulsion

Sejak beberapa minggu yang lalu, mama mula beri Tina minum Scott Emulsion untuk membantu nya mengekalkan kesihatan setelah menerima cadangan dari beberapa orang rakan. Tak sangka pula rupanya scott emulsion orange sedang ada freebies!

Tengok freebies dia yang Tina sandang nih..



Mama sebenarnya nak pilih design tiger sebenarnya tapi design tiger dah takde..habis. Yang ada cuma penguin ni je..boleh la..dari takde kan



My lil princess bergaya dengan backpack barunya

Actually backpack ni agak besar juga. Tapi 'kebesarannya' sesuai la dengan Tina..

Wednesday, November 17, 2010

Surat Terakhir ..

Apa yang mama terima hari ini adalah surat terakhir dari "Milestone Program" anjuran SCA Drypers. Mama dah joinkan Tina program ni sejak Tina lahir dulu..banyak info & hadiah yang Tina dapat dari program ni.

Banyak info berguna untuk mama sebagai seorang ibu.. banyak faedah mama terima..thanks a lot SCA..

Sedih sangat program ni dah berakhir untuk Tina dengan sampainya hadiah 3rd birthday ni..


Mama nak beritahu SCA Drypers yang Tina sangat gembira dengan hadiah buku ini. Tina memang sukakan semua buku2 yang drypers pernah hantar..

We will miss u "Milestone Program"
Tina mungkin tak faham sekarang tapi mama akan tunjukkan dia Milestone File tu bila tiba masanya nanti..

Thanks A Lot & Thank You Again..

Sunday, November 14, 2010

Tentang Dia..

Hehe..tentang dia tu sape ek? Sape lagi.. Tina la..si comel mama. Aritu mama ada cerita pasal dia tukar susu baru kat sini pastu mama ada cerita kerisauan mama pulak disini. Tak caya boleh klik sana tengok balik..

So, macam2 cara mama dah lakukan. Macam-macam kaedah mama dah cuba tapi banyak yang tak berjaya menyelesaikan masalah Tina. Mama keciwa betul tau!

After sebulan rasanya mencuba pelbagai kaedah pemakanan suggestion kawan-kawan, pakar pemakanan & paed Tina sendiri.. mama mengadu pada mak mama. Ye..mak mama pun risaukan keadaan ni.. memang menyusahkan hati betul.

Few days ago mak mama suggest mama teruskan pemakanan seimbang & sihat kat Tina tapi cairkan sedikit lagi sukatan susu barunya. Mama akur nak mencuba. Tapi sebelum mama bagi sukatan baru tu..terlebih dulu mama rasa..apa perasaannya bila susu baru tu dicairkan..

Hmm.. tak banyak beza pada rasa sebab susu baru tu agak pekat berbanding susu lama..serbuk susunya pun seakan 'berkerim' gitu la.. camner nak bagitau korang ek.. ala..

So, selepas sehari penuh mama beri Tina sukatan baru tu.. dia tak menunjukkan apa2 tingkahlaku yg taknak menyusu ke pe la kan. Itu sudah cukup baik.

Tetiba tengah malam semalam..actually si minah kecik ni tak tidur lagi. Mama baru je padam lampu nak tido la.. tetiba je dia bisik kat telinga mama
"mama..kakak dah berak ni..busuknya"

ha..kau..apa lagi bingkas mama bangun check..ha! yela..dia dah membuang sendiri..huhuhu leganya hati..

And mama nak tengok lagi macam mana keadaan Tina sebelum mama terpaksa buat keputusan untuk menukar susunya.. harap2 dia menunjukkan hasil yang memuaskan hati la..penat dah risaukan dia.. :(

Wednesday, November 10, 2010

Drypers 10th Anniversary Gift Pack




Mama tunggu gift pack ni dari 2 minggu lepas lagi..akhirnya sampai dah..cantik coin bank tu tau..comel sangat..

Thank You Drypers!

Tuesday, November 9, 2010

Busha Oh Busha..



Mama ingatkan Tina tak muat pakai Busha.. tujuan utama amik busha & jual kat QEES COLLECTION adalah kerana nak bagi Tina pakai busha..

Hehe..setelah dicuba..ha..kat atas tu hasilnya..comei sangat tau..yang ini busha saiz paling besar iaitu 95. Mama bercadang nak order busha lagi la.. Mama rasa Tina pakai busha sangat cute..hehe :)

Wednesday, November 3, 2010

Kebun Kecil Mama..




Ini sebenarnya entry menayang gambar kebun kecil mama.. bukanlah rajin sangat menanam pun cuma sayang pulak tanah tu kosong jek..

Bila mama tanam2 macam ni pagi2 lepas abah gi sekolah tu ada la jugak mama keje nak cabut2 rumput ke pe kan..

Tengok tu..pokok lada mama tengah berbuah dengan begitu lebat sekali..sape nak lada angkat tangan..hehehe :)

Nasi Tengah Malam..




Jam tu menunjukkan pukul 12 :15 tengah malam tau..bukan tengah hari. Alkisahnya Tina ni lately suka sangat mintak nak makan antara pukul 11 & 12 malam. Sebab biasanya bila mama & abah makan malam, Tina makan sikit je. Mungkin sebab tu bila sebelum tidur dia akan rasa lapar semula..

Bunyi ayat dia camni tau..
"mama..nak makan nasi tak?" atau pun.. "mama..nak makan mee tak?"

hehehe..poning palo den.. mama rasa macam nak pitam dengar dia mintak nasi pukul 12 tengah malam ni tapi since nasi memang ada..tak kisahlah nak. Janji Tina nak makan.

Yang bagusnya..lepas jek makan dalam setengah jam.. tutup semua lampu..dia akan tidur sampailah ke pagi..pukul 6 ke macam tu sebelum berbunyi mintak susu..

Jadi mama dia pun dapatlah layan internet lama sikit..atau pun boleh rest lama sikit..hehehe

Thursday, October 28, 2010

Kenapa???

Addehhh...
Ha..kenapa la beberapa hari ni badan rasa lesu jek..sakit sana..sakit sini..rasa macam badan ni tak tentu arah je.

Mungkin sebab tak cukup tidur malam la kebelakangan ni. Sejak-sejak akhir ni mama asyik terperanjat je tido malam. Terperanjat oleh bunyi-bunyi yang entah apa-apa. Bila dah terperanjat je kompem la mama berjaga hingga azan subuh. Lepas abah gi sekolah je mama akan tidur tak hengat dunia..tapi kunci jam la untuk keselamatan..

Hajat dihati nak keluar mencabut rumput-rumput yang menyakitkan mata & hati tapi badan kata "no..no..no" tak larat nak keluar.

Mama benci betul bila terasa macam ni. Otak nak buat itu ini tapi badan kata tidak..mungkin mama perlukan rehat yang cukup..ohoho..deepavali kena balik umah mak mama la..mama nak rehat & tidur puas-puas..nasib baik mak mama faham kan..dia tau mama tak tidur lena waktu malam kat rumah sendiri..aduhai..

Nak update cerita2 & gambar2 Tina sangat banyak tapi I just cant do it..I am too tired..mintak maaf la kat kwn2 yang datang menziarah..mama tak dapat nak jalan-jalan rumah kengkawan sementara waktu..mama tengok ada kawan2 baru yang datang menjengah..nanti mama jalan-jalan ke blog anda ye.. maaf sangat-sangat..

Kepada yang beri sokongan terhadap QEES COLLECTION mama ucapkan terima kasih banyak2.. mama sentiasa alu-alukan komen membina dari kawan-kawan sekelian..

~ there goes my mood swinging~

Tuesday, October 26, 2010

Bunyi Siren Pukul 1:30 Pagi???

Aduh..pening kepala mama waktu menulis entry nih. Bukan apa, malam tadi kami tidur pukul 12 tengah malam sebab Tina masih nak tengok cd. Jadi mama sengaja tutup tv, cd & lampu..so tak lama semua terlelap termasuklah Tina..

Tiba2 mama terjaga sebab abah terjaga dalam keadaan panik & terkejut. Terus je meluru tekan suis siren sebanyak 2 kali. Mama apalagi..terperanjat lah. Dah lah mama ni masih ada trauma org nak pecah masuk rumah dulu tu..la ni terkejut lagi selepas satu kejadian terkeut jugak minggu lepas. Aih..macam nak pecah jantung ni dap dup dap dup

Sebab abah masih kat suis siren, mama cepat2 tengok kat tingkap depan..tingkap bilik..sebab kebetulan alarm luar pintu berbunyi bertalu2.. kalau korang pun..mesti panik kan..

Selepas bertenang & jalan satu rumah..check semua..barulah kami duduk...

Angin sangat kuat rupanya..jadi alarm pintu berbunyi sebab pintu pun kena tolakan angin yang kuat. Kami memang tau..area rumah ni memang menerima angin yang sangat kuat. Hingga boleh menghasilkan bunyi pada tingkap rumah dan dalam satu keadaan lain..boleh menggegarkan sliding door jugak..

Ini semua pernah berlaku siang hari..waktu nak hujan cam tu..angin kuat kan..

Tapi sebab terkejut..mama tak boleh tidur dah hinggalah post ini mama tulis..begitulah ceritanya..

p/s - mama rasa mcm perlu bantuan pulak nak memulihkan trauma kejadian dulu..

Thursday, October 21, 2010

Happy 3rd Birthday Nur Ain Qistina






3 Tahun dah pun berlalu.. pada tarikh ini, jam 1:10 tngahari .. 3 tahun yang lalu mama baru je lahirkan Tina. Masih ingat lagi suasananya.. cemasnya.. dan kegembiraan yang mama rasa bila tengok Tina pertama kali.. bahagia sangat sayang..

you are a big girl now.. patutnya mama dah kasi Tina adik dah..tapi tuhan kata Tina masih belum boleh ada adik lagi..so mama & abah ada Tina je la kan..

Mama nak Tina sihat selalu. Mama tak mau tengok Tina sakit. Rajin-rajin belajar.. jadi anak yang solehah. Yang menyejukkan mata & hati mama & abah ye sayang

Mama & abah usahakan agar dapat berikan yang terbaik untuk Tina & kami juga doakan Tina dapat segala yang terbaik dalam hidup.

Banyak sangat yang mama nak tulis..nak cakap.. tapi airmata mama turun lebih banyak la sayang. Sebab mama sangat bersyukur yang mama ada Tina sebagai anak mama yang comel..yang cantik..yang baik dan selalu buat mama bahagia.

Mama & abah mintak maaf kalau ada benda yang kami belum dapat beri buat Tina ye.. nanti mama & abah usahakan ye sayang..

Bila mama marah..abah marah sebab apa? sebab mama & abah sayangkan Tina. sayang sangat-sangat tau..

Mama rasa tak de perkataan yang paling canggih nak bayangkan..betapa mama & abah sayang..sayang...sayangggg...sangat-sangat kat Tina
we love u so much
Tak ada apa yang lebih penting dari itu

Dan..kalaulah Tina faham apa yg ada dlm hati mama & abah
hanya kasih & sayang untuk
NUR AIN QISTINA BINTI MOHD NOOR HISHAM
~buah hati kami~

coretan hati seorang mama & abah

Bakal Item Baru Di QEES COLLECTION



Item ini akan sampai di QEES COLLECTION dalam masa beberapa hari sahaja lagi. Sila jengah di QEES COLLECTION untuk mengetahui status, saiz, harga & postagenya..

gambar adalah dipinjam dari supplier berkenaan...harap maklum..

Tuesday, October 19, 2010

Mama Pulak Yang Demam... Selsema...Pendek Kata..Semuanyalah!!

Hmm..bertambah-tambahlah takde mood nak berblogging, malam tadi mama dah rasa hidung perit..tekak sakit..jari kaki..jari tangan..pinggang..leher..kepala..semuanya dah sakit. So abah suh mama makan soluble sebiji pastu mama baring2 jek. Nak tido bukannya boleh pun..Si Tina mengacau jek..

Last2nya abah yang berdengkur dulu..Tina tak tido2 lagi..hish..geram betul la..dah la mama kepala macam bergoncang2 jek isi dalam dia..

Tunggu sihat sikit lah baru layan blog balik ek..nak buat apa pun malas..tekak ni nak makan macam2 pulak tu..hish..

Monday, October 18, 2010

Mama takde mood la nak buat post baru sebab mama risaukan keadaan Tina yang sembelit ni. Tak 'membuang' sampai 3 ke 4 hari tu. Pastu masa nak membuang menangis-nangis..arrghh... suruh cangkung tak mahu jugak..menjerit2..perghh..sungguh menduga kesabaran la..

Nak kata sebab susu nespray yang baru tu..tak tau la sebab last tin lactogen 3 pun dia dah mcm tu..ke sebab Tina ni makan tak suka kunyah..jadi mama sebelum ni akan masak nasi lembik. Seminggu 2 kali masak bubur sayur..

Tapi mama ingatkan Tina dah besar sikit so nak ajar dia makan nasi dengan lauk..mungkin sistem penghadaman dia belum boleh terima agaknya..

Haih..mama risau la... :(

Friday, October 15, 2010

Ini Rahsia Tau!!


Apalah juga yang dicakapkan tu ye..sampai tak kasi mama dengar pun..hihihi..
Ini aksi tercomel yang baru mama snap masa Tina phone call dengan mak mama aritu..mama suka bagi dia cakap kat phone..dia punya cerita..mak aii..
hmmm.. comel.comel..

Wednesday, October 13, 2010

Happy Lah Dia..Yang Diidam-idamkan Dah Tiba..




Tengoklah betapa happynya dia bila tau yang posmen hantar tu adalah comforter DORA THE XPLORER.. tak sabar-sabar nak bukak dah..

Hehehe... cantik kan selimut baru Tina..

Tukar Yang Ini Ye.. 3+ Punya

Tina sudah mencecah 3 tahun bulan ni kan. Susu Lactogen yang dia minum selama ni hanya untuk sehingga 3 tahun jek. So few month ago lagi mama dah start cari susu apa nak tukarkan kat dia. Cari punya cari..instinct mama mengatakan Nespray..tapi mama tak sure rasa dia serupa dengan Lactogen ke tidak..

So belanja bulan lepas ni aritu mama decide beli pek terkecil sekali. Kecik tak kecik la..650gm jugak berharga almost RM15. Takde yang kecik lagi dah. Even mama tanya Nestle pun dorang tak provide sample for nespray...apa da...

Lucky me.. !!! Tina boleh terima susu nespray 3+ original nih. But for sure la mula-mula agak lambat sikit. Mama selang selikan dengan lactogen. Now mama dah fully tukar ke nespray sebab lactogen terakhir dah habis.

Saja je nak tengok how things going..kalau tak ok sok mama tukar ke lactogen balik la. Kalau dah itu jek dia suka minum..nak wat camner kan..

But so far..ok jek..


gambar pinjam dari nestle..tq nestle..


PREBIO 1
untuk membantu mengekalkan sistem penghadaman yang baik untuk penyerapan khasiat

LACTOBACILLUS PROTECTUS
* Probiotik atau bakteria baik milik Nestlé.
* Membantu pertumbuhan bakteria yang baik.
* Membantu mengekalkan usus yang sihat untuk sistem penghadaman yang baik.
* Memberi perlindungan yang sewajarnya.
*Lactobacillus Paracasei (NCC2461)

DHA, ARA & SA
banyak didapati dalam sel otak.

15 VITAMIN & MINERAL
Membantu pembesaran dan perkembangan si manja secara menyeluruh.

Nak tahu lebih.. explore kat sini..
http://www.excellencebeginsyoung.com.my/nespray/produk.htm




Sunday, October 10, 2010

Qees Collection Updated







Antara yang terbaru di Qees Collection
kawan-kawan mama.. silalah jengok2 ye..
Terima kasih atas sokongan yang diberikan..
Thank you... thank you...



Saturday, October 9, 2010

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...