"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Thursday, April 8, 2010

Qistina's Diaper Free Training Journey..

30 March 2010

Mama start DFT nie awal pagi lagi. Bangun je tido mama dah bukak diaper dia dan pakaikan seluar sahaja. Pesan selang seminit dua.."nak kencing panggil mama..cakap..mama kakak nak kencing".. tu belum lagi yang tanya setiap 2 ke 3 minit tu..bawak dia gi toilet untuk kencing..

Training hari pertama berakhir selepas mandi petang. Memang kadang-kadang tahap kesabaran mama hampir hilang dan suara mama je up to the sky dah..tapi mama nekad nak teruskan DFT ni sampai berjaya tak kira berapa hari pun masa akan di ambil...



31 March 2010

Seperti pagi semalam.. tapi hari ni awal-awal tina dah wat spoil.. terkucil tanpa bercakap apa-apa..hish..pagi-pagi dah naikkan suara mama.. nampaknya Tina masih belum boleh panggil mama jika nak kencing.. but I still keep on going..sabar mama sabar..

Petangnya kami ke rumah kakak abah, mama terpaksa pakaikan Tina diaper.. dia nampak kurang selesa. Disana, dia sibuk menarik diapernya..kata nak kencing..hmm.. a very good sign kan..



1 April 2010

DFT berjalan seperti biasa, ok.. tapi masih nak kena tanya berkali-kali la..takut Tina terlupa.Tapi petang tu terpaksa balik rumah nenek TUTA sebab abah nak ajak gi C4 beli barang buat hamper sukan sekolah.. Hmmm... dah gi C4..lepak umah nenek... hmmm... there goes my DFT... hampeh tul...


2 April 2010

DFT bermula seawal 9 pagi. Diaper gantian pukul 4 pagi tadi masih tak basah. Celik je mata..sibuk nak kencing & nak susu. Good..

Lepas mandi pagi.. mama online jap sambil jerang nasi. Ternampak Tina cangkung depan tv meneran. Cepat-cepat mama tanya..dia kata "nak yak". Terus amik potty.. bagi dia cangkung..alhamdulillah..selesai.. lepas selesai cebok..dia tepuk tangan and say.."pandai"..

DFT berterusan hingga sebelum tido malam.. so far so good..




3 April 2010

Abah sekolah..ada sukan. Mama kat rumah masih teruskan DFT.. ok nampaknya..Tina tunjuk tanda-tanda bila dia nak membuang tapi mulut masih belum pandai cakap kat mama bila masa dia nak kencing..

Kami balik rumah mak mama kat kota Tinggi. Disanalah mama sangat terkejut bila diaper pants yang mama pakaikan Tina sebelum naik kereta masih tak basah.. lebih mengejutkan bila Tina cakap pada mak mama yang dia nak kencing... Wah... mama sangat seronok.

DFT Tina sangat bagus hingga dia tertidur pukul 12 malam..waktu tu la baru mama pakaikan dia diaper semula.. nite Tina



4 April 2010

Sejak pagi hari mendung dan hujan turun tanpa henti ..dan Tina hari ni tak dapat menahan kencingnya.. setiap kali akan terkucil sejurus panggil mama... alahai... mungkin sebab sejuk.. dan begitulah sepanjang hari..yang sempat gi toilet..sempatlah.yang tak..kenalah mengemop lantai...


5 April 2010

Diaper gantian tak basah.. ganti pukul 4 lebih pagi tadi. Celik mata..ajak kencing dulu.. tak mo katanya..mama dukung..

Sepanjang hari DFT sangat berjaya.. Tina akan pegang "tut" dan panggil mama.." mama nak cing" oh...bahagianya dengar.. One thing..sejak hari pertama DFT, tina tak pernah basahkan diapernya yg mama pakaikan utk afternoon nap.. bagus kan! so as today..

Malam.. nak tido dah.. Tina ajak bangun gi toilet..mintak bukakkan diaper.. dan dia kencing dulu.. owh.. pandainya..after that mintak susu..



6 April 2010

Mama isytiharkan Diaper Free Training untuk daytime Tina sudah berjaya!!
Apapun mama sangat lega. Lega kerana berjaya mendiaper freekan Tina dengan usaha mama sendiri.. I'm proud of myself.. proud of my lil girl..Tina..

Mama macam nak diaper freekan Tina malam jugak. She seems ready for that but..kesian nak kejut ulang2 kali utk gi toilet waktu dia tengah lena tidur.. mama & abah decide just ikut masa.. biar Tina takes her time.. sbb skarang ni pun if dia terjaga malam.. dia akan nak gi toilet.. mama kagum dengan dia.. so we let her diaper free herself out later.. kata abah.. a diaper per night can be said very good for her coz she need 3 to 4 diaper per night before!!

Abah congratz mama sebab berjaya.. mama betul-betul happy dengan diri mama sendiri... I'm satisfied!


5 comments:

Lady Qay said...

ehhh bgus btul la tinaaaa..congratss..bdk pompuan mmg cpt mulut kot eh..my son hmmm...tk phm lg ckp nyer...nk pee n poo pun blum tnjuk reaksi...huhuhu lmbt lg agknyer nk potty train nihh

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

good job Tina....good girl betul lah...tapi memang kena sabar kan kalau nak ajar free diapers ni...

Qistina's Mama n Abah said...

Lady Qay - Tina ni pun lom jelas sgt ckp dia. Apa yg faham..faham la.. yg tak..sama je cam zaffran kot..mumbling ntah pape..anyway.. thanks.. and good luck utk potty train later ya!

Ibu Damia - Aduhai ayu..sangat la nak kena sabar. Kenkadang melenting gak..tapi cepat2 istigfar balik..hehehe

adda said...

way to go tina. mmg pandai sgt2.. tina tak sampai umur 3 tahun lagi kan? cayalah tina.. auntie kagum sgt2. ni tak tau la syafi dh ready for that or belum. sepupu dia umur 4 tahun pakai lagi diaper tau

Norly Saliana a.k.a Mamazahra said...

aduhai, hebatnya sha & tina.sgt kagum okeh.
norly belum start DFT training lg.but soon nak try buat.before zahra cecah 3y old.

kena ikut cara sha neh.hope kami berjaya gak la...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...