"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Thursday, June 3, 2010

Apa Yang Sedap Buat Masa Nie..?

Kalau dah namanya pregnant mestilah sedikit sebanyak ada pening, loya.. mual.. macam-macam lah. Biasa la semua tu kan. Tapi alhamdulillah untuk waktu ini masih boleh menjamah nasi walaupun tak sebanyak mana. Masa pregnantkan Tina dulu langsung tak boleh bau nasi.. hehe

Ikan dan hidangan yang terselit ikan walaupun sedikit tu sudah ditolak oleh tekak sepenuhnya. Baunya pun tak ingin hahaha... jadi kalau abah & Tina nak makan ikan kenalah makan kat rumah Mummy Azie & umah nenek sahaja oke.. sian abah..

Setakat ni mama boleh buat keja rumah seperti biasa. Cuma lebihkan hati2 sikit lah dari yang selalu. Masak untuk Tina..layan dia semuanya berjalan seperti biasa. tak ada yang berubah. ragam Tina je yang bertambah jadi mama kenalah BERSABAR banyak2..

Apa yang mama boleh makan buat masa ni? Apa yang paling sedap ditekak mama ialah.. nasi putih, sambal (lada kering kisar +bawang putih+garam) dan ayam goreng yang digoreng dengan garam semata2.. hahaha..alhamdulillah lah kan..boleh jugak makan.

Buah-buahan..pun alhamdulillah semuanya suka..apa pun boleh masuk. paling suka jambu makan dengan kicap + gula sket. Tapi buah-buahan ni baguskan..mama makan je apa jenis buah pun..bagus untuk penghadaman, serat dan kecantikan kulit mama & bakal baby..hehe

Nampaknya itu sahaja update terbaru dari mama.. Oh ye.. Tina dah 90% sihat dah. Batuk pun cuma sekali sekala aje. Tapi pemakanannya mama masih jaga.. tak berminyak sgt..nnt tekak gatal, seafood, telur & kekacang mama masih banned kat dia. Belum boleh selagi tak sihat betul.

Jumpa lagi di post akan datang!

7 comments:

Ju@Lucky^Mummy said...

oo.. tahniah.. bertambah rezeki.. Tina akan ada kawan la nanti ye..

Diamilikku said...

okay lah tu...sedap dah kalau makan gitu pun...cuma takut boring je lah..kalau tiap2 hari ngadap yang sama...

MeRy said...

Hope everything go smoothly...eat well & tkcare!!

Sha@Mama Tina said...

Ju - tq..tq..akhirnya tina akan dapat kawan main!

Sha@Mama Tina said...

Sue - tu la dia.. selagi yang itu masih diterima..makan je la sue..kang dah reject..cari menu lain pulak :)

Sha@Mama Tina said...

Mery - TQ.. will do

Sarah's Daddy and Mommy said...

Kesian la, your first pregnancy even cannot tahan the nice aroma of rice..

I hate fish too during my pregnancy last time.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...