"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Friday, July 23, 2010

Demam Rindu

First week 'hilangnya' mama..mama berpantang kan. 2nd week hilangnya mama.. mama balik umah mak lagi sebab adik mama yang the only one tu balik bercuti dari perak. Dorang ni setahun sekali jek balik tau. So, abah bagi keizinan untuk mama ada kat rumah mak sampailah dorang balik.

Tanpa mama duga..Tina rupanya sangat2 rindu dengan abah. Sampaikan tiap kali nak tido..bangun tido ..yang pertama ditanya adalah.. "abah mana?" Nanti dia sendiri jawab balik.."sekejap lagi abah balik"

Mama pun tiap hari bagitau abah Tina rindu.. tiap hari telefon abah..bagi Tina cakap tapi nampaknya itu tak kurangkan rindu Tina kat abah dia. The worst day adalah hari rabu 21/7/2010, Tina selsema ringan. Hingus dah kuo meleleh. Petang tu kami ke rumah makcik mama..

Dan ketika dalam perjalanan itulah tahap kritikal rindu Tina sangat jelas kelihatan. Dia dah meragam sikit-sikit. Tak lama tu dia terlelap. Bila adik mama memotong sebuah waja..Tina tiba-tiba buka mata dan bangun sambil melambai-lambai tangan.. "abah..abah.. babai abah.." Huh..kami yang dalam kereta terperanjat sungguh.

Satu lagi masa dah dekat-dekat sampai kat rumah.. sibuk dia cakap.. "cepat..cepat..abah ada kat dalam..abah tunggu kat dalam".. aduhai.. kronik sungguh nampaknya.

Lepas mandi..Tina makan nasi 2 mangkuk..makan biskut oreo cicah air 3 keping. Tengok tv dia terlelap. Lagipun badan dia tak sihat kan. Sejam kemudian dia terbangun..batuk2 dan seperti biasanya... muntah berlambak-lambak.. habis satu helai kain batik basah. Sambil muntah.. sempat lagi tanya .. "abah mana..abah mana.."sambil nangis-nangis..

Adik mama dah takut dah tengok Tina muntah. Dia cepat-cepat keluar dgn wife dia belikan cool fever dengan air badak sebab mama tak nak bawa Tina gi klinik. Membazir kan gi klinik yang tak sesuai... wat buang duit jek. ..

Adik mama..abah..sibuk suruh mama panggil abah balik,kronik sangat anak dia nih..rindu giler nih. Mama call.. pukul 11 malam abah gerak..kul 12 sampai kat umah mak. Sampai je abah terus basuh2 muka..basuh kaki...pastu terus jek peluk Tina..tuamkan kepala dia yang panas dgn tuala lembap..sekejap tu panas dia terus turun.

Pagi 22/7/2010..mama tak fikir panjang ikut abah balik pukul 6 pagi ke JB. Mama cuma fikir nak bawak Tina gi puteri specialist je.. lagipun baru sangat jumpa abah..tak boleh la pisahkan dia dengan abah dulu. Mama kejut..tina sedar..terus cakap " nak ikut abah".. dan dalam kereta pun masih diri..pegang bahu abah..cium abah..yang tengah drive kereta. Sayu tau hati tengok kelakuan 2 beranak ni..

Petangnya kami bawa Tina gi Puteri Specialist.. dokte catherine cakap Tina kena alahan dia tu la..badan panas sikit je..on off.. Mama & abah terus mintak sekali ubat demam, ubat batuk..

Malam ni tadi terus bagi ubat.. Ni dia tidur berpeluh-peluh..basah rambut..lembap baju dia dek peluh. Baru je mengigau sekejap tadi.. cari mama

Sembuhlah sayang..mama & abah risau tengok Tina macam ni..








5 comments:

Lelord said...

wehhh bantal yg tina pakai tu sma cam aku pya zaman2 kat itm dulu....
hahahhaha

MeRy said...

Get well soon,Tina !

Diamilikku said...

memang anak abah sungguh ni..bonding sangat kuat between both of them..lepas nih sha jgn lagi lah pisah2kan gitu..sian budak2 kecik lagi kan tak faham erti rindu...takut melarat2 je nanti..mcm alesha..10 hari kami (both husband n wife) tinggalkan dia...sampai skrg duk buat perangai...tak nak berpisah langsung...sampai susah kita nak gi keje...budak2 nih perasaan rindu dan takut dia lain mcm sikit

@>--ummi zahra--<@ said...

alahai..sayu hati ni baca citer sha..tersentuh naluri keibuan..bergenang gak lah air mata ni..mmg anak abah agak nyer kan..semoga tina cepat sembuh yer sayang..

Zaidah said...

tak ade rezeki tina nak ada adik kan....semoga cepat sembuh yer...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...