"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Wednesday, August 25, 2010

Bila Mama Mula Menjahit Semula...

Ha..dah nama pun nak raya kan? Mama pun seperti orang lain jugaklah sibuk nak tukar langsir baru jugak. Tapi mama jahit biasa-biasa jek la. Actually last week dapat flyers Jakel yang tengah sale, mama ajak kakak ipar mama pegi tengok2 langsir. kebetulan kakak ipar mama tu pun mencari langsir jugak untuk ganti day curtain dia yg dah reput hihihi...

Kali ni mama pergi tanpa abah tau. Abah bawak Tina gi jalan-jalan tengok rumah uncle amy kat setia eco. So mama dapatlah menenangkan fikiran memilih langsir kat jakel sana..hahaha...

Puas memusing-musing dalam jakel, akhirnya mama amik jugak langsir yang RM2.80 semeter, after less. Kalau tak harganya dekat RM5++ jugak la. Ikut bajet la kan. Ukur baju dibadan sendiri..ukur langsir kat rumah sendiri la..takkan umah orang pulak. Oleh kerana nak sangat try buat sedondon dengan alas meja & bantal kecil maka mama amik 30 meter lebih. Takpe..yang lebih-lebih sket tu ada la menda yang nak dibuat nanti..hehe

Dari sehari ke sehari puasa..tak siap2 langsir mama..untuk satu tingkap pun tak leh siap..Allah..malas sungguh la. tetiba satu malam lepas berbuka, MIL mama bagi plastik beso kat kakak ipar mama. Ingat apa..rupanya langsir day curtain dia dah siap jahit seh!.. apa cite mama nih? MIL mama tanya.. langsir along dah siap? hahaha...dengan muka tak malu mama cakap..belum lagi la mak..malas betul nak menjahit. MIL mama senyum jek. Katanya, bila mood datang..jahit sebanyak mungkin sbb kang ilang mood dah..memang kirim salam la nak pegang mesin lagi..huahuahua...

Perghh.. dengan bersungguh-sungguhnya mama pun menjahit..dan menjahit. Update setakat hari ini..

Langsir tingkap depan - siap
Langsir tingkap bilik (masterbed) - siap
Sarung kusyen kecil x 6 biji - siap
Alas meja kopi - siap
Langsir bilik komputer - belum
Langsir masterbed - readymade (beli je..)
Langsir 2nd bed - pun readymade
Langsir tingkap singki - siap
Langsir Sliding door - satu hapa pun tak jahit lagi..huhuhu

Untuk info, day curtain tahun ni disponsor oleh mak mama from avon. Ni langsir umah mak sebenarnya.. mak kasi jek. Cantik wo..warna light peach. So, mama cuma perlu merajinkan diri menjahit night curtainnya sahaja okeh..jangan la pemalas sgt..

Nak share gambar hasil jahitan la ek.. bangga tau menjahit langsir rumah sendiri..kepuasannya terasa hingga hujung kepala bila siap pasang sekali..hahaha..betul..mama dah pasang langsir raya!! Ala.. nanti mama jugak yang terkejar-kejar pasang langsir sorang kan..baik pasang sekarang.. sila la tengok hasil jahitan mama ye..yang tak seberapa tu.. jadilah .. kena jaga bajet kan.. Fuhh..nasib baik boleh gak menjahit..kalau tak nak pakai langsir apa agaknya umah ni?

























So, camner? Okeh tak? Sila tinggalkan komen anda di kaunter pesanan ye.. TQ..

11 comments:

Dilla Ady said...

seriously kak..mmg jeles giler ngan akak..huhuh

sebabnye akak ada umah sendiri..pastu akak pandai jahit n satu lagi akak suke bercucuk tanam..

benda2 tu la yg dilla teringin sangat nk buat..penat mmg penat tp puas hati sbb umah kite sendiri..

kak, doakan kitorang murah rezeki nak ade umah sendiri gak kak..sob..sob..sob..;(

giler cantikkkkkkkk hall akak...kemas jek..bile la nk nyinggah ke sane ek..

MeRy said...

Nice living room...a comfy house.

Sha@Mama Tina said...

diella - Tq..tq.. ala malu la akak hahaha. takde la diella..setakat jahit yg lurus 2 tu boleh la..

akak memag doakan korang murah rezeki & dapat beli rumah cepat2..best wo dok umah sendiri..

cantik ek..hehehe...tq tq tq.. sendiri kemas.kat pandangan mata sendiri dah ok la tu. Janji tak semak..

Sha@Mama Tina said...

Mery - is it? tq.. just try my best idea to fit everything in..

lily azliyana @ mama zara said...

yela..suke tgk rumah sha ni..kemas jek..langsir tu pon mmg cantik..pndai sha jahit langsir sndiri ek. eh..bukan stakat langsir, sarung kusyen n alas meja pon boleh. nway, bile dh pasang langsir baru tuh, mesti brtambah2 mood nak raya kan..=D

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

bestnya,sha.dah siap langsir raya.jahit sendiri tu, tu yg mahal tu.kalo org malas cam noly neh, dah 3 tahun xganti langsir.hahaha
serius jeles tgk langsir sha.murah, tapi cantik bile dah gantung.
ada amik tempahan tak?ekeke

Diamilikku said...

memang jeles...saya jeles bila sha boleh berkebun..boleh menjahit..boleh memasak..lengkap tau sebagai seorang perempuan..saya cuma tahu memasak je..yang lain2 zero..bukan tak berapa pandai..tapi memang tak pandai langsung...huhuhuu...

Sha@Mama Tina said...

Mama Zara - Takde la pandai tp setakat untuk umah sendiri tu boleh lah Lily. Ala..Lily lom rasa dok kat umah sendiri..umah kita.. nnt idea tu datang sendiri. kalau tak sendiri yang buat siapa lagi kan..nak buatkan..hehe

Sha@Mama Tina said...

Mama Zahra - Ala.. sha ni tak bekerja, kena la jaga budget husband kan. Nama pun nak raya..kena la bijak berjimat kat mana yg boleh..

Hehehe ada hati suatu hari nanti nak amik tempahan tapi ntah bila la tu..jahit langsir sendiri pun tak lurus2 betul hehehe..camner tu

Sha@Mama Tina said...

Sue - janganlah cakap mcm tu sue. dulu sha pun mcm sue, memasak setakat untuk sendiri tu boleh la nak kata pandai mmg tak pun. Menjahit jgn ditanya..nak jalankan mesin jahit pun tak pandai. Tapi sha belajar sikit2..kerana awalnya sha berniat nak buatkan baju kurung tina..itu mulanya sha belajar. Masuk kelas jugak sekejap..yang lain2 belajar sikit2 dgn mak mentua..belajar dgn mak & org2 lain. Kutip ilmu sana sikit sini sikit..hehe

Tapi berkebun tu memang sha suka sejak dulu. Cuma kdg2 masa takde. Ramai org kata sha ni 'tangan sejuk' tanam apa pun boleh hidup..hehe

tapi sha tau..sue ibu berkerjaya yang tak banyak masa. kalau sue banyak masa mesti sue pun boleh buat apa yg sha buat. Kita ni lengkap dalam ertikata yg berlainan. bagi sha, sue pun lengkap sebagai wanita..berkerjaya lagi tu..

Lelord said...

pheewettt dah siap dah curtain ko along...aku pakai thn lepas pya aje la...ni sempat lagi aku nak basuh hahhaha. dh x sabo nak balik ni...flight 4hb 2pagi waktu qatar. aku smpai mesia 3 ptg. adoiii penat la dok dlm kapal terbang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...