"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Wednesday, December 29, 2010

Reban Ayam Double Storey? Korang pernah Tengok Tak?


Mama dah tengok dah..1st time secara live. Ladang ayam ni kepunyaan bapa mertua adik mama. Kebetulan waktu kami datang ayam-ayam sedang dalam proses dijual. Jadi owner ladang ajak kami tengok.

Dibina jauh dari kawasan penempatan manusia..lebih tepat kat tengah ladang kelapa sawit. Agak jauh.

Masa kitaorang sampai dah pun ada lori ayam menanti giliran. Yang dah siap isi pun ada..yang dah jalan pun dah sudah..so dapatlah tengok proses org jual ayam. Leceh gak kejenya. Tina pulak sibuk nak masuk reban ayam jek..kata dia ayam tok wan (panggilan pada bapa mertua adik mama) comel

Dah ayam berusia 38 hari kan..memang la comel. Ayam2 ni ayam daging.

Bestnya .. masa nak balik kami dapat ayam free!! sembelih & siat kulit kat situ jugak. Balik..kami berpesta barbeque ayam..

Dekat tengah malam baru balik rumah semula..kekenyangan makan ayam bakar..
semuanya cari bantal..
zzzzz


Stream Bath Di Parit Hj. Amin

Sambung cerita cuti2 mesia ek. Lepas je meround kat pekan parit buntar esoknya kami Parit Hj. Amin pula. Kat sini ada perkhidmatan stream bath ala-ala tradisional. Mama kenal gitu2 je la dengan wife owner dia tapi adik mama memang baik dengan dia. Berketurunan cina, tinggal dalam kampung orang melayu..tapi come out with stream bath idea yang sangat bagus untuk menjaga kesihatan

5 tahun dulu masa berbual2 dengan owner tempat ni, dia memberitahu yang bahan bakar adalah tempurung kelapa yang dibeli dari sekitar kampung saja tetapi setelah tempat ini mula terkenal dikalangan masyarakat sekitar, tempurung kelapa diimport dari Thailand untuk menampung kekurangan.

Duduk dalam stream bath room ni, bagi sesapa yang tak biasa memang agak 'melemaskan' la. Maklum..hawa panas sahaja kat dalam tu..sampaikan tarik nafas tu hawa panas berbau serai wangi menusuk hidung. Kalau selsema kompem boleh sembuh punyalah.

Mama masuk dengan mak & abah mama. Adik ipar mama nak masuk tetapi hanya selepas kandungan 6 bulan je yang boleh. So dia kena tunggu kanak-kanak kat luar. Sebelum masuk dinasihatkan minum air halia yang disediakan tuan punya..dimasak guna dapur kayu jek tu..

Setiap 15 minit kami keluar sejukkan badan dan minum air. Lepas 3 kali keluar masuk mama dah tak leh tahan dah..panas!! Mama kuar minum air lagi sambil jalan2 kat sekitar.

Dikelilingi sawah padi menghijau, tanaman sayuran, air terjun buatan, pondok dan kolam ikan membuat empat ni sangat nyaman. seronok duduk kat situ..





Jangan bimbang, kemudahan tandas & tempat bilas badan ada disediakan. Home made lagi..guna kayu..air dia sejuk giler..

Owner ni ada bagi mama site untuk dikunjungi..kalau korang berkenan nak baca bolehlah tengok kat :
http://www.bicycle-adventures.com/sauna-in-malaysia.html
&
http://www.bicycletouringmalaysia.com

Mama kalau datang perak mesti nak ke sini walaupun sekali..hehe..best!
Kalau korang datang perak especially ke bagan serai atau parit buntar..singgahlah recharge korang punya energy sambil keluarkan peluh 'jahat' hahaha...

Monday, December 27, 2010

Apasal Mama Pulak Yang Tak nampak?

Mama nak mintak tolong kengkawan yang singgah untuk bagitau mama sesuatu..
Mama tukar background blog tapi mama sendiri tak leh tengok camner jadinya.. logo the cutest blog on the block je ada..background yg mama tukar ntah mana..putih jek..

Tolong..tolong... orang lain nampak tak background yang mama tukar tu? Warna kuning kalau tak silap..

Sunday, December 26, 2010

Selingan : Mama ada task baru ni weh..

Aduh..fenin mama..
Mama ni memanglah berangan-angan nak memahirkan diri menjahit manik. Bukan untuk apa..just nak puaskan hati sendiri.. pelbagaikan kemahiran sendiri je. Bermula dari 1st baju kurung Tina..hinggalah mama menjahit manik simple kat lengan baju kurung raya lepas..

Alkisahnya, MIL mama awal2 dah perasankan manik yang mama jahitkan kat baju kurung tina tu..tapi mama yang wat dek jek..malu sebenarnya..mama bukannya pandai. Itu lah pertama kali pegang jarum jahit manik & manik2 sekelian.. tu pun ihsan mak lang mama yang ambik upah menjahit manik untuk butik. So, koleksi manik dia melambak-lambak. Dengan muka tak malu mama bawak baju Tina gi umah dia mintak tolong dia ajar jahitkan..itulah mulanya..

Dan semalam.. kakak ipar mama yang keje kat SMC (sabah medical centre) balik.. mintak mama jahitkan manik kat hujung lengan baju kurung KPJ dia..aiseh..mama tak confident sebenarnya. Tapi kakak ipar mama ni angkut mama gi kedai manik..pilih2 dan serahkan keperluan menjahit manik kat tangan mama berserta baju barunya..aiyooh..

Malam semalam jugaklah mama tido kul 5 pagi men'try & error' manik-manik sekelian. Lama dah tak menjahit manik..lupa dah. So kene la amikbaju tina yang lama tu..buat contoh.

Petang tadi siap sudah 2 hujung lengan bajunya.. ohoho..patah tengkuk mama..ececeh..tipu jek..lenguh teramat.

Dan baru sekejap tadi dapat lagi 2 baju siap dengan manik2 sekelian..MIL mama punya pulak. Yang ini baju lama..baju tahun ni jugak la..tapi memang plain jek..tu yang MIL mama sibuk suh jahitkan maniknya..

Aiseh..tetiba terasa cetek pulak ilmu menjahit manik mama.. so apa cite..mama mem'browse' yahoo mencari rujukan. Ala..kat tenet ni memacam ada..nak ngan tak nak je cari. Hmm..sedikit sebanyak ada la dapat idea yang mudah2..

Adehh..tahap kekonfidenan masih rendah ni.. malu nak tunjukkan hasil jahitan..aduhai..

Saturday, December 25, 2010

Candid Cuti..


Mak mama kata..gambar tengah-tengah (zulaikha & Tina) tu macam gambar mama & adik mama masa kecik..hehe..

Candid gambar ni masa tengah bersiap2 nak pergi makan malam rumah besan mak & abah mama la.. ada lagi gambarnya..mana ntah..tak jumpa pulak dicari..hehe

Mr. DIY?


Hehe..Mr DIY shop ni kami jumpa kat Pekan Parit Buntar, Perak. Masa 1st lalu..malam..tak sempat singgah sebab anak2 dah penat. Esoknya kami pergi lagi sebab masing2 teruja nak tengok apa yang ada dalam Mr DIY tu

Bila dah masuk..hmm..ok la puas hati. Ala-ala kedai serbaneka. Macam-macam benda ada. Murah2 jugak. Dalam melilau-lilau tengok barang tu..Tina terjerit-jerit sebab dia jumpa beg baby BJ & beg Riff ( barney collection) harganya pun murah..baru RM21 each je. Tapi tak sesuai la untuk Tina sebab beg tu besar.. tina kecik..hehe

Last2 kami pancing dia dengan buku2..ha..lupa terus dia pasal beg tu. Sampai 3 ke 4 naskhah buku berlainan dia ambik. Sukahati la nak..janji bahagia..

Sempat jugak kami ke Gedung hari2..besar gedung hari2 diorang tau..kat situ dapatlah baju sekolah abah 2 helai..seluar slack sehelai..harganya amat berpatutan..

Yang lain2 biasa2 je..just jalan-jalan sekitar pekan..walaupun pekan dia kecil..tapi dah membangun la daripada 5 tahun lepas yang mama pergi..mama suka pekan ni..hehe..

Friday, December 24, 2010

Kami Ke Baling, Kedah Dalam Masa 1 Malam je.. Giler tak..


Memang kedengaran agak gile tapi memang betul kami buat macam tu. Hari pertama berlalu tanpa aktiviti sebab keluarga mertua adik mama datang melawat kami. Kami dijemput makan malam dirumah mereka. Specialnya..bapa mertua adik mama yang memasak.. terima kasih kat dia sebab luangkan masa memasak untuk kami. Bukan apa..bapa mertua adik mama tu sibuk orangnya..

Lepas makan malam dalam lebih kurang pukul 9.30 malam, kami bertolak ke kolam air panas ulu legong, baling kedah. Mesti ada yg tanya..kenapa tak pergi siang2 je? Ha.. ini mama pun baru tau..orang mandi air panas memang la waktu malam. Mana ada orang mandi kolan air panas siang hari.. hihihi...

Mama rasa perjalanan yang ditempuh tu sangat jauh..tapi sebab malam hari..tak nampak la sangat.

Akhirnya pukul 12 tengah malam kami sampai ke destinasi. Fuhh..punyalah ramai ummat manusia kat sana. Macam pesta air. kecik besar tua muda..seronok mandi. Kami pun apalagi..pergi tukar baju..dan..debush masuk air..AWW!!! panas seh.. terlupa pulak itu kolam air panas..hahaha









Tengoklah wajah2 kesayangan mama tengah seronok mandi air panas. Ini gambar dekat kolam kanak-kanak je. Abah kena ganti-ganti dengan mama untuk watch out Tina & Zulaikha (anak saudara mama) mandi.

Actually boleh nampak live wap panas dari kolam2 ni kecuali kolam kanak-kanak. Tapi kalau rakam dengan kamera for sure tak nampak la wapnya.

Dari 1st kolam..mengalir ke kolam2 seterusnya airnya bertambah suam. Pilih la kolam mana berkenan dihati..tahan kepanasan hihihi.

Kolam ke-2 besar..macam ada 2 kolam jadi satu. kolam ke tiga ada 1 je dan seterusnya kolam ke 4 dan kolam ke-5 iaitu kolam kanak-kanak. Ianya seperti sebuah U-turn.

Dan mama sempat lihat kolam pertama. berpagar besi. Wap panas keluar dengan banyaknya..huhu..tak berani la nak dekat.

Ramai pengunjung yang ambil kesempatan lelapkan mata kat pondok-pondok yang ada disekitar kawasan kolam. Dan disekeliling kawasan tersebut juga terdapat banyak homestay disediakan. Pilihlah saja ikut kemampuan poket :)

Puas mandi manda. Anak-anak dah menggigil kesejukan di pagi buta yang hening tu..kami salin pakaian. Tina mama pakaikan sweater set. Dalam perjalanan semua orang terlelap kecuali mama, abah mama & adik mama yang memandu lah for sure.

Dalm perjalanan pulang, kami melintasi lereng bukit perasannya. Adik mama cakap, bukit tu adalah sempadan Thailand. Kampung disebelah sana sudah pun kawasan negeri Thai. Memang sebelum tu kami bercadang masuk ke sempadan tapi atas nasihat kawan adik mama yang menjaga sempadan, kami dinasihatkan tidak melintas sempadan kerana keadaan sudah kembali tak aman. Bunyi tembakan boleh jelas kedengaran katanya.. uisy..takutlah..

Kami sampai semula di kuarters IPD Krian pukul 6 pagi. Semuanya penat..masing-masing tak sempat bersihkan badan pun..terus cari bantal..zzzzzz

Biarlah Gambar Menceritakannya.. :)

Kalau nak cerita tentang seronoknya cuti-cuti malaysia tahun ni..memang tak boleh habis punya. Jadi..diringkaskan cerita, mama uploadkan koleksi gambar-gambar percutian..cerita yang ringkas2 je ek..nanti ramai pulak yang bosan. Jadi biarlah gambar menceritakan segalanya..


Tina dalam perjalanan..tak reti dok diam. Sekejap kat depan..sekejap kat belakang. Sekejap nak susu..sekejap nak roti la..air la..macam-macam. Maklumlah perjalanan ke Bagan Serai, Perak mengambil masa 9 jam dari rumah mak mama kat kota tinggi. Kami gerak pukul 7 pagi
1 Disember 2010



sempat kami berhenti rehat di R&R. Kesian pulak kat abah yang memandu tanpa henti. Bagi dia luruskan kaki..merokok..dan berjalan-jalan hirup udara segar. Tina pun suka la dapat turun tanah.. lari sana sini..



Akhirnya kami sampai kat kuarters polis IPD Krian pada pukul 5 petang. Adik mama & anak saudara mama yang sorang tu dah sedia menunggu kat bawah flat. Nasib baik rumah dia 1st floor jek..masih la nampak tanah..hihihi...

Malam tu semua orang kepenatan mengharung perjalanan jauh. Makan ala kadar kat rumah aje pun. Lepas makan kami borak-borak..almaklumlah kan..lama tak jumpa. Tak awal jugak la mama tidur sebab Tina tak mo tido pun. Dia dah puas tido dalam kereta. Diam tak diam pukul 12 jugak rasanya baru mama tidur.. bual2 dengan adik ipar mama yang sedang pregnant anak ke-2. Kami sebaya sebenarnya.. jadi berbualnya macam kawan baik..

Tuesday, December 14, 2010

Kembali

Mama & keluarga selamat kembali semula ke negeri Johor setelah 12 hari bercuti ke negeri Perak. Baru hari ini sampai semula ke rumah sendiri setelah merehatkan badan semalam kat rumah mak. Penat memang sangat terasa. Ini pun macam tak larat nak menaip tapi mama gagahkan juga.

Terima kasih kepada kawan2 yang menjengah ke blog kecil mama.. kisah percutian akan cuba mama tulis secepat mungkin

Kami mungkin nak ke KL pula dalam sehari dua ni tapi masih tak sure lagi..
Uhhhh...penatnya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...