"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Monday, February 21, 2011

Night Diaper Free Training Journey - Nite 3

Malam semalam..nite 3 diaper free training journey kan..

Mama awal-awal dah tanya Tina,
"malam ni nak pakai diaper tak?"
Tina kata " tak nak..hancing"
Ohoho..mama dah risau sebab dari siang lagi Tina minum banyak susu. Even sebelum tido pun masih mintak susu 2 botol. So mama terpaksalah biarkan dia tak pakai diaper. Sebelum tido dia nak gi toilet..after tu mama pakaikan dia diaper. Sejam selepas tu pun dia masih tak tidur. Resah je. Then cakap nak ken**** lagi. But kali ni mama tanggalkan terus diaper tu, letak tepi. Pakaikan dia seluar tido.. hmm..tak sampai 15 minute..tido dah!

Bila dia tido je mama pakaikan dia diaper semula. Bimbangkan dia terkucil sebab banyak minum susu & air.

But.. Tina menunjukkan improvement. Apa tu?
Walaupun mama pakaikan dia diaper, dia tetap kejut mama bangun 3 kali malam tadi sebab dia nak ken****..
hmm.. bagus jugak kan?

Ye la walaupun tido mama sentiasa tak lena..asyik kena kejut tapi mama puas hati sebab bukannya mudah nak ajar Tina bangun dari tido setiap kali terasa nak ken**** kan..

After pukul 6 pagi, the 3rd time dia kejut mama nak ken****, terus mama tak pakaikan diaper. Tapi tetap pesan dia seperti biasa la kan..alhamdulillah sehingga siang tiada kebasahan!

Alhamdulillah.. nanti nite2 yang lain mama cuba updatekan lagi jika ada perubahan ye..doakan kami berjaya!

5 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

bagus Tina, boleh jimat duit mama & abah beli diaper... hehehe.

Salam kenal dari Alam Sari

Mamamya said...

bila nak train anak2 kat umah ni...dah byk kali cuba tp damya/fiqa masih kuat menyusu n minum air.....jd kerap kali lah terkucil....

tp nak kene train juga lah...dah 3 org ni...sian baba...

Sha@Mama Tina said...

Sari Yusa Ibrahim,

selamat datang ke blog Tina! Haih memang lah kalau boleh jimat duit beli diaper tu lagi bagus kan..sebab Tina dah besar..

Sha@Mama Tina said...

Mamamya - hmm..samalah dengan aku is. Sebulan minum 6kg nespray. ko bayangkan la mcm mana. Tu belum air yang lain2 lagi tu..memang sangat2 mencabar nak train. Tapi sabarlah..slow2 mesti boleh. Takkan nak sekat dia minum pulak kan..kesian..budak tengah selera..tak sampai hati..slow2 la..jom sesama..

mrsdjones said...

Sha,
Tu la kan, niat mmg nak potty train anak dara ku before adik dia keluar tp nampak gaya tak menjadi. Masih kuat menyusu n tak reti nak ckp awal2. Selalu bila dah terkucil baru bgtau :p hehe sabo ja la..

Good progress Tina!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...