"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Wednesday, February 23, 2011

Night Diaper Free Training Journey - Nite 4 & 5

Kali ni mama rangkumkan 2 malam sekali la ye sebab ceritanya sama.

Untuk malam ke 4 & 5, mama masih lagi tanya Tina sebelum tido sama ada nak pakai diaper ke tidak. Untuk kedua-dua malam tu Tina sendiri yang nak pakai diaper pada mulanya. So, ok la mama pakaikan je.

Sebelum pakai diaper dah pergi toilet sekali. But after half an hour Tina kata nak ken**** lagi. Mama bawak lagi gi toilet then Tina kata tak mo pakai diaper. So, dia tido tanpa diaper la pada mulanya. Tak sampai 15 minit baring Tina dah pun terlelap. Mungkin dia dah tak selesa pakai diaper sebelum tido. Thats good la kan. Mama suka.

Tapi sebab masih kurang yakin mama pakaikan juga dia diaper selepas setengah jam dia tido lena. Walaupun dia lena, mama tetap cium dia & cakap "kalau nanti kakak rasa nak ken****, bangun kejut mama ye".. dengan harapan dia lekatkan ayat tu dalam minda..hehe

Altogether..untuk malam ke-4 Tina cuma bangun selepas pukul 6 pagi. waktu abah nak ke sekolah. Dia terjaga sebab katanya nak ken****. Bangun tu pun diaper yang dipakai tak basah sedikit pun. *wink wink* Selepas tu mama tak pakaikan dah diaper. Cuma, pesan tetap pesan seperti sebelum-sebelum ni la..tanpa jemu okeh.. :)

Untuk malam ke-5, Tina kejut mama 3 kali. Selepas ke toilet mama pakaikan dia diaper dan dia tido semula. (pakai diaper yang sama yang mama pakaikan waktu dia dah tido tu tau). Kali ke 3 bangun adalah pukul 6.20 pagi, lepas ke toilet mama terus pakaikan seluar tido sahaja. Dengan pesanan penaja yang selalu tu la kan.. :)

Dan untuk ke dua-dua malam, teruslah kering sampai ke siang harinya. Diaper yang dipakai malam tu mama bukak..boleh simpan lagi ..hehe

Dah bolehlah mama tarik nafas lega sedikit. Senang hati nampak perubahan berlaku selepas kebasahan beberapa kali kan. :)

Dan sejak-sejak diaper freekan Tina waktu malam ni mama sangat-sangat letih. Rasa tak cukup tido dan badan sangat penat tapi syukurlah mama tetap akan terjaga bila Tina panggil mama. Alhamdulillah..

Malam ni tak tau la lagi apa ceritanya kan. sebab banyak minum kan..hopefully tak kebasahan la.. :)

Untuk malam ke-5 Tina

4 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

wah..dh hampir berjayalah night diaper free tina yek..zara baru nk start potty training ngan nenek die..stakat ni mmg faillah..manjang kencing dlm seluar..huhu

Citarasa Rinduan said...

selamat pagi mama tina

hehehhehe..ingat sangat time umai baru2 buka pampes...malam ayu pakaikan..still ala2 mama tina buat

seminggu jer,,lepas tu..alhamdullilah..terus cabut..

PS: mmg malas nak cuci tilam bagai..hehe

Sha@Mama Tina said...

Lily @ mama zara - takpe lily..nenek lebih sabar sket dari ibu mengandung kot hihihi..biar kan je

Baru2 memang mcm tu. Tina pun sama dulu..slow2 dia akan alert sendiri..sabar k..

Sha@Mama Tina said...

Pagi ayu..

Alhamdulillah..harap2 tak lama la macam ni. Setakat ni asyik basuh comforter dora dia jek..sebab tido mesti nak alas dgn comforter tu..selamat sket sbb comforter tu nipis & ringan..

doakan Tina berjaya dgn A++ ek..hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...