"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Monday, April 18, 2011

Mari Belajar ABC Cara Lain Pulak.. :)

Tak adalah lain mana pun caranya. Cara yang lama jugak. Cuma baru hari ni nak dipraktikkan pada Tina.

Sebenarnya idea ni datang masa tengah mengemas. ABC lekat2 ni dah lama terbentang dalam bilik Tina. Cuma dia tak pernah la tanggal-tanggalkan.

Bila dah penat mengemas, mama tengok Tina dah ambil semua huruf dari bloknya. Jadi kat situlah timbul idea ni

Mama suruh Tina lekatkan semula huruf pada bloknya. Sambil suruh dia angkat mana2 huruf yang mama sebut.. hehe.. berpusing2 kat atas tu.. tapi siap juga akhirnya.

Sebagai penutup pembelajaran, mama suruh dia sebut ABC hingga Z sebanyak dua kali ulang..

Good Girl!








Tina nampak seronok sangat bermain dengan huruf2 ni. Mama rasa kena cari huruf2 kecil pulak. Yang ada ni semua huruf besar (capital Letter).. agak2 korang kat mana ada small letter block yang besar2 mcm ni ek?

5 comments:

mamalieyna said...

good girl!

waaa ABC tina besar2 lah..puas...arif punya kecik2 je..ilang pun ada dah..hehe..

dieya said...

pandainyaaa... kalau dieya kecik2 dulu maybe dah pening pusing2 tak jumpa huruf.. terus nangis guling.. then paksa my parents pulak buat sampai siap :-D

Sha@Mama Tina said...

Mamalieyna - Memang sengaja sha beli yang besar2. Beli dah lama ni..sejak Tina baby lagi. Dah banyak yang mengelupas surfacenya..nak kene ganti pulak agaknya.. :)

Sha@Mama Tina said...

Dieya - Hehe.. Tina ni x cepat sgt putus asa. Walaupun sampai duduk2..baring2 sebab tak jumpa blok huruf..dia cuba jugak. Akak pulak yang penat menunggu dia..hihi..

LilyAzliyana@MamaZaraZareef said...

zara pon dulu ada set abc ni tp dh slamat simpan dlm stor sbb rase semak mase tuh..skang die dh kenal abc maybe leh bwk kuar balik bg die main mcm tina..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...