"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Friday, April 22, 2011

Pertama Kali Mama Perdengarkan, Tapi Ni Bukan N3 Riak Ye..

Firstly, mama nak cakap yang mama takde niat nak menunjuk2
Mama cuma nak kongsikan kegembiraan hati mama je

Mama dah agak lama mula ajar Tina mengaji. Tapi budak2 kan..korang faham2 je la. Kadang2 dia nak..kadang2 tak nak. Kadang2 nak sekejap jek. Kadang2 pulak sampai nak bukak Al-Quran..

Ini gambar Maghrib semalam




Perlukan sedikit ketegasan nak buat semua ni. Lidah yang lembut tu perlu di latih perlahan2 kan..kalau tak nanti susah juga bila dah sekolah.

Bila mama "cuti", abah akan ambil alih ajar Tina. Bila atuk datang, pas sembahyang maghrib..atuk akan ajar.

Tina ni patuh dengan sape je yang jar tapi..dengan mama dia takkan main2 punya. Mama bukan ajar lama pun..sekejap je.

Okeh la.. Ni video yang mama nak share tu. Mama amik curi2 ni. Last2 Tina perasan jugak.. tapi mama bukan nak riak ye korang..




Photobucket

korang klik je la gambar kecik nih..kang kuo photobucket punya site tayangkan video. Nape ntah ikon video blog nih tak leh guna..asik2 kata eror jek..




Alhamdulillah..syukur pada Allah. Sejuk je hati dengar suara Tina yang halus ni mengaji. Berbaloi rasanya mengajar dia hari2..

Mama cuma ajar macam biasa je. Cuma mama nak kukuhkan asas huruf dulu. Bila dah betul2 kenal huruf barulah boleh procees ke bahagian lain. Nanti kalau tak arif dengan huruf susah nak mengaji Al-Quran..itu pengalaman mama

Apapun caranya, yang penting anak-anak dapat ikut dengan mudah. Bukan nak suruh dia pandai cepat..tapi nak susuh dia faham dan kenal. Kang kalau kita terbalik2 kan huruf pun dia boleh kenal itu huruf apa..mcm tu la abah mama ajar mama dulu..

"Ya Allah, Berilah mama kesabaran yang lebih, supaya mama akan lebih sabar mengajar ilmuMu. Hanya Kau maha mengetahui apa yang tersirat dihati seorang Ibu Ya Allah..Amin"

Kalau korang ada cara2 yang berkesan, jomlah share dengan mama..sharing is caring kan.. :)

6 comments:

dieya said...

amiiiiin.. moga tina terus jadi anak yg solehah!

Mamamya said...

alhamdulillah anak2 kat umah ni dah mengenal huruf...dia org mengaji kat sekolah n aku sambung lg kat umah...

Lelord said...

alhamdulillah...aah la aku byk kali failed, last malas aku nak upload

Sha@Mama Tina said...

Dieya - Amin...

Sha@Mama Tina said...

Mamamya - tu la is..nampak2nya kalau nak kuat foundation..kene la ulang balik kat umah kan..

Sha@Mama Tina said...

Lelord - huish..aku pon sama..last2 aku upload kat photobucket jek..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...