"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Thursday, June 30, 2011

Oleh-Oleh Dari Padang, Indonesia

Korang agak-agak ini keropok apa?




Ye saya..ini keropok. Nampak tulisan kat plastik dia tu kan. Alkisahnya keropok ni buah tangan dari padang, Indonesia. Jiran mama sebelah rumah, Puan masni sekeluarga ada trip ke Padang, Indonesia Mei lalu. Balik je dia kasi ini kat mama. Katanya kat sini tak ada..memang pun..lom pernah tengok.


Masa abah tanya..ini apa? Mama confident jek cakap..jajan la..Masni kasi. Makanlah.

Sekali jek abah kata..tak leh gigit.. uik..mama pelik. Takkanlah...

Kebetulan tengah nak menggoreng ayam, mama campak beberapa keping dalam minyak..huhu..dia kembang. Terus cakap kat abah..sorry..ini keropok la. Nak kene goreng dulu..





Ini hasil setelah goreng



Comel-comel kan keropok dia. Rasanya sedap. Memang belum pernah mama makan kat mana2 di Malaysia lagi gitu..

Setiap kali goreng, abah & Tina la yang paling beriya-iya makan.

Tina panggil ini.. "BEROKOK" sebab dia tak dan nak sebut "KEROPOK"

Huhu..sesiapa gi padang, Indonesia..carilah keropok ini ye.. :)

2 comments:

dieya said...

camne rasa keropok ni? tengok rupa mcm keropok malinja.. pahit camtu gak ke?

p.s. k sha, dieya ada fridge magnet istanbul utk k sha :-) dah lama simpan, niat nak bg k sha, tp dok bz jek. nak address, apa e-mail k sha yek?

MeRy said...

I never saw this type of keropol before...But i know that Padang is famous with Keripik pedas(the one with lots of sambal)..I love eating it.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...