"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Sunday, December 30, 2012

Saja La Tu.. :)






Saja la tu kan.. dah lama tak menepek gambar sendiri kat blog.. Ni masa nak gi jemputan kawen kat Rini Hill last week..

Gambar sebelum masuk tahun baru kan.. aduhai..hahaha.. nak jugak...

Sekarang ni serba serbi malas.. sampai nak touch up muka sendiri pun dah naik malas..


Saturday, December 29, 2012

Drawing & Paint

Jangan tanya dengan mama.. sebab mama memang tak pandai & tak suka melukis. Dulu2 pun seni lukisan la paling membebankan.. huh!

Tapi Tina ni nampak macam ada minat dalam drawing. Ikut abah dia la kot.. mama selalu cakap dengan Tina.. kalau nak suruh lukis jangan suruh mama..suruhlah abah. sebab mama ni lukis cicak pun failed tau.. hukhuk

As long apa yang mama ingat.. abah pernah ajar Tina sekali ke dua kali kot melukis gunakan paint punya software.. kusmangat mama memang tak pernah perhatikan.. ai tak minat you!

But one fine day, abah terperanjat bila dia nampak Tina melukis dalam paint.. and he just cant believe it..hahaha. Siap tanya mama lagi..sape ajar?? Ehh mama jawab.. off course la bukan mama.. abah la. Haaaa... dia dah pening disana. Memang lah ajar tapi sekali dua je..

Ala budak2 kan.. sekali dua tu dah cukup untuk dia perhati semuanya :)

Gambar kat paint yang "itu" mama tak dapat snap..but few days later mama berjaya juga snap curi-curi gambar ni.. dia sedang melukis dengan paint.. sebelahnya tu youtube lagu berserta lakaran lukisan power puff girls dengan rody amenda ntah.. jadi dia akan menyanyi lagu lady gaga sambil melukis.. just like macam kat youtube tu la

Laju je korang dia lukis.. tapi versi dia la kan. But its very ok for me..



Melukis ni bagus untuk merangsang otak tapi kenapa mama tak suka??? hahaha...

Nasib baik abah tau nak melayn dia.. kalu tak pengsan la mama..hihi

Anyway good job sayang.... 

Thursday, December 27, 2012

Test Baju Sekolah .. JA6 Tahun 2013

Sedia maklum kan..sessi persekolahan tahun 2013 bakal bermula dalam beberapa hari sahaja lagi. Maknanya rutin bermula seperti biasa lah.. hantar & jemput Tina balik kindie

Few days lepas mama & abah gi kindie Tina uruskan pembayaran untuk persekolahan. Sekali ambil beg sekolah & set PE attire dia. Tahun ni PE attire warna kuning :) ..huhu.. terang mata mama nak oii..

So bila balik tu lupa nak test. Tadi baru teringat :) nasib baik elok je besarnya. Nampak bulat montel je dia hihi






ssttt... sebelum sekolah bermula ni dah nak kene mental & mind set preparation. Kalau tak nanti susah pula kan. Almaklum cuti lama.. gitu la :)




So sket2 tu dah mula juga balik pegang2 pensil.. menulis.. ingatkan dia semula ABC.. number.. nama dia.. biasalah kan.. 

so far so good je

Nak bangun pagi ni nanti.. dah sedap cuti sekolah bangun lewat..tido lewat...so... hmmmmm... :)

Monday, December 24, 2012

Misteri Parcel GD Express


Mula-mula pelik bila dapat kad dari GD Express.. sebab mama takde beli apa2 online yang akan dihantar melalui GD.. hmmm... call for 2nd delivery tapi dalam hati masih tertanya2..hihi 

So today, parcel arrived safely :) tengok kotak je dah senyum.. its parcel dari Drypers Malaysia. Hadiah 2nd Parenting circle untuk tahun yang ke-6 kalau tak silap.. 

Tina lah yang paling happy coz ada sticker cantik2 untuk deco bilik. Berkotak2 dah mama & tina dapat hadiah dari drypers ni tau.. since Tina umo 8 bulan more or less..


Hadiah sememangnya menggembirakan kan? hihi.. Tina happy..mama happy

Actually dengan hadiah dari drypers ni bukan sahaja Tina yang merasa pakai. Dengan diaper yang banyak sebelum ni kami dah hadiahkan pula kepada orang lain.. termasuk mereka yang memerlukan. Thats why mama suka hadiah diaper..

Terima kasih 
Drypers Malaysia!!

Monday, December 17, 2012

Butter Cake..

Agak lama tak membaking. Mood takde :( but today terasa nak membaking. Ingatkan nak buat moist chocolste cake. Bongkar2 dapo..alamak... susu cair nan ado.. huhuh.. cancel.. 

Gugel sana.. gugel sini.. tak jumpa yang berkenan dihati. Sekali bukak file compilation masakan..ahaa!! jumpa resepi butter cake.. disebabkan bahan2 yang diperlukan semuanya ada.. teruslah buat saja. Belum pro lagi so agak lama ye didapo..hihi 

So.. ni butter cake saya yang dah jadi hihihi... ala2 sama dengan yang beli kat kedai..hikhikhik perasan sket :)
 

Cantik tak bekas ni..hmmm... kakak ipar saya hadiahkan :) ..saya suka!



Tak keras.. smooth saja..



Ni bukti tau...saya buat setengah adunan sahaja.. (in case tak menjadi la tadi tu.. takde la banyak sangat nak di humbankan..)



cantik & sedap :)

Jom kita check resepi..

Butter Cake
( Resepi yg kat Mingguan Wanita..tp ntah tahun bila.. sori yer.. :)

250gm Mentega 
250gm tepung kek
245gm gula kastor
6 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara:
1. Pukul mentega & gula sampai kembang
2. Masukkan telur ayam satu persatu & pukul lagi
3. Masukkan esen vanilla
4. Masukkan tepung kek sikit2..
5. Masukkan dalam loyang yang dah di sapu minyak
6. Bakar sehingga masak

** Incase nak buat setengah adunan.. bahgi 2 je angka2 diatas..jangan risau..mesti jadi punya


See.. senang je kan.. selamat mencuba ye.. buat sendiri tu lebih puashati dari beli..terjamin kebersihan & keselamatannya :)

Friday, December 14, 2012

Bila Mama Menjahit Lagi..

Lama dah  mama tak menjahit. Setakat jahit seluar tetas tu biasalah kan..tapi menjahit yng memerlukan mama menggunting-gunting ni agak lama benti. Sampaikan langsir raya tahun lepas pun malas nak jahit.. hihihi

Tapi beberapa hari lepas, masa gi belanja kat giant tampoi, kami saja jalan2 kat kedai2.. cuci2 mata. Terberkenan kat kain cotton ala2 murah dot2 warna-warni. Mama beli 7 meter untuk buat baju sedondon dengan Tina. Tapi baju ni nak hantar kat orang je jahitkan lah :) hihi

Sebelum bayar, Tina sibuk nakkan kain gambar mickey mouse. Kata dia "nak bantal mickey.." , abah pun kata.. belilah.. nanti jahitkan yang simple2 dah la.. ok lah :)

Sejak beli, tak benti2 asik tanya.. bila mama nak jahit bantal mickey kakak?? So hari ni mama ada masa sket.. bentang kain..ukur bantal.. dan puaslah membelek sarung bantal beli tu.. camner dia jahit..

Bila dah dapat..maka mama pun nak jahit yang macam tu je lah.. 

So.. itulah hasilnya. Anak dara kecik ni ada 4 biji bantal. 1 besar bantal kepala, 1 sedang pun bantal kepala, 2 kecik untuk tutup telinga & peluk..okeh siap..

Tengoklah tu.. sukanya dia :D





Kain cotton murah je ni.. RM2.80 jer semeter.. tapi dah dia suka.. apa sajalah sayang oii..


Tuesday, November 20, 2012

Hadiah Anniversary ke-7


Ini hadiah anniversary kami untuk tahun ini.. thanks sayang.. 
which is mine..which is his????
Hahaha...rahsia

Monday, November 19, 2012

Happy 7th Anniversary To Us!


At this date.... 7 years ago..

" Semoga Allah memberkati perkahwinan ini dengan kebahagiaan yang berpanjangan... selamanya... "

Dulu, Kini & Selamanya

Friday, November 16, 2012

Owh Gigi..


Perkembangan tentang gigi dua batang yang tumbuh aritu. Rasa macam gigi ni tumbuh sedikit ke belakang. Dah risau dah sebab takut nanti tumbuhnya tak cantik. Tapi as for today.. ok lah.. nampak sebaris dah dengan gigi susu yang masih ada..

Kalau tengok tina senyum.. ala2 comel kelakar sebab nampak 2 gigi takde..hihi

Sunday, November 11, 2012

Mari Berinai Meraikan Bulan Anniversary - November






Rutin tahunan.. tapi tahun ni paling melampau okeh..hihi berinai 10 jari kaki & 10 jari tangan. Tak cukup dengan itu.. siap ajak tina berinai sama..

This coming 19th November adalah Wedding Anniversary mama & abah Yang ke 7 ..

Anything special???

 <<<<<<<>>>>>>>

Friday, November 9, 2012

Meng'Crepe' Durian Di Hari Jumaat..

Kisah durian crepe yang popular la sangat2 kebelakangan ni kan.. 

Teringin sangat nak makan.. makanya dah dapat makan. Beli la off coz :), jadi pas dah makan teringin la pulak nak buat. Durian pulak susah nak dapat.. mahal lagi.. makanya bersabarlah hati

Sehari dua lepas pokok durian rumah kg mil mama dah mula 'buang buruk'.. so after that kusmangat..mulalah gugur gitu.Mil bercuti ke sabah..wahaha.. durian yang ada dah gugur tu kami amik sket sorang wat rasa. Dan semangat buat crepe pun datang..

 Tapi kalau korang tengok crepe mama ni lain rupa sket.. almaklumlah mama ni kat rumah takde non stick.. yg ado dah tak leh pakai..tak non stick dah..huhu. Guna kuali biasa sahajalah. Gitulah rupa kulit crepenya. Tak adolah cantik mcm orang2 jual buat tu..hukhuk..



Mama dapat resepi druian crepe ni dari kak Eyna Haneyna.. sila cari kat fb ye.. mama tag diri sendiri kat gambar durian crepe dia yang gebus.. :)

Jadi oleh kerana dia share resepi durian crepe dia tu, mama rasa dia tak marah kot kalau mama share resepi dia tu kat blog kecilku ini.. 

Korang semak resepi kak EYNA HANEYNA ni ye..

~crepe durian..kali ni kulit RESEPI SENDIRI..(resepi kak eyna haneyna la ni ye..)
RESEPI KULIT

-50 GM TEPUNG GANDUM

-1 SDB TEPUNG UBI
-1 BIJI TELUR
-2 SUDU BESAR GULA HALUS
-3 SDT BUTTER DICAIRKAN
-160 ML AIR
-40 ML SUSU CAIR
-1 SDK SERBUK VANILA
-BOLEH LETAK pwrna@ PERISA BUAH2AN YG ANDA SUKA..TK NK PON TAK PE..

CARA2..

-SATUKAN TEPUNG DAN AYAK GULA HALUS
-MASUKKAN SUSU CAIR..
-MASUKKAN TELUR YG DIKACAU SEDIKIT..
-MASUKKAN SERBUK VANILA@PERISA
-MASUKKAN AIR..KACAU SEBATI GUNA WHISK..
-MASUKKAN BUTTER YG DICAIRKAN..
-TAPIS ADUNAN..SEDIA UNTUK DI MASAK..

CARA MEMASAK..

-GUNAKAN KUALI ANTI LEKAT(NON STICK)
-@KUALI LEPER YG DISAPU SEDIKIT MYK
-TUANG SESENDUK KECIL ADUNAN DLM KUALI
-JANGAN TEBAL @NIPIS SANGAT..
-BIARKAN MASAK SEKETIKA..BILA DH MASAK
TERUS ANGKAT ..TAK PERLU DITERBALIKKAN..
-MAKSUDNYA MASAK SEBELAH BAHAGIAN SAHAJA..

INTINYA..


-ISI DURIAN YG DI BUANG BIJINYA

-150ML FRESH CREAM (DIPUKUL KAKU)

CARA2 MEMBUATNYA..


-LETAK KEPINGAN KULIT TADI..YG LICIN BELAH BAWAH

-LETAK SESUDU FC..LETAK ISI DURIAN..LETAK FC LAGI
DI ATASNYA..
-KALAU BESAR KULITNYA BANYAK LAH LETAK INTINYA
-LIPAT KULIT SEPERTI LIPAT POPIA..
-SIMPAN DLM PETI SEJUK..BEBERAPA JAM SEBELUM
DIMAKAN..

-BOLEH JUGA JIKA SUKA DGN PASTRY CREAM..SEBAGAI

INTINYA..

-RESEPI PASTRY CREAM..

Pastry Cream

-2 cwn susu segar@cair
1/2 cwn gula-boleh kurgkan..
4 biji kuning telur saiz A
2 sdt serbuk vanila
secubit garam
6 sdb tepung jagung
2 sdb butter

Cara2..

-masukkan susu 1/4 dulu dan gula..
-msak dlm api yg kecil hingga sebati..
-masuk telur kacau lagi..
-masukkn vaninlla dan garam..kacau sebati..
-msukkn tpg jgung sesudu dulu..
-kacau masukkn bki susu dan tpg jgung semuanya..
dan masukkan butter..
-kacau sebati hingga mendidih..
-tukar ke dalm mangkuk..tutup mnkuk dgn plastik pembungkus..
-simpan dlm peti selama 3 jam @ semalaman
Okeh.. ini satu lagi resepi crepe durian.. lain sikit ingredient kulitnya.. ni pun mama ambil kat fb kak Eyna Haneyna jugak..

-20gm tpg gndum
-20gm tepung ubi
-10gm tpg kastard
-10gm tpg jagung
-1 biji telur
-1 sdb myk masak
-1 sdb gula halus
-40ml susu cair
-150ml air
-pwrna kuning

-masuk sume bhn dlm mngkuk..sebatikan dgn whisk dan tapis..
kalau pekat just tmbh air sikit..
-boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kene hilangkn buih2 tu..dulu
tuk elakkn crepe akan berlubang bila byk buih..
-ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yg dipegang..
-layangkan kuali agar adunan sekata..
-masak atas api kecil..
-masak hingga kering..angkat..tak perlu terbalikkn masa angkat tu
|
FILLING..
-150ML FRESH CREAM diputar hingga kental..(boleh mix sekali dgn 2sdb isi durian)
-isi durian..
Jadinya.. korang dah boleh dah buat crepe durian sendiri. Pada pendapat mama yang tak pandai ni, durian crepe ni buat tak susah apalagi kalau korang memang guna non stick..kalau tak guna..huhu payoh la juga weh.. leceh sket

Berbaloi2 utk try..sebab kalau buat sendiri korang boleh makan banyak2 crepe durian :D

Kredit to kak Eyna Haneyna.. jangan marah ye kak.. saya share resepi crepe akak kat sini .. :) thanks a lot

Monday, November 5, 2012

Dora Oh Dora..

Ni citer few weeks ago. Tina mintak kami carikan dia buku "Hello Dora follow the reader level 1" ..perghh mana nak cari? 

 So kami menjelajah beberapa kedai buku besar.. popular.. bookstore..bawak dia meround. Tapi kata dia takde.. "keep searching" katanya.. addehh.. poning mama abah..huhu 

Lastnya.. kami ke Jusco Bukit Indah.. masuk popular.. dan dia duduk membaca..membelek buku ni.. sebab dah penat mencari.. 

Siap mintak permission.. " mama.. can i sit here?" adoyai.. so bersilalah dia disini tak bergerak2.hukhuk

Masalah negara dia ni adalah..kalau masuk kedai buku..teramatlah payah nak ajak keluar. Dia suka.. sebab dalam ni dia boleh dapat banyak buku .. macam2 kan.. jadi banyak la sangat alasan dia kalau kita ajak keluar.

Korang pun mesti nak tau kan.. apa buku yang dia cari sebenarnya..??







Sebenarnya yang dicari adalah benda ini.. :) 



Adoyai nak.. mahal & payah nak dapat ini disini sayang oii.. Ada beberapa kartun lain punya buku macam ni kami jumpa. Tapi dora memang takde jumpa.. huhu

Over the sea senang la nak cri material macam ni.. sape nak gi obersi??? angkat jari.. huhu

Sian tina..

Saturday, October 20, 2012

Episod Demam Tiba2 tu... Rupanya...

Mama rasa Tina mula tak sedap badan hari khamis & jumaat last weeknya sebab dia tak mo sekolah.. katanya tired. Tapi mama suruh la juga. Memula je tak mo pegi. Bila dah sampai tak sabar2 pulak nak turun :)

Then this week, rabu malam badan dia mula panas. Abah yang perasan.. mulut & mata merah..Jadi abah suruh mama call class teacher dia. Class teacher pun mc rupanya..tak sihat juga. So teacher kata biar ain rehat this week. Come back to school on monday je. Ok lah..


 Ini dia dipagi khamis.. lepas mandi pagi. Masa ni dah bagi ubat demam. Sambil2 tengok lappy..tetiba mama rasa senyap je.. jenguk2..owh tidur dah..mama biarkan je




Dalam pukul 3 macam tu.. tiba2 temperature badan dia naik tinggi. Mama memang dah sedia tuala basah untuk letak kat kepala & lap badan dia. Abah memang pesan awal2 pagi lagi sebelum abah gi skolah. Berkali juga asyik gi basahkan tuala sebab tina kata "tuala ni dah tak air" means..dah tak basah sangat..





Selepas setengah jam.. mama catat suhu ini pula..alhamdulillah ada penurunan




Selepas lagi setengah jam berlalu.. turun lagi.. alhamdulillah


Akhirnya sebelum abah balik tu panas badan tina dah kembali ke 37+ sahaja. Demam sikit. 


Then, hari ini (jumaat) pun Tina tak skolah. Dia perlu rehat cukup supaya tak demam kembali.. Segalanya ok sahaja hari ini. Selera makan..selera menyusu..semua kembali normal. Sehinggalah abah balik malam tadi ni..

Abah terperasan sesuatu yang pelik pada gigi Tina. Sekali kami check.. alamak..gigi baru dia dah tumbuh di belakang gigi susu.. 2 batang pula tu..

hmmm... now we know kenapa dia demam.. :)

Dan sejak detik tu Tina dah tak senang duduk. Dia sangat risau & takut giginya patah. Bila kami kata dia akan dapat gigi baru dia mula menangis sebab dia sayangkan giginya.. so touching kan this girl.. hihi

Every minute dia akan datang nganga kat mama suh tengok gigi dia. As nak sedapkan hati dia mama gantung cermin sedang kat tepi pintu bilik. So that dia boleh check & see those teeth..

11 plus at night, dia datang kat mama hulur 1 batang gigi bawah dia yang dah pun tercabut. As she saw some tiny2 blood..dia nangis. Mama ajak dia kumur2 & tekapkan ais kat situ..Dia tenang sket nampaknya. Mungkin dah kurang sket risau kot




One is gone.. another will follow :)

Menghadapi situasi ini.. dia memang nampak sangat2 macam mama.. gabra & dalam masa sama eager nak cabut sendiri gigi dia tu. Itu buat mama teringat zaman2 mama mcm ni.. nak ganti gigi susu ke gigi kekal tu.. sebijik la mcm Tina ni ha.. hikhik..

Another one hopefully tanggal esok..
Mama2..mummy.. ibu2.. mak2.. fahami perasaan anak2 mcm ni. Mereka takut hilang gigi.. takut sakit. Need to hug, calming & told them nicely. Tina sampai bawak tuala good morning suruh mama lapkan air mata dia.. 

Kejap2 datang peluk & suh mama cium. Asyik datang dan cakap.. " mama.. you see my teeth.. " I really love that :)

Oops.. she's counting for her 5th birthday this coming monday 22nd October.. Pastinya dengan 2 batang gigi baru sebagai hadiah :)

Saturday, October 13, 2012

Masterpiece Di Pagi Sabtu

Pagi sabtu yang sejuk.. tak leh nak kemana sebab abah ada event. Jadi mama & Tina bergolek2 lah je kat katil pas abah pegi. Bila Tina boring..dia mula la bongkar laci buku..laci soft toys akhirnya dia kejut mama suh bukak tv..hihi

Sat lagi dia kejut.. "Mama.. bangun.. dah siang.." hahahaha... mama nak bangun lewat sket pun tak leh tau :D so mama pun dengan mamai2 bangun la.. kemas2 apa patut.

Sat lagi dia panggil.. "Mama.. comel tak kakak lukis?" .. mama terus amik phone nak snap gambar tapi dia cakap.. "Mama cakap la dulu comel ke tak?" .. " Comel sangat sayang.. mama amik gambar kakak dengan lukisan ye.." "ok" kata dia.. "kakak senyum macam abah tau.." dia kata lagi.. hihi ok la nak oii..





Ni la lukisan dia.. jarang2 sangat dia nak melukis macam ni..


Bila mama tanya..

Mama : Yang besar tu sape?
Tina : Ni kan mama.. comel kan?
Mama: saya.. comel..yang kecik tepi tu sape?
Tina : yang tu kan kakak .. sebelah mama tu..
Mama : Habis yang kat atas tu sape?
Tina : Tu kan abah.. kat atas gambar kakak..

Ok lah nak.. tak leh bayangkan jari2 gebus tu melukis2 macam ni.. comel sangat2..Mama tak tengok dia melukis sbb tengah kemas.. :) rugi sangat rasanya

Saturday, October 6, 2012

Tina & Kawan-Kawan


Dalam laci ada banyak plush toys.. ada macam2 karekter.. tapi ni antara yang Tina paling sayang. Sibuk suruh mama snapkan gambar dia dengan semua "diorang" nih.. :)

But now dia tengah kemaruk dengan play house. Sibuk sangat nak beli playhouse lagi sebab dia nampak ada playhouse yang lagi besar dari yang kami beli aritu. 

Playhouse aritu korang ingat lagi? Ha.. setiap kali pas main, playhouse tu akan dok balik dalam kotak dia..elok2 je. Sok nak main kuarkan balik.. 

Kenapa? Korang tak tau ke..? Mama dia ni kan macam tarzan.. aritu plush toys ni dah dok dalam bakul sampah dah sebab tak dikemas.. since then, bila main.. akan dipastikan kemas balik masuk laci.. Tina dah tau dah.. susah juga nak bg tau dia mama tak suka sepah2.. huhuh..

Semakin besar.. dia semakin faham & senang dicakap..

Wednesday, October 3, 2012

Terapi Mata & Minda 03102012


Magenta kampung dilaman.. terapi minda pagi ini.. buat penghilang penat selepas sejam berjemur siapkan mengecat tayar..huhu

Banyak benda mama nak buat kat laman TAPI.. mampukah? Terdayakah? huhu
Semangat beso ni..

Friday, September 28, 2012

Latihan Spelling & Ejaan Untuk Exam

This week dapat list spelling & ejaan untuk exam yang bermula 1st October ni. Maka skrg ni setiap hari mama gigih ajak Tina buat latihan spelling & ejaan supaya dia boleh buat masa exam nnt. Bukannya mudah nak suruh dia ingat 12 words tu, at least bila hari2 buat then dia boleh familiar la sket..tak la blur nanti..

Sian sebenarnya..kecik2 dah ada exam. But thats the way they learn things...jadi semua orang pun hadapi benda sama.. hope she can face it one more time this year


 Ini 6 perkataan untuk ejaan

Ini 6 words for spelling..


So far cuma tinggal few words yang dia kurang yakin. The rest should be ok insya'Allah
And mama ada this weekend untuk revision sket.. wuhuu..




Thursday, September 27, 2012

Kuih Getas Khas Buat Suami :)

Hari ni mama buatkan kuih getas yang abah mintak aritu. Senang je caranya..Ramai yang nak resepi kan..ok kita check resepi

Bahan:
1/2 kg tepung pulut
1 biji kelapa parut
2 cawan air
garam secukup rasa
minyak masak

Bahan Sira :
1 cawan gula
1/2 cawan gula pasir

Cara :
* Tepung pulut, garam & kelapa disatukan

*Masukkan air sedikit2 hingga menjadi doh (tak melekat)

* bulat2kan & leperkan

* Goreng dengan api kecil sampai masak


Sira :
* Masukkan gula & air dlm kuali

* Bila dah likat.. masukkan kuih getas. kacau sampai kering & tutup api

Siap.. :)



Friday, September 21, 2012

IBU COLLAGEN (Pure Marine Collagen) Yang Asli & Terbaeek

IBU COLLAGEN ini adalah 100% pure & tiada terdapat sebarang campurn bahan kimia.

 IBU COLLAGEN adalah tumbuhan marin (laut) yang telah dikeringkan.Ianya bebas bebas 

daripada bahan kimia@racun@pewarna@pengawet@steroid@perisa.


Kebaikan Mengambil Kolagen Asli sebagai supplement :

-Melaraskan berat badan dan menstabilkan hormon
-Meningkatkan sistem imun dan metabolisme badan
-Memejalkan payudara, otot dan punggung
-Menyihatkan rambut dan kuku
-Menguatkan sistem abdomen dan memelihara kalenjar tiroid
-Mengurangi penuaan pramatang seperti kedutan dan kulit kendur
-Mengurangi selulit
-Memberi tenaga
-Melancarkan peredaran darah, mengurangi sakit bahu dan belakang
-Menguatkan tulang dan sendi, menjauhi artritis dan osteoporosis
-Meningkatkan sel rawan, ligamen dan otot
-Merawat penyakit gout
-Mencegah kanser/tumor
-Menurunkan tekanan darah tinggi
-Meningkatkan fungsi penghadaman/pencernaan, merawat gastrik
-Anti bakteria/kulat
-Merawat anemia
-Menurunkan tahap kolesterol dalam tubuh
-Menyerap lebihan garam dalam tubuh (lumpuh)
-Melicin, menegang, dan menghaluskan kulit
-Mempercepatkan pengecutan jerawat dan menghapuskan parut
-Merangsang penghasilan sel2 baru kulit, menyembuhkan luka
-Menstabilkan kandungan gula dalam darah (kencing manis)
-Membersihkan tubuh dari reaksi radikal bebas
-Menberikan rasa kekenyangan (diet)
-Memelihara usus kecil (mengelakkan sembelit/buasir)


CARA MENYEDIAKAN IBU COLLAGEN :

1. Basuh kolagen mentah, ramas2 seperti basuh beras 5-6 kali
2. Rendam kolagen mentah yang telah dibasuh semalaman
3. Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali; toskan
4. Campur dengan 2.5 liter air kosong ke dalam periuk untuk direbus
5. Selepas mendidih biarkan ia sejuk sebelum diletakkan ke dalam bekas dan disimpan dalam peti ais (stok untuk 5-6 minggu) DEPENDS PADA BERAPA BANYAK AMBIL SETIAP KALI & KEKERAPAN PENGAMBILAN






CARA PENGAMBILAN & WAKTU YANG SESUAI:

1.Waktu terbaik ambil semasa perut kosong (selepas bangun tidur – sebelum sarapan & sebelum masuk tidur)
2. Ambil air rebusan kolagen dari peti ais (akan jadi seperti jelly), ambil 3 sudu besar dan masukkan ke dalam gelas - boleh juga dicampurkan dengan sunquick/air buah kegemaran anda


PESANAN :
Jika boleh elakkan minum kopi, nescafe; minuman yang tinggi kandungan kafein sebab semua minuman tu boleh menyerap dan membuang semua vitamin C, kolagen dan gluthathione (agen pencerah) dalam badan kita..

* Banyakkan minum air kosong@plain kerana ia sangat baik dalam membantu proses detoxsifikasi & membuang segala yang tak diperlukan dari badan kita

* Jika anda mahukan hasil lebih cepat & ketara dianjurkan mengambil vitamin C & VCO


**** Jika anda rajin, ibu collagen ini juga boleh dibuat masker. Anda cucilah muka bersih2 dengan air suam & sabun yang sesuai dan sapukan jelly ibu collagen ..biar sehingga kering atau boleh juga dibiar semalaman sebelum dicuci semula :)












KOLAGEN MENTAH MARINE ASLI DIGUNAKAN SECARA MELUAS DALAM PEMBUATAN KOSMETIK – SK II..SO "..MENGAPA BERBELANJA LEBIH UNTUK CANTIK SEDANGKAN KOLAGEN INI LEBIH MURAH DAN HARGA BEPRPATUTAN" -NONA 20 MAY 2012

Antara khasiatnya:-
=============
# Nilai nutrisi kolagen 10X ganda lebih tinggi daripada SIRIP IKAN YU yang bernilai satu mangkuk kecil RM300.

# Khasitanya sama dengan SARANG BURUNG LAYANG-LAYANG yang bernilai RM400.00 hingga ribuan ringgit.

# 24% Kolagen nya bersamaan 2 keping SARANG BURUNG LAYANG-LAYANG

Kalsium 37 kali lebih tinggi daripada hati ikan




Nota toyol : Jika ada kengkawan2 yang berminat nak mencuba.. boleh email sha, shasham3932@yahoo.com.my atau boleh cari sha kat fb ek.. tq!!

Tuesday, September 18, 2012

Polis????

Jemput Tina balik skolah.. sekali tengok kat baju dia ada badge "POLICE".. sekali mama tanya la.. kenapa polis? Tina cakap.. "mestilah..ain kan polis macam papa zulaikha (adik mama)"..

Owh iye tak je jugak ye.. nak jadi mcm pak su ek.. :)

Keje la apa pun asal menjamin masa depan nak oii.. :))





ini senyum macam abah.. kata tina :)

Monday, September 17, 2012

Kunjungan Ke House Of Healin :)

HOUSE OF HEALIN
sape tak tau kan.. kat mana2 bersepah ada. Tapi mama dengan abah ni dah banyak kali pegi.. tak jumpa org jualnya. Kalaulah bernasib baik sgt jumpa org jual.. tanya la apa pun..dia tak tau nak jawab.. yang dia tau tunjuk pamplet je..huh

So, cuti hari malaysia mama, abah dengan Tina blik umah mak mama kat kota tinggi. So kami terpandangkan HOH ni kat bandar kota tinggi. Kami pun masuk utk tanya2..

Wanita yang ada kat dalamnya sangat peramah.. sudi terangkan apa sahaja kita tanya.. sudi berkongsi pengalaman dia menggunakan produk healin. Penerangannya sangat memuaskan hati. Tapi lastnya kami dapat tau yang dia tu dipinjamkan kat situ utk 3 hari je (last tadi la) kerana dia ni jaga HOH yang dekat sening..tak kisahlah janji kami dah dapat tau apa yang kami nak tanya..

Tujuan memang nak beli & inilah kami borong :)





Kami beli GAMOGEN, ZANIPLUS, SYAMPU BABY & dapat minyak kayu putih free





Gamogen dah bertukar packaging. Gamogen baru ada omega..gamogen lama takde. Harga pun beza. Yang lama RM118, kalau yang baru RM126.90. Beli gamogen ni untuk mak & abah makan.. so far diorng memang dah berbotol juga habikan gamogen ni.. sesuai la utk diorang





Zaniplus ni rasa dia lebih kepada rasa oren, tak sehanyir Gamogen dan Zaniplus ni lebih sesuai untuk orang yang alah makanan laut. Jadi abah belikan Zaniplus ni untuk mama & tina cuba.. Thank you abah..Harap2 Tina boleh telan la zaniplus ni..nak sangat alergi dia tu lebih baik dari sebelumnya.. :(





Free minyak kayu putih fr healin..kalau beli harganya RM6.90





Healin punya baby shampoo. Sengaja beli untuk cuba kat tina. Sebab tina kan kulit kepala dia extra sensitif.. shampoo yg dia boleh guna so far cuma sebamed je. Kalaulah dia boleh guna shampoo healin ni tentu bagus.. ada la alternatif nak tukar2.. boring juga pakai cuma sejenis shampoo je.. huhu harganya RM8.90


Produk healin harganya memang mahal sikit tapi kalau ianya berkesan & sesuai dgn tubuh badan & penerimaan badan kita apa salahnya kan.

Diperingatkan.. kesan produk gamat healin ni berbeza2 untuk setiap orang. Cthnya jika anda pengidap asthma, kemungkinan anda akan mendapat serangan asthma yang teruk dipermulaannya.. kata budak yg jaga tu.. "ala2 nak mati juga kak" tapi the following bottlenya tu akan beransur2 rasa lega. Sebab biasanya produk2 supplement ni akan bertindak membongkar dulu semua penyakit anda. ebab tu bila start makan supplement je anda baru perasan anda itu la..ini la..ehhh tak pernah pun??? Haa.. tak pernah sebab anda tak tahu anda ada penyakit. Produk supplement akan bongkar & barulah ia akan rawat perlahan2 tapi mujarab. Kalau anda bukan org yang sabar.. silalah jangan cuba..tapi kalau nak baik.. cubalah :)

Ehh macam promote healin pulak dah. Mama cuma share2 apa yang mama dengar dari penjual yang baik tadi tu.. mungkin ada diantara kita yang nak tau pasal2 healin ni tapi tak berpeluang tau..

Sharing is caring :)

Friday, September 14, 2012

Mari Tampal Menampal

Hmm.. pagi tadi mama tinggal sengsorang kan.. mama main tampal2 dinding. Takde sape kacau.. so cepat sket siapnya :)



Ni kat dinding belakang tv. Dinding ni memang sejak pindah kosong je.. jadi sementara fikir deko lebih bagus..maka tampal saja hahaha..




Ni dinding tempat letak gambar family.. kalau sticker ni besar pokoknya mesti lagi meriah gitu kan..

Ni guna sticker yang jual kat Mr DIY je korang. RM1.80 sekeping. Ada banyak design.. cari utk masterbed plak la nnt hihi

Monday, September 10, 2012

Ala-Ala Rentung Kerana Legoland Malaysia


Cerita Legoland bermula disini..



ini rupa tiket masuk dia. cantik kan..




Ni dah dekat dengan parking lot dah ni. Pemandangan kureng sket sebab khabarnya Legoland ni besar tau. Yang dah siap ni sket je. Banyak lagi lom siap. Keje2 masih berjalan di site yang bersebelahan

Tak susah nak cari legoland ni. Korang cari Mydin Anjung.. nnt mesti korang leh nampak dah Legoland ni. Ala.. sat lagi siap semua maka berlambaklah signboard dia korang leh tengok. Skrg ni pun dah banyak dah signboard dia..


Tadaaa..dah sampai parking lot. Jangan risau..parking lot ada sangat banyak. Cuma kalau nasib tak baik..kene parking jauh.. ha... penatlah nak kene menapak. Car park no.1 ni pun dah jauh dah nak kene jalan. korang bayangkanlah kalau yang no.2..3..4.. huhuhu... mintak ampun..

Mama mana? Mama amik gambo la. Camerawoman camner nak amik gambar sendiri..



pastu korang kene la jalan dari parking lot tu sampai entrance okeh.. dari car park no.1 ke entrance pun dah dekat 1km kot. Jenuh gak arr berjalan. Nasib baik ada shade.. kot tak awal2 lagi dah rentung.. pun nasib baik hari ala2 mendung tapi berpeluh jugak menapak.

Tina masa ni larat lagi nak berjalan. orang tengah excited la katakan.. tak menyabo2 nak sampai entrance. Masa ni orang dah sangat ramai dah ni..





See..korang leh tengok betapa panjang shade dia..




Yeeha..ini dia entrance Legoland Malaysia ye. Semua orang sibuk nak amik gambar kat sini. Susah tul nak dapat snap yg cantik.




Macam ni entrance dia ye..




Kaunter tiket.. nak buat annual pass pun kat sini je la kot.Tengok arr tu.. ni kul 2 lebih ni.. semua kaunter org dah setengah.. faham2 la kan. so kalau korang nak masuk..sila la datang awal2 pagi..



Melepasi entrance jek.. kiri kanan ada shop lot. So overview Legoland korang leh nampak kat situ..Jangan risau..ada banyak bangku untuk duduk. Ada dipayungi pokok2 jugak la cuma pokok baru tanam kan.. tak redup lagi la..


LEGOLAND EXPRESS

Legoland Express ni nama senang sebut dia train. Leh la bawak anak2 kecik tu naik train ni jalan satu pusingan dulu. Train dia jalan slow je. Masa pegi ni.. masa menunggu tak lama sebab 1 train ni boleh naik lebih 40 orang kot..












Nak jugak tunjuk gambar kepala train ni.. comel tau..ala2 Thomas & Friends..hihi..



Dapat amik gambar ni sebab abah tak mo naik. Dia kan dah naik dulu aritu. so dia tunggu & amikkan gambo :) Ni masa train baru je jalan ni..

The Dragon Roller Coaster
Roller coaster dlm Legoland ni ada 3 stage. Rendah, sederhana & tinggi. Abah dah naik yang rendah tu.. which mama rasa kureng mencabo gitu. Tapi abah sebenarnya terlebih tinggi.. so dia kurang sesuai naik roller coaster yang takde penghadang sangkut bahu tu. Fyi..roller coaster kat sini penghadang cuma kat peha. Pemegang kat depan. Untuk orang2 yang mcm mama..tak sampai pun nak pegang palang kat depan hokeh..huhu

Nak citer kat korang yang mama naik roller coaster kat dragon castle.. roller coaster yang paling tinggi kat sini. Lalu bawah dia dengar orang jerit2 tu dah agak serem gitu tapi kalau tak paksa memang takkan naik punya. so.. naik saja..buat2 berani kahkahkah



see..itu castle tempat roller coaster paling tinggi



Pintu masuk tepat korang kene start beratur adalah dari sini.. hmm.. beratur & naik sket2 sebab orang ramai. normal la tu kan.. castle ni cantik.. ada lego tikus perut buncit..ada lego tikus nakal kat roof..hihi.. kreatif giler

Pengalaman naik roller coaster dragon ni memang syok giler unless korang memang penakut.. hihi. Ala kejap je.. tapi dia punya selekoh..menjunam..memang keles..mabeles. Paling ngeri..menjunam & terus ada selekoh panjang..perghhh... hilang suara menjerit2..hihi.. kanak2 tak dinasihatkan naik yg ni la.. mak bapak kakak abang boleh.. :)

Sorry tak banyak gambo sini.. orang yg naik camner nak amik gambo kan..

So, masa kami kat roller coaster.. abah bawa anak2 kecil naik cawan pusing.pusing..


Cawan Berpusing
Yang ni sesuai untuk kanak2 ye.. selamat cuma pening sket.. Masa abah bawak anak2 main ni mama kat roller coaster..


Awal2 tu.. see.. muka tina & kimi mcm takut2. Bila dah berpusing cawan tu barulah diorang ok. Cawan ni kaedahnya macam nak berlanggar2 tapi takde maknanya.. mana leh langgar pun. Setiap cawan ada tapak sendiri.. hihi.. best







Boat Riding
Lepas naik cawan abah bawak anak2 naik bot. Kene Q lama gak okeh. Orang ramai. Yang ni pun sesuai untuk bawak anak2 naik tapi ditemani orang dewasa la. Kalau korang nak amik lesen bot.. amik kat sini je la..hihihi..




There.. Opie naik dengan Kimi


Abah naik dengan Tina


Rupa bot macam ni. Mama tengok diorang bawak.. kalau takut korang bawak la slow2.. takde sape nak langgar pun..Mama memang tak nak naik.. sebab???? Tak sanggup nak Q dah. Ramai giler..



Driving Academy
Kat sini anak2 boleh drive kereta lego. Comel. Ada yang untuk kanak2 besar & ada part sebelahnya untuk kanak-kanak kecil. Yang part kanak2 besar tu dah ala driving school dah. Leh amik lesen kereta kat Legoland ye..hihi

Kene Q jugak ye anak2 sekelian..jangan tolak2 tau.. semua orang dapat naik


Tina nampak beso plak naik kete ni..hihi.. tapi memang budak2 kecik enjoy la main. Sape yang dah biasa tu laju je kete diorang. Mcm Tina.. jalan 50 meter je dah mintak nak turun..huhu.. kes gabra dah ni..

Okeh pastu.. budak2 semua dah penat.. jadi kami pun menuju ke BIG SHOP untuk jalan2 cuci mata. Souvenir dia mahal2 .. Tapi ala2 untuk kenangan.. boleh la.. :)

Jom layan gambar..



percayalah..harga key-chain sebesar jari kelingking tina ni RM19.90


Mug start RM39.90 kot and above.. huhu





Ececeh.. hihi..


Ini bahagian yang paling mengundang kontroversi kat poket mak bapak okeh. Nasib baik Tina ni pompuan..tak layan menda2 ni semua..fuhhh... huhu dia setakat suka tengok & suh mama snapkan gambo untuk dia jek..


Binaan lego kat toilet pun cantik tau.. :) and korang tak perlu risau..toilet dia senang nak cari..





Ni kat tepi BIG SHOP..kedai souvenir tu la..

Okeh lah.. yang bawah ni semuanya gambar binaan2 lego yang sempat kami snap2.. layan ye..Sila kenalpasti sendiri ye binaan2 tu.. tak larat nak tuliskan namanya.. banyak betul..Kalaulah ada DSLR mesti lagi best zoom gambar2 ni.. cantik..kreatif..
































Ok lah.. beberapa jam berjalan di Legoland malaysia ni memang rasa tak puas. Rasa nak pegi lagi. Tapi mungkin korang boleh pertimbangkan untuk buat annual pass dia bila dah fully siap sok. Confirm berbaloi2 sebab memang sangat2 confirm tak habis sehari nak jalan & main semua

Harga makanan & barang didalam memang mahal. Standard macam genting jugak la..tapi normal la kot untuk sebuah park yang cantik macam ni. Kalau korang rasa nak jimat, jangan la makan2 kat dalam sana.. bawak back pack & bolehlah bawak mineral water dari rumah.

Makanan & minuman mcm nak berkelah memang tak dibenarkan..tu pun standard la punya rules.. setakat botol air masak takkan lah nak kene tahan kan..melampau gitu..

Dinasihatkan bawak la backpack.. dan jalan lah sepuas hati. Cuma sila berhati2 dengan personal belonging korang sebab bila korang nak main permainan..segala mala beg kene letak tepi. Baik2 lah..

Macam mama semalam.. just bawak purse kecik masuk kat poket jeans & hp poket sebelah lagi. Tak perlulah rasanya bawak2 handbag mahal korang tu kalau korang rasa korang nak jalan & main games sekali..Tapi kalau korang masuk nak snap2 gambo.. silalah dressing lawo2.. miniature dia lawo2 sangat. Rasa nak tengok lama2..tapi masa tak mengizinkan..

Owh Legoland.. Harap2 lepas ni ada rezeki nak masuk lagi.. just untuk jalan2 menghayati keindahan miniature2 yang ada..

Kalau ikut mama.. Legoland Malaysia ni disarankan untuk masuk dengan family.. Memang best giler!! Thanks to Legoland Malaysia for free admission tu.. we really appreciate it.. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...