"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Wednesday, June 27, 2012

Buah Zuriat @ Buah Adam Hawa

Usaha & doa tangga kejayaan kan.. jadi kali ni mama terima hadiah dari tanah suci lagi. Tapi sebab dah niat nak beli.. mama bayar

Untuk kawan-kawan sekelian yang lom pernah tengok, inilah dia BUAH ZURIAT @ BUAH ADAM HAWA yang dikatakan mampu membantu untuk kesuburan. Dipercayai juga boleh membantu pasangan yang susah nak dapat zuriat. pastinya dengan izin Allah jua la kan..






Bagaimana nak guna?

Buah ini perlu dibelah & direbus. Agak2 la rebusnya tu. Bila habis sok boleh rebus semula.
Airnya diminum suami isteri selama 44 hari atau sehingga mengandung



cara minum :
suami isteri minum air rebusan tu selama 44 hari - sehingga hamil, baca bismillah 3x pastu baca surah al imran.. ayat 38

1) Al-anbiya ; 89

maksud ayat :

"Dan ingatlah ketika Zakaria berdoa kepada Allah,Ya Tuhanku ,janganlah Engkau biarkan aku seorang diri (tanpa keturunan) & Engkaulah ahli waris yang terbaik"

2) Surah Imran, Ayat 38,

Maksud Ayat:

“Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik. Sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa.”







Ada satu lagi versi macam ni.. yang ni mama ambil dari fb Anis Wonderland.. mintak share ilmu ye Anis.. :)

Cara makan:

Suruh Suami hiris kulit buah zuriat dengan gergaji kecil dengan nipis2 dan kemudian belah buah zuriat. Ambil isinya dan ketuk dengan lesung batu yang dibalut kain. Pecahkan isinya kepada empat bahagian dan rebus dalam air dan ulangi sampailah hilang khasiat dan rasanya.

Pada hari pertama haid kedua-dua suami dan isteri perlu mengambil kulit yang dihiris itu dan makan sambil minum segelas airnya . Bacalah solawat 3 x dan surah dari ayat 38 dari surah Al-Imran

"Rabbee hablee mingladunka zuriatan toiyibah innaka sammeeuddu'aa'" 3 kali dan buat dua kali sehari kalau boleh sampai habis.

Pada hari k-8 selepas haid dianjurkan berpuasa 3 hari berturut dan sebelum berbuka bacalah doa yang tersebut di atas dan minumlah air ini. Dikatakan doa berbuka puasa tidak ditolak Allah.

Sembahyang solat Hajat malam bersama, dan minta Allah kurniakan Anak selepas menyebut kebaikan yang pernah and buat untuk Allah....Sembahyang sunat taubat dgn penuh penghayatan dan kalau boleh bernazar ....LAKSANAKAN!

Cuba bersama bulan itu pada hari subur.

Anak adalah anugerah tuhan.. untuk memperolehinya kita kenalah usaha.. yang menentukan semuanya adalah yang maha esa..



*********************


Apa-apa pun kita mesti usaha & doa tanpa jemu. Jika Allah belum beri maknanya Allah ada perancangan lain buat kita. Perancangan yang lebih baik. Jadi tak usah kecewa. Bukanlah maksudnya dengan minum air buah zuriat ni akan terus mengandung.. jika dah rezeki.. adalah kan..

Pedulikan apa cakap2 org yg menyakit & menyinggung perasaan. Mama pun tak terlepas dari hal2 mcm tu. I am not an angel.. so kdg2 memang terasa..

Nak je cakap.. kalaulah anak tu ada jual kat kedai..lama dah gi beli sehari sorang. Tapi ini hal rezeki.. wallahuaklam..

Nasib baik mama & abah sama-sama menyokong antara satu dengan lain. Tak pernah salah menyalah. Sebab kami tau takde sape salah pun..

Jadi korang pun doakan lah untuk kami ye.. bukan mudah melalui hal2 mcm ni. Hanya yang melaluinya tahu apa rasanya..

Semoga Allah memberi jalan & mempermudah segalanya seperti DIA mempermudahkan sampainya buah zuriat ini kepada kami..

Amin..

Thursday, June 21, 2012

Mood Kek Coklat Kukus Datang Kembali

Buat beberapa lama mood nak membuat kek sangat2 lah ke laut. Dek kerana membeli kek hadiah exam tina aritu.. terbukak mood nak buat kek lagi. Bukan apa.. sejak2 tau buat sejenis dua kek ni mama jadi sombong pulak.. kahkahkah..

Bila beli kek coklat kat kedai rasanya mcm tak kene kat tekak.. ye la kan.. yang kat kedai tu ikut selera tukang kek la.

Jadinya mama hari ini.. ditengah dentam dentum guruh.. mama pun memulakan operasi buat kek coklat kukus.. buat tak banyak okeh.. setengah adunan jek sebab hanya untuk 3 mulut sahaja pun :D

Bila dah kuar kukus mama pun terus biar sejuk sket.. potong tengah.. sapu blueberry punya filling kat situ. Tutup balik & tuang topping coklat.. waaaa...

Sekali tengok kat rak, ada pistachio abah.. mama amik tak sampai 10 biji kopek & tumbuk kasar. Tabur kat atas sana.. okeh.. dah siap..



Tadaaaa..........................
















Memenuhi citarasa mama. Harap2 memenuhi citarasa abah jugak sebab bayo utang kek father's day aritu.. :)

Dalam dia besh!! gebu gitu.. Resepi sama dengan kek coklat kukus sebelum ni ye. Kalau nak, korang kene gali la bawah2 sket.. cuma yang ni separuhkan semua adunan.. jadi kek comel bila guna loyang yang paling kecil.. hihi..

~Selamat Menjamu Mata ~

Friday, June 15, 2012

Progress Report & Parents Day Nuri

Hari ini 15 Jun mama & abah ada parents day kat tadika kakak. Mama request sangat abah dapat datang sama dengan mama untuk tengok result progress kakak yang pertama. Alhamdulillah abah dapat keluar awal..



Ni gambar sebelum pegi. Mama tanya kakak nak pakai baju sekolah ke? kakak kata takmo.. huhu

Masa sampai tu dah pukul 10 lebih. Ibu bapa pun ramai. Jadi kene gilir2 lah masuk jumpa teacher anak masing2. Kene menunggu dalam stengah jam jugak lebih kurang.

Bila teacher dia tunjuk report, kertas exam dia & cerita pada kami tentang kakak kat sekolah.. hmm.. alhamdulillah senang hati mendengarnya

Terasa berbaloi apa yang kami buat selama 4 bulan lebih ni. Tapi teacher dia pun sangat ambil berat, setiap kali ada masalah dengan Tina.. teacher akan jumpa & cakap.. apa kelemahan.. apa perlu ditekankan semasa belajar kat rumah.. mama & abah cuba buat sebaik mungkin. Apa yang termampu..




Ni kat sekolah la ni.. lepas amik progress report.. ada refreshment sket, kami jamah juga :)






Ni kat rumah.. happy sangat dia..







Bila kami tanya, kakak nak hadiah apa? huhu.. korang nak tengok hadiah yang dia mintak..

TARAAA ....









Nak hadiah kek angrybirds hahaha... nasib baik kat mutiara rini pun ada jual. Puas la hati dia..senyum2 sampai telinga. Balik rumah dia cakap nak nyanyi happy birthday song.. nyanyi la nak oii.. :))

Kami makan 3 beranak keknya.. meraikan kejayaan kakak..

Alhamdulillah.. syukur..

Tuesday, June 12, 2012

Menu Hari Ini..

Kat dalam kepala dah set up dari malam tadi lagi.. arini nak gi pasar.. cari ikan dan sayur sket. Sangat teringat nak masak lemak cili padi..

Makanya, gi la pasar.. omak aii.. ikan & hasil2 laut sungguh mahal skrg. Jemu makan ayam.. beli la jugak ikan sket..





Jadi.. tadaa.. inilah menu lunch.. :) sorry..ikan dia kat bwh..tertutup bendi saja2..

Lenanya dia.. :D


Gambar petang semalam. Tina tak berapa nak sihat. sehari sebelum naik sekolah, dia mula selsema. Kene plak sekolah hari pertama after cuti panjang.. penat kot. pas makan, mama kasi ubat selsema & dia tidur

Best giler cium pipi dia yg montel macam pau tu.. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...