"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Tuesday, November 20, 2012

Hadiah Anniversary ke-7


Ini hadiah anniversary kami untuk tahun ini.. thanks sayang.. 
which is mine..which is his????
Hahaha...rahsia

Monday, November 19, 2012

Happy 7th Anniversary To Us!


At this date.... 7 years ago..

" Semoga Allah memberkati perkahwinan ini dengan kebahagiaan yang berpanjangan... selamanya... "

Dulu, Kini & Selamanya

Friday, November 16, 2012

Owh Gigi..


Perkembangan tentang gigi dua batang yang tumbuh aritu. Rasa macam gigi ni tumbuh sedikit ke belakang. Dah risau dah sebab takut nanti tumbuhnya tak cantik. Tapi as for today.. ok lah.. nampak sebaris dah dengan gigi susu yang masih ada..

Kalau tengok tina senyum.. ala2 comel kelakar sebab nampak 2 gigi takde..hihi

Sunday, November 11, 2012

Mari Berinai Meraikan Bulan Anniversary - November






Rutin tahunan.. tapi tahun ni paling melampau okeh..hihi berinai 10 jari kaki & 10 jari tangan. Tak cukup dengan itu.. siap ajak tina berinai sama..

This coming 19th November adalah Wedding Anniversary mama & abah Yang ke 7 ..

Anything special???

 <<<<<<<>>>>>>>

Friday, November 9, 2012

Meng'Crepe' Durian Di Hari Jumaat..

Kisah durian crepe yang popular la sangat2 kebelakangan ni kan.. 

Teringin sangat nak makan.. makanya dah dapat makan. Beli la off coz :), jadi pas dah makan teringin la pulak nak buat. Durian pulak susah nak dapat.. mahal lagi.. makanya bersabarlah hati

Sehari dua lepas pokok durian rumah kg mil mama dah mula 'buang buruk'.. so after that kusmangat..mulalah gugur gitu.Mil bercuti ke sabah..wahaha.. durian yang ada dah gugur tu kami amik sket sorang wat rasa. Dan semangat buat crepe pun datang..

 Tapi kalau korang tengok crepe mama ni lain rupa sket.. almaklumlah mama ni kat rumah takde non stick.. yg ado dah tak leh pakai..tak non stick dah..huhu. Guna kuali biasa sahajalah. Gitulah rupa kulit crepenya. Tak adolah cantik mcm orang2 jual buat tu..hukhuk..



Mama dapat resepi druian crepe ni dari kak Eyna Haneyna.. sila cari kat fb ye.. mama tag diri sendiri kat gambar durian crepe dia yang gebus.. :)

Jadi oleh kerana dia share resepi durian crepe dia tu, mama rasa dia tak marah kot kalau mama share resepi dia tu kat blog kecilku ini.. 

Korang semak resepi kak EYNA HANEYNA ni ye..

~crepe durian..kali ni kulit RESEPI SENDIRI..(resepi kak eyna haneyna la ni ye..)
RESEPI KULIT

-50 GM TEPUNG GANDUM

-1 SDB TEPUNG UBI
-1 BIJI TELUR
-2 SUDU BESAR GULA HALUS
-3 SDT BUTTER DICAIRKAN
-160 ML AIR
-40 ML SUSU CAIR
-1 SDK SERBUK VANILA
-BOLEH LETAK pwrna@ PERISA BUAH2AN YG ANDA SUKA..TK NK PON TAK PE..

CARA2..

-SATUKAN TEPUNG DAN AYAK GULA HALUS
-MASUKKAN SUSU CAIR..
-MASUKKAN TELUR YG DIKACAU SEDIKIT..
-MASUKKAN SERBUK VANILA@PERISA
-MASUKKAN AIR..KACAU SEBATI GUNA WHISK..
-MASUKKAN BUTTER YG DICAIRKAN..
-TAPIS ADUNAN..SEDIA UNTUK DI MASAK..

CARA MEMASAK..

-GUNAKAN KUALI ANTI LEKAT(NON STICK)
-@KUALI LEPER YG DISAPU SEDIKIT MYK
-TUANG SESENDUK KECIL ADUNAN DLM KUALI
-JANGAN TEBAL @NIPIS SANGAT..
-BIARKAN MASAK SEKETIKA..BILA DH MASAK
TERUS ANGKAT ..TAK PERLU DITERBALIKKAN..
-MAKSUDNYA MASAK SEBELAH BAHAGIAN SAHAJA..

INTINYA..


-ISI DURIAN YG DI BUANG BIJINYA

-150ML FRESH CREAM (DIPUKUL KAKU)

CARA2 MEMBUATNYA..


-LETAK KEPINGAN KULIT TADI..YG LICIN BELAH BAWAH

-LETAK SESUDU FC..LETAK ISI DURIAN..LETAK FC LAGI
DI ATASNYA..
-KALAU BESAR KULITNYA BANYAK LAH LETAK INTINYA
-LIPAT KULIT SEPERTI LIPAT POPIA..
-SIMPAN DLM PETI SEJUK..BEBERAPA JAM SEBELUM
DIMAKAN..

-BOLEH JUGA JIKA SUKA DGN PASTRY CREAM..SEBAGAI

INTINYA..

-RESEPI PASTRY CREAM..

Pastry Cream

-2 cwn susu segar@cair
1/2 cwn gula-boleh kurgkan..
4 biji kuning telur saiz A
2 sdt serbuk vanila
secubit garam
6 sdb tepung jagung
2 sdb butter

Cara2..

-masukkan susu 1/4 dulu dan gula..
-msak dlm api yg kecil hingga sebati..
-masuk telur kacau lagi..
-masukkn vaninlla dan garam..kacau sebati..
-msukkn tpg jgung sesudu dulu..
-kacau masukkn bki susu dan tpg jgung semuanya..
dan masukkan butter..
-kacau sebati hingga mendidih..
-tukar ke dalm mangkuk..tutup mnkuk dgn plastik pembungkus..
-simpan dlm peti selama 3 jam @ semalaman
Okeh.. ini satu lagi resepi crepe durian.. lain sikit ingredient kulitnya.. ni pun mama ambil kat fb kak Eyna Haneyna jugak..

-20gm tpg gndum
-20gm tepung ubi
-10gm tpg kastard
-10gm tpg jagung
-1 biji telur
-1 sdb myk masak
-1 sdb gula halus
-40ml susu cair
-150ml air
-pwrna kuning

-masuk sume bhn dlm mngkuk..sebatikan dgn whisk dan tapis..
kalau pekat just tmbh air sikit..
-boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kene hilangkn buih2 tu..dulu
tuk elakkn crepe akan berlubang bila byk buih..
-ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yg dipegang..
-layangkan kuali agar adunan sekata..
-masak atas api kecil..
-masak hingga kering..angkat..tak perlu terbalikkn masa angkat tu
|
FILLING..
-150ML FRESH CREAM diputar hingga kental..(boleh mix sekali dgn 2sdb isi durian)
-isi durian..
Jadinya.. korang dah boleh dah buat crepe durian sendiri. Pada pendapat mama yang tak pandai ni, durian crepe ni buat tak susah apalagi kalau korang memang guna non stick..kalau tak guna..huhu payoh la juga weh.. leceh sket

Berbaloi2 utk try..sebab kalau buat sendiri korang boleh makan banyak2 crepe durian :D

Kredit to kak Eyna Haneyna.. jangan marah ye kak.. saya share resepi crepe akak kat sini .. :) thanks a lot

Monday, November 5, 2012

Dora Oh Dora..

Ni citer few weeks ago. Tina mintak kami carikan dia buku "Hello Dora follow the reader level 1" ..perghh mana nak cari? 

 So kami menjelajah beberapa kedai buku besar.. popular.. bookstore..bawak dia meround. Tapi kata dia takde.. "keep searching" katanya.. addehh.. poning mama abah..huhu 

Lastnya.. kami ke Jusco Bukit Indah.. masuk popular.. dan dia duduk membaca..membelek buku ni.. sebab dah penat mencari.. 

Siap mintak permission.. " mama.. can i sit here?" adoyai.. so bersilalah dia disini tak bergerak2.hukhuk

Masalah negara dia ni adalah..kalau masuk kedai buku..teramatlah payah nak ajak keluar. Dia suka.. sebab dalam ni dia boleh dapat banyak buku .. macam2 kan.. jadi banyak la sangat alasan dia kalau kita ajak keluar.

Korang pun mesti nak tau kan.. apa buku yang dia cari sebenarnya..??







Sebenarnya yang dicari adalah benda ini.. :) 



Adoyai nak.. mahal & payah nak dapat ini disini sayang oii.. Ada beberapa kartun lain punya buku macam ni kami jumpa. Tapi dora memang takde jumpa.. huhu

Over the sea senang la nak cri material macam ni.. sape nak gi obersi??? angkat jari.. huhu

Sian tina..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...