"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Monday, December 17, 2012

Butter Cake..

Agak lama tak membaking. Mood takde :( but today terasa nak membaking. Ingatkan nak buat moist chocolste cake. Bongkar2 dapo..alamak... susu cair nan ado.. huhuh.. cancel.. 

Gugel sana.. gugel sini.. tak jumpa yang berkenan dihati. Sekali bukak file compilation masakan..ahaa!! jumpa resepi butter cake.. disebabkan bahan2 yang diperlukan semuanya ada.. teruslah buat saja. Belum pro lagi so agak lama ye didapo..hihi 

So.. ni butter cake saya yang dah jadi hihihi... ala2 sama dengan yang beli kat kedai..hikhikhik perasan sket :)
 

Cantik tak bekas ni..hmmm... kakak ipar saya hadiahkan :) ..saya suka!



Tak keras.. smooth saja..



Ni bukti tau...saya buat setengah adunan sahaja.. (in case tak menjadi la tadi tu.. takde la banyak sangat nak di humbankan..)



cantik & sedap :)

Jom kita check resepi..

Butter Cake
( Resepi yg kat Mingguan Wanita..tp ntah tahun bila.. sori yer.. :)

250gm Mentega 
250gm tepung kek
245gm gula kastor
6 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara:
1. Pukul mentega & gula sampai kembang
2. Masukkan telur ayam satu persatu & pukul lagi
3. Masukkan esen vanilla
4. Masukkan tepung kek sikit2..
5. Masukkan dalam loyang yang dah di sapu minyak
6. Bakar sehingga masak

** Incase nak buat setengah adunan.. bahgi 2 je angka2 diatas..jangan risau..mesti jadi punya


See.. senang je kan.. selamat mencuba ye.. buat sendiri tu lebih puashati dari beli..terjamin kebersihan & keselamatannya :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...