"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Saturday, January 18, 2014

Mari Baca Jawi..

Bagamana nak mahir jawi?
Rasanya kaedah sama macam kita nak mahirkan membaca rumi jugak la kot ek..

Mama sebenarnya mencari kaedah terbaik nak mahirkan Tina membaca jawi. walaupun nampak dah link mengaji dengan baca jawi tu memang ada..

Kaedah lama yang terkesan adalah jadikan ia rutin.. lama-lama akan mahir..

Nak sangat dia lancar membaca tulisan jawi sepertimana lancarnya dia membaca english & bahasa..
 




video ni snap as penanda.. mama guna buku jawi yang masa di tadika nuri.. kene bermula dengan huruf Alif semula..

Ni hasil 3 sessi membaca jawi sejak pagi hari ini..
alhamdulillah..

Bukan tu saja.. terpaksa bukak muqaddam balik tu.. sebab dia lupa bunyi huruf yang atas, bawah, hadapan..haih..

Mama kene sabar banyak-banyak nih..
hihi

Happy Birthday Mak!



Mini sambutan yang sangat bermakna buat kami..

Selamat menyambut hari lahir mak.. semoga diberikan kesihatan & kesejahteraan berpanjangan. Sentiasa didalam rahmat Allah..

Kami sayang mak!

Sunday, January 12, 2014

Jumpa Ironman :)

Kami jumpa ironman.. kat sini.. 


Bukan Ironman je.. Dark Vedder pun ada..ni ha diorang..

Ada ini jugak

Penampilan-penampilan comel cute2 pun ada.. macam ni..

Kawasan-kawasan sekitar :)




Dan kat luar pulak ada Promosi Kraf Malaysia


Okeh..itu ceritanya.. :)
Saja berjalan sebenarnya..
Bawak si montel
lama dah pun..cerita december tahun lepas ni hihihi

Wednesday, January 8, 2014

Update Oyster Mushroom Project : Kelima-lima Bongkah Menunjukkan Perubahan Positif

Gambar-gambar bongkah oyster mushroom sekitar hari ini 8 Januari 2014

Ada gambar-gambar dan cerita mengenai masalah bongkah yang belum mama share lagi. Masa tak mengizinkan. Nanti mama usahakan ye

Ni mama hidangkan gambar yang sukses dulu.. My achievement setakat 8 Januari 2014

 Gambar kelima-lima bongkah oyster mushroom dalam kotak mereka..






Anak panah menunjukkan mushroom yang mula tumbuh apabila keperluannya dipenuhi.. Ini semua gambar 9 pagi tadi..

Kita tengok gambar 9 malam pulak..

Yang ini paling menonjol. Yang lain masih halus-halus macam akar..belum nampak sangat. Ni esok dah boleh buat sup cendawan dah kot..hihi

Meh kita tengok perbezaannya.. dalam masa 12 jam ia membesar dengan sangat aktif bila keperluannya mencukupi.. air & kelembapan

Kadar semburan mist air kene bergantung pada persekitaran anda. Sekurang-kurangnya 2 kali sehari tapi kat rumah mama tak boleh..kene 3 kali sehari..semburan boleh dikerapkan asalkan ia tak bertakung air ye. Bila cendawan mula tumbuh, bongkah memerlukan kadar semburan mist yang lebih sebab bila cendawan tak cukup air, ia akan mengecut..

Mama alih kotak dari bawah singki ke tepi mesin basuh. Masih didalam kotaknya. Atas lantai sahaja mama letak. Tapi alas dengan kain. Letak kotak atas kain dan tutup dengan 2 helai kain. Sehelai kain kering & sehelai lagi kain mama basahkan dengan air & tutup atas kain yang kering tadi, lempaikan menutupi mulut kotak yang terbuka.. macam tu saja

 Nampak tak, pada gambar pukul 9 pagi tu oyster mushroom still kaler light grey.. sebab apa? sebab ia tak mendapat kegelapan yang cukup. Tapi tak pe, dark grey pun ok je bagi mama..

 Macam mana nak gelap? Selubunglah dengan kain ke apa ke lebih tebal.. itu yang mama buat..



 Yang ni dah kenapa pulak? Lain macam je rupa.. Hihihi entahlah..cacat sket kot tapi takpe..asalkan ia cendawan :)

Oklah.. itu sahaja buat entry kali ni..kita sambung lagi nanti ye..
bye!



Monday, January 6, 2014

Test Gula ..

Ingat lagi tak pasal penawar penyakit kencing manis, darah tinggi & jantung menurut perubatan islam yang mama post kat SINI aritu..

Mama janji nak update kan.. apa perkembangan kencing manis abah mama selepas amalkan 7 biji kelapa tu.. means 2 minggu lepas lah lebih kurang..

Gambar ehsan yahoo images..

Mama belikan abah mesin ini.. khas untuk check gula dia. Tapi dia tak operate menda ni sendiri la.. mama yang buatkan.. dolu2 kan berangan nak jadi nurse..kihkihkih..

Tapi pasal 1st time guna accu check ni mama tak teringat nak snap gambar result..huhu..

Tapi result yang dapat dari accu check ni adalah 16.5mmo/l dengan pagi tu abah tak makan apa2 or minum apa-apa pun lagi kecuali air suam

19 December 2013 - 26.9 mmo/l
5 Januari 2014 - 16.5 mmo/l

Jauh juga kan perbezaan? Hmm.. serasi nampaknya kaedah ni.

Tapi bukan hanya kelapa ini usaha kami..

1. Tukar beras kepada FAIZA HERBAPONNI.. instead of beras biasa

2. Elak makan nasi selepas jam 8 malam..

3. Kawal lauk-lauk juga, amal berlaukkan peria katak.. seminggu sekali mcm tu. Lauk-lauk berlemak pun dikurangkan sebab once gula tinggi boleh lead kepada penyakit-penyakit lain

4. Banyakkan minum air suam, air bercampur titisan limau nipis  & jika minum air bergula pun.. sudu gulanya kami kurangkan

5. Mintak abah  bergerak mengeluarkan peluh.. buat keje sekeliling rumah

Sedikit sebanyak itulah yang kami usahakan. Alhamdulillah berhasil.. berkotak ubat kencing manis masih elok tersimpan.. :)

Menunggu untuk fasting blood sugar test nanti 13 Januari.. dua-dua abah & mak. Walaupun mak takde apa masalah, tapi tak salah kan nak pastikan semuanya ok :)

To those yang nak mencuba.. boleh lah mencuba.. kami dah cuba & ianya memang berkesan. Mengurangkan paras gula darah..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...