"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Wednesday, February 19, 2014

Beg..

 Jemput sweetheart balik sekolah kebangsaan tadi tergerak nak tunggu betul2 depan gate. 
Sekali nampak dia sedang heret beg tak disandang kat belakang. 
Cepat2 masuk & tengok.. 
" beg saya dah terpatah dah mama"
 laaa... penyangkut beg dah terpatah.. patutlah tak disandang.. diheretnya. Tengok2 tapak tangan & jari2 montel tu merah2 dek mengheret beg dari kelas.. patutlah lambat je turun. huhuh..entah macam mana dia turun tangga dari 1st floor tadi..ngeri membayangkan..

Part ni la yang patah tu.. sebelah kanan

Jadinya.. alternatif terbaik adalah guna dulu beg lama mama.. tu je yang ada nak oii..


Throwbacktime..
Ini backpack mama masa study kat Uitm Segamat dulu..
Diploma sampai degree.. beg ini sangat berjasa :)
Beg macam ni dulu dah mahal dah untuk mama sebab kami bukan orang senang.. syukur sangat dah dapat beli beg ni. Jadi mama jaga elok2..

Baru je sebelum naik sekolah 2014, mak keluarkan beg ni suh mama bawak balik.. mana lah tau kot Tina memerlukannya nanti katanya.. :)

Glad that beg ni ada disaat yang tepat..

Tapi beg ni kecik sket space dia.. tak sesuai sangat. But syukur sweetheart mama abah tak banyak soal..kata guna beg ni.. dia ok saja..

Mama cakap..
" kita tak sempat nak beli beg baru hari ni.. esok kakak sekolah guna beg mama dulu la ye.. nanti abah balik kita pergi beli beg baru"

Jawab dia..
" Ye.. saya guna beg mama lah. Ini beg mama sekolah kat Uitm ke?"

Mama jawab..
" ye sayang.. dulu mama guna beg ni.."

Dia jawab lagi..
" cantiklah beg mama, saya nak pakai lah esok.."


Then on the day jugak.. pas maghrib kami keluar pergi tengok2 beg sekolah..
Dia memang tak banyak soal. Tak kira beg apa pun kami pilih. Kaler apa pun kami pilih..
Bila suruh sandang.. dia sandang je.. tanya ok tak?
jawabnya.. ok
Ya Allah.. sejuk perut mama nak oii


Buku budak-budak sekolah sekarang kan.. memang banyak :)
beg tak boleh cecomel beno..tak muat..

Tuesday, February 18, 2014

Melentur Buluh - Asuhan Menabung


Sejak sekolah bermula..
Maka bermulalah episod pelajaran yang baru..
" Menabung"

Dulu ajar dia tak feeling sebab tak pegang duit belanja sekolah kan..
Kali ni dia feeling menabung sebab dari duit belanja harian dia..

Dia seronok nampaknya..
hari2 akan masukkan lebihan duit belanja :)

Saturday, February 8, 2014

Anugerah Brain Booster - Botol ke 2 & 3

Masih ingat tak mama pernah post pasal ini sket masa dulu..
Kat SINI

Jadi mama nak menyambung untuk botol ke 2 & ke 3. Beli sekaligus.. dapat murah sikit :)

Perlu bagi hingga botol ke 3 untuk tengok apa hasilnya sebab botol pertama makan selang seli. Yang ke 2 & 3 ni akan cuba untuk konsisten..



Ini usaha kita.. makan supplement apa pun.. kita tetap kene turun padang monitor pelajaran anak.. tengok buku anak.. semuanyalah.. barulah supplement boleh membantu

Makan supplement saja..nak harap pandai dengan sekelip mata.. Nan hadoo lah.. :)

Semoga usaha mama yang kecil ini dapat membantu memberi "makanan" terbaik buat minda & otaknya..
Amin..

Tetamu Kecil Kami..

Orang kata.. 
kalau burung bersarang kat rumah petanda rumah tu "sejuk"
itu orang kata..

Alhamdulillah lah kalau macam tu sebab sejak buka tahun baru.. dah ada burung bersarang di porch rumah. Mulanya dia cuma singgah & pergi untuk beberapa hari. Tetapi kemudiannya.. dia mula memperbaiki sarang yang rosak.. few days left.. akhirnya siap :)

Kehadiran dia setiap pagi tak menganggu pun.. dia akan berterbangan diantara pokok2 bunga. Fevret dia.. pokok bunga tongkeng :)

Then perasan yang sarang tu semakin memberat.. masih biar..tengok saja.

This few days nampak dia terbang pergi & balik memberi makan anak-anak dia :) sweet sangat.. dan masih begitu hinggalah post ini dibuat..

Ini sarang dia..



Burung yang ini lain ceritanya.. pagi semalam.. mama berjalan ke kolam ikan dari porch. kemudian saya alihkan pasu gantung orkid.. prrrr.. burung ni terbang. terkejut kot?

Bila mama dongak.. tengok atas nampak seperti sarang ranting2..

Aihh.. nanti mesti dia tak nak datang lagi.. :(

Petang sebelum hantar Tina sekolah agama..tinjau dari porch.. ahah.. dia duduk semula di sarang tadi :)

Sehingga petang.. mama dok usha dia dengan camera pun dia tak endah.. 

Hihi.. seronok sangat ada penghuni comel di halaman :)


Friday, February 7, 2014

Mari main Cat

Skudai panas berdenting .. siram pokok kat laman 2 kali sehari pun macam takde pape je. Sehari dua ni mak abah ada kat rumah. Jadi ada lah kawan nak ke laman petang-petang..

Sejak semalam dok keje menghabiskan cat putih yang berbaki. Lama dibiar sayang pulak kalau keras. Entah apa yang nak dicat.. pusing punya pusing.. batu bata pemisah laman & bongkah kayu kengkunun nak buat stepping tu dijadikan pagar deretan pasu-pasu ros.. makanya dicat putih semuanya.. :)

nampak bermaya sket laman..

Ada banyak benda nak dibuat.. entah rajin ke tidak..huhu




Thursday, February 6, 2014

Aduhai Penangan Kek Batik..


Kek batik resepi suka-suka hati nak letak apa..
Biasanya orang letak coklat emulco.. tapi coklat tu takde kat simpanan. Yang ada coklat buat topping kek coklat moist jek..lebihan yang masih simpan dalam peti ais.. jadinya..

Milo + coklat topping + nescafe

Bahan-bahan lain sama je cuma tak bersukat pun. Boh ikut sesedap rasa agak-agak berpadan dengan banyaknya biskut jek..

Boh jugak susu cair lebih setengah tin sebab tak nak jadi keras.. kat rumah ni tak suka kalau kek batik keras mcm batu..huhu..

Tina pun dah pandai makan kek batik.. tapi dia panggil kek biskut :)

Layan jek la.. hihi





Wednesday, February 5, 2014

Mangsa!!

Mangsanya.. 





Suspek-suspek yang menjayakan..





Aktivitinya..




Cerita sebenarnya???






HAPPY BIRTHDAY buat kekasih hati yang terchenta.. 
MOHD NOOR HISHAM BIN JEMAIN on
03 Febuari 2014..
sudahpun berumur.. dot dot dot.. ( sila kira lilin)

Terima kasih jugak kepada sekelian rakyat jelata yang sudi sama-sama meraikan bersama kami.. Mak lang sekeluarga, mak usu sekeluarga, abang dadi, Pak anjang sekeluarga, Ejul belalang, dan kenit-kenit..comel2 sekelian pun sama2 berembun.. ada ramai malam tu.. masing-masing bawak kawan2 bagai.. kongsi kegembiraan & makanan yang ada :)

Terima kasih banyak-banyak..
Love u all lah..
very the understanding one..
Len kali kita cari mangsa lain pulak ye..hihihi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...