"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Monday, March 17, 2014

Alkisah Check Mata..

Sebelum naik sekolah, disember lepas dah pegi check mata.. ok cuma nak kene jaga sebab dokte kata power silau menunjukkan tanda nak naik. Power cermin tak yah citer lah sebab 2 line paling bawah dia memang tak nampak & dokte pun takmo nak bagi sampai ke tahap itu. Kata dokte budak kecik tak guna sampai sekecil itu.. ok lah.. dokte lebih arif kan..

March dah pun. Kami saja bawak pegi check lagi sebab  nak tau macam mana keadaan kerabunan selepas 3 bulan sekolah.

Seperti biasa.. 2 line paling bawah memang langsung tak nampak. Dokte masih tak nak beri sampai ke situ sebab kalau bagi sampai habis tulisan kat check board tu.. akan mencecah 400 atau lebih. Dokte kata yang dia pakai sekarang tu pun dah cukup tinggi untuk budak seumur dia.. sian kan..

Power silau naik lagi 25 menjadikannya hampir 100 dah. Tapi spek tak perlu tukar. Appointment semula adalah disember 2014 nanti ..

Bila dokte berbual-bual dengan Tina.. then dokte bagitau kami, dia seperti sedikit stress. Sian kan.. 

Dokte bagi surat untuk bagi pada cikgu jika cikgu tak nak letak dia duduk dia bahagian hadapan. Tapi sekolah kebangsaan dia memang duduk depan pun. Awal masuk aritu abah dia ada tanya.. mana dia duduk dalam kelas? Mama siyes tak tau sebab tak pernah naik ke atas sana. Hantar kat bawah saja. Kata abah, kalau dia duduk dibelakang, abah nak jumpa cikgu.. ok lah.. 

So masa amik duit bantuan RM100 tu.. berkesempatan naik jemput dia dikelas. Dan dia memang duduk didepan. Mostly yang pakai spek duduk di antara barisan pertama hingga tengah gitu.. ok lah kan.

Yang menjadi masalah adalah sekolah agama. Dia memang duduk dibarisan paling belakang. Macam mana mama tau? Mama perhatikan dari jauh..dah jumpa ustazah tapi alasan ustazah, susun budak ikut nama peperiksaan. Mama cuma ingatkan ustazah yang ini budak rabun. Mintak jasa baik supaya pantau tahap dia boleh melihat whiteboard. Korang faham2 lah kan.. pukul 2 sampai 3.30 tu matahari terik. Orang tak rabun pun pandang whiteboard silau..apalagi yang rabun.. wallahuaklam.. kita pun pernah jadi murid kan..

Jumpa lagi ustazah kerana kata kawan-kawannya dia ada kene marah sebab menulis lambat. Ustazah mengaku marah sebab dia menulis salinan dari white board terlalu lambat. Mama dengar je dulu.. then mama cakap kenapa menulis dirumah takde masalah..tak perlu bantuan pun. Ustazah terdiam. Ha.. there you go.. tapi mama mintak lah ustazah cuba pantau dia. Mungkin dia dah terlalu penat dan dia stress asyik kene marah. Ustazah ketawakan okeh.. " dia stress ye.." kalau tak sabar dah kene lempang ustazah ni kang ..dalam hati la.. Dia sendiri rabun..then takkan dia tak faham keadaan budak yang rabun kot?? pelik la naluri keguruan cikgu sekarang ni.. Takpelah.. i do my best.. mintak dia do her best supaya tina tak ketinggalan.. tu je..

Layan gambar eh.. 1st time curi2 snap masa dia tengah check up..





Klinik Pakar Mata Chandra, Tampoi Indah

Anak dan abah dua-dua rabun :) , kene sediakan peruntukan untuk spek diorang hihi.. Almaklum.. abah punya spek pun paling murah menjangkau RM400 dan ke atas. Tina punya murah lagi sebab spek biasa. Dia belum tau multicoated bagai lah kan.. hihi.. tapi RM130 ke atas jugalah bergantung pada bingkainya..

spek abah dah mula calar multicoatednya.. dah kurang boleh fokus. Plan nak tukar & akan survey untuk tina sekali la kot. Tina dah tukar spek sekali sebab spek tu jatuh & patah bingkainya. Nasib baik cermin dia selamat.. So sekarang ada 2 spek. Satu dipakai..satu lagi simpan dalam handbag mama untuk spare incase pape..sebab kalau bukak dia akan tak nampak.. 

Pasni abah kene invest kat mama handbag yang tahan lah.. nak simpan segala harta pusakan kat dalam.. hahaha..ada kene mengena ke??

quote mama untuk abah :
"Untuk orang yang rabun, cermin mata dia lebih penting dari duit dia yang tersimpan banyak dalam bank"

Hahahaha...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...