"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Wednesday, April 30, 2014

Saya Suka La Tudung Mama...

Kisahnya bila setiap kali mama beli tudung baru.. Dialah dulu yang suka sangat nak pakai.. dia lah dulu yang pilih mana satu dia punya..hihi.. hai lah anak.. 

Dia kata..
" Yang dua ni mama punya .."






" Yang ini saya punya tau.."


Hahah.. 
itulah sweetheart saya :)

Tuesday, April 29, 2014

Mama Tolong Saya la..

Setiap kali jemput balik sekolah, tak kira sekolah kebangsaan atau sekolah agama.. mama mesti akan tanya apa Tina buat kat sekolah. Dan kalau ada apa-apa yang dia nak cerita..dia akan cepat cakap.

Jemput dia semalam.. dia bagitau kene inject & makan ubat cacing perisa strawberry. Memang merah lengan kene cucuk & kesan darah melekat kat lengan baju.. huhu.. muka merah-merah sembap sebab katanya dia nangis..hihi.. adoi la anak..

Satu lagi, katanya pensel warna "pink air" saya hilang. Siti Nor Aishah ambil. 



Bila mama tanya, kenapa tak mintak? kata Tina.. dia tak dengar saya cakap. Ooo.. maknanya dia dah mintak tapi kawannya ni tak pulangkan. Bila dia cakap lagi air mata dah bergenang. Means confirm dia tau sape yang ambil & dah mintak tapi tak dapat.

Mama cakap dengan Tina.. kita kene jaga barang kita baik-baik. Kalau bagi kawan pinjam, mesti check balik masa nak simpan. kalau kawan belum pulangkan, mintak. Tak boleh ambil barang orang. Allah MARAH..

Tina dengar. katanya dah mintak tapi saya tak dengar pun dia cakap. Means kawannya buat derk je la.. hihi

Tina kata.. mama tolong saya cakap lah..Then sambil nak tido mama fikir macam mana ye nak cakap kan. Ooo.. bangun subuh tu mama dapat idea.. jom buat macam ni..

Mama pesan, nanti tunjuk kat Siti Nor Aishah tu.. suruh dia baca. Cakap..mama yang pesan. Tina angguk & muka nampak riang. Mungkin dia terasa beban nak fikir apa nak cakap tu dah hilang kot..huhu

Dan ini abah yang suruh tampal..supaya Tina sentiasa ingat untuk check pensel warna dia setiap kali nak simpan..


Jadi la kotak kaler pensel tu bertampal-tampal dengan pesanan..huhu


Balik sekolah tengahari tadi, mama tanya.. dapat balik tak kaler pensel "pink air" tu?

Tina kata dapat..sambil senyum. Bukan pada Siti Nor Aishah la mama.. pada Siti.. (siti apa ntah..mama lupa..).. ooo ok..



Then mama pesan lagi, kawan tu bukannya nak ambil. Tapi dia lupa nak pulangkan lepas pinjam. So lain kali check semua pensel warna, barang dalam pencil case.. sebelum simpan. Kalau hilang sempat nak cari. Tapi kalau dah cari..tanya kawan..takde jugak..takpe.. jangan nangis pulak! Balik mama carikan ganti..Ok..

Haraplah dia faham..

Actually mama faham.. Tina jenis yang susah sangat nak bukak mulut mintak barang dia kat orang lain walaupun dia sangat sure itu dia punya. Mungkin sebab bila dia bercakap kawannya tak berapa faham. Almaklumlah.. anak mama tu vocab & ayat bm dia tak sebaik kawan-kawan lain.. huhu cakap BM tunggang terbalik.. tapi takpe ye sayang.. mama tau hati Tina baik macam abah.. ;)

Selesailah kes..

Sunday, April 27, 2014

Jangan Buang.. Ada Gunanya :)

Mama kongsi post tentang COKLAT IQ COCODAMIA kan aritu. Kalau lupa tentangnya boleh klik link tu untuk baca. 

Yang mama nak cerita hari ni ialah tentang kotaknya yang cantik tu. Selepas semua coklatnya dimakan, mama masih simpan kotaknya sebab ia keras & cantik. Letak kat bilik pc sebab tak sure lagi nak buat apa.. 

Malam tadi mama dapat idea.. kotak coklat iq cocodamia tu, mama gunakan untuk letak brooch yang selalu guna.. senang nak cari, senang nak bukak kotak & takde lah sepah-sepah.. hihi..


Tu je nak citer.. hihi..
Manfaatkan bukan hanya coklat iq nya.. tapi coklatnya jugak :)

Friday, April 25, 2014

Mengabadikan Keindahan Party Times Di Halaman

Subhanallah..
Sekadar ingin berkongsi kecantikan sekuntum bunga dihalaman saya..
Party Times namanya..

 snap dengan kamera hp cap sirap..

The rest ni snap dengan kamera..






Mak bunga pun nak enterprem.. kihkihkih..


Layan Minum Petang Lepas Ngaji

Balik jumpa seller lelong dot com dot my semalam petang tu.. terus hantar sweetheart mengaji sekejap. Habis mengaji tu kami bawak dia minum petang & makan roti canai .. dekat je dengan tempat ngaji. maleh nak gi jauh.. nak makan roti canai je pun..

Suka snap-snap gambar dua insan tersayang mama nih..

dok sibuk tunjuk game kat abah..


Abih-abih la takde rupa mama :( .. anak abah sokmo :)


Ayat gambar ni apa tau..
" Abah..meh la kita minum sama-sama.. " cheh.. hihi..

Lepas minum meh balik..hari nak hujan..

Thursday, April 24, 2014

Pengalaman Pertama Berurusan Dengan Lelong Dot Com Dot My

 Kami ni dah rata mencarikan " baju" si Acer Iconia sweetheart.. sana sini tanya semua kata takde jual. Last week kami ke Danga City Mall, tanya kat kedai Acer.. pun takde jugak. Hampeh tul!

Sudahnya masa gugel-gugel kat internet mama terjumpalah beberapa web yang jual "baju" si Iconia nih. Tapinya online purchasing la kan. Risau tak fit bila beli.

Banyak kali lah tengok & tengok.. akhirnya abah bagi green light.. " mama beli online je lah.. penat dah kita cari. Kesian tab tu togel jek" so mama pun beranilah..

Pilih satu antara yang beberapa tadi tu.. dari lelong dot com dot my. LINK..

Ber PM dengan seller dalam 2 hari jugak. Ye lah kita nak la tau benda tu ready ke pre-order ke kan.. then fit ke tidak A500 dengan A501.. 

Okeh.. settle.. mama pun decide beli dengan dia je lah. Place order kat lelong dan Pm seller semula..sekali je baca dia punya PM.. katanya kami dekat. So tak payah pos pun boleh tapi kami kene gi ambil by hand lah di tempat yang di janjikan :)

Tak setuju lagi..mama tanya abah dulu.. bila abah kata ok.. baru mama kata kat seller ok.. setting masa nak jumpa..

Saat post ini ditulis, Acer Iconia sudah berbaju baru.. :)


Abah selalu ingatkan mama supaya berhati-hati.. :) dan seller itu pun sangat berhati-hati.. 

Misi mencari " baju" Iconia selesai dengan jayanya..
Terima kasih Lelong Dot Com Dot My..

Fevret Sweetheart lagi - Potato Kicap Mama Style..

Dah beberapa hari asyik makan pedas je kan si sweetheart ni. Jadi hari ni mama masak yang kureng sangat-sangat pedasnya untuk dia. Lupa sebenarnya nak tanya pagi tadi.. lunch nak lauk apa.. jadi masak je lah one of her fevret.. dia sure ok punya :)

POTATO KICAP MAMA STYLE

Bahan :



 
 
Bawang besar hiris
Cili padi ( kalau suka ) 
Bawang putih
Ikan bilis
kentang yang dah siap kupas, bersihkan & goreng sampai empuk
Kicap Masin
Kicap Manis
Kicap ABC

Cara :

1. Tumis semua bahan hiris. Mesti sampai wangi dia naik ye
2. Bila dah wangi masukkan kentang yang dah ditoskan minyak
3. Boh kicap masin, kicap manis ( banyak kicap ikut banyak mana kentang la ye.. ) dan jangan lupa boh kicap manis ABC dalam satu atau 2 sudu besar. Cukup.. anda tak perlukan garam, gula & perasa. Saya tak letak. Tapi kalau nak letak boleh je :)
4. Kacaulah sampai sebati semuanya dan boleh matikan api..

Tadaaa...

One of sweetheart fevret. Tak leh jumpa kat kedai makan mana-mana pun..hihi..

Okeh.. menu simple dah siap..senang je kan :)

Selamat Mencuba!!

Wednesday, April 23, 2014

Tumis Kacang Panjang Mama Style - Favourite My Sweetheart

Bila sebut tumis kacang panjang & potato pedas fevret tina.. ramai yang masih bertanya macam mana cara memasak yang Tina suka. Rasanya dah banyak kali sangat PM kat FB kepada kengkawan sekelian. Kali ni teringat nak buat post.. kebetulan masak lauk itu hari ini..

Meh kita mula..
 Hari ni nak tumis kacang panjang + carrot ok..


Carrot ni bersihkan, potong dulu ikut suka hati pastu basuh & rebus sekejap. Tina tak suka carrot bila keras. Jadi rebus untuk lembutkan dia 50-80%.. lepas tu rendam dengan air peti sejuk..

Ini bahannya..
bawang merah, bawang putih & ikan bilis. Tumbuk lumat. Nak blend boleh je.. mama malas. Satu bahan lagi, cili kisar.. lupa nak snap gambar..

Bila dah lumat, boleh panaskan minyak dalam kuali. Sedia untuk menumis


Tumis sampai garing, wangi dia naik semerbak dulu ye.. baru masukkan cili kisar pulak Cili tu agak2 sendiri la ye. Ini satu sudu besar je sebab takut cilinya pedas. kang sian plak anak nak makan..
.

Tumis sampai cili dia masak ye.. kemudian boleh masukkan kacang panjang & carrot

Kacau rata rencah dengan sayur
ha meh sini nak bagitau..ni PENTING..

Jangan boh air untuk lembutkan kacang tumisan anda
NO NO NO!

Kecilkan api & biarkan ia masak dengan sendirinya sahaja tanpa letak air. Itulah sebenarnya rahsia kenapa lauk kacang mama tak leh jumpa kat kedai..

Bila dah beberapa minit dalam kuali..rupa dia macam ni..




see, ia mengecut dah. Tapi kalau untuk Tina.. ni belum lagi. Kalau masak takat ni, dia kunyah & keluarkan hampas kacang tu semula. Kene masak sket lagi..

Macam ni..

Dan bila dah siap.. rupanya macam ni


Tengok..kacang dia kecut kan. Masak macam ni tak hilangkan rasa kacang. Bukan Tina je suka.. adik mama pun memang minat masak kacang macam ni. Kat rumah kami kalau masak kacang boh air nak bagi lembut tu jawabnya memang buang lah.. takde sape suka..

Tina ni memang senang sangat lauk dia. Instead of letak carrot boleh je letak sayur2 lain kalau anak-anak korang suka. celur dulu.. ikut cara carrot tu je..

Tina pun bukan semua sayur dia makan. Ikut mood jugak. Tapi kalau masak cara yang dia suka confirm dia makan berkali-kali. 

Nanti korang try plak :)

selamat menumis!

Kerana Tak Pernah Buat Daku Teruja - Kerabu Mangga Apple + Apple Hijau..

Tak tau apa mimpi.. malam tadi online tenet.. gugel resepi.. ternampak resepi kerabu mangga. Terus je klik & tengok. Kecur seh.. macam sedap je ha.. oihh..tak leh jadi ni.. esok nak buat :)

Balik hantar sweetheart sekolah.. terus berjalan-jalan kat laman. Sambil tengok bunga-bunga berkembangan, sambil menuju ke pokok mangga.. belek-belek buah-buahnya. Semuanya dah besar. Ahah! nampak sebiji dua yang masih kecik. Bukan la putik tapi remaja la gitu. Cepat je tangan petik sebiji :)

Terus masuk rumah & prepare bahan :)


ni je yang snap. yang lain malas huhu..

Gugel malam tadi banyak sangat version kerabu mangga. Tapi basic bahan sama je.. sos ikan nan hadoo..tak pernah umo ada sos ikan.. jadi guna garam sudah la kot..

Ok.. ini resepi KERABU MANGGA APPLE + APPLE HIJAU mama :)

1 biji mangga muda
1 biji apple hijau
3 batang cili padi 
1 labu bawang besar sederhana saiz
udang kering segenggam
garam
gula
perasa
1 sudu besar sunquick

Cara :
1. Kupas mangga, apple & potong ala-ala batang mancis dan rendam apple dalam air garam takmo bagi lebam
2. hiris cili padi & bawang besar. Agak2 saiz yang korang suka..nipis sangat tak besh..hihi
3. rendam udang kering, basuh bersih & toskan. Kemudian sangan tanpa minyak. Lepas tu tumbuk. Ikut suka nak halus ke kasar.. mama suka kasar sket. Biar rasa bila makan..
4. Boh semuanya dalam mangkuk besar &boh sekali garam, gula, perasa & sunquick. Gaul rata kemudian rasa. Kalau tak match.. sila pandai-pandai ejas ye..Okeh.. boh dalam peti sekejap untuk bagi kemesraan dia lagi power.. boleh makan dengan nasi.. makan gitu saja pun syiok wooo...


Waktu entry ini ditulis, kerabu mangga dah sampai dalam perut.. tempting sungguh. Sebab nak rasa kesedapannya, mama makan nasi putih dengan kerabu mangga saja.. oo bestnya!

Oh ye.. ni ada satu lagi resepi KERABU MANGGA..  by kak Zana Mazlan..
 mangga muda, cili api, bwang merah kecik, serai (semua hiris halus2) 
isi ikan, 
belacan kalau suka, 
sos ikan@ciken stok@tumix (k zana suka buh ciken stok) 
boleh tambah kacang kalau suka... 
gaul semua tambah sikit air bagi basah2... 
memang marbeles... 
perah lemon kalau ada ;)

Nak makan mangga muda memang tak berapa lah.. tapi bila dah buat kerabu.. oihh..boleh makan banyak biji nih..hihi..

Selamat mencuba!!.


Wordless Wednesday - April 2014


Tuesday, April 22, 2014

Pencarian Mee Bandung Yang Sedap Di Skudai - Terjah Lubuk Selera..

Nak makan mee bandung dah lama dah.. sejak sebelum gi Cameron Highlands aritu lagi. Ingatkan hari balik tu sempat lah nak menjamu selera Mee Bandung Muar.. aihh.. sampai ayer keroh dah 6.30 petang.. terus je balik kan masa tu..

Akhirnya semalam.. berbunyi dengan abah.. " meh la gi cari mee bandung.." miahahaha..pujuk nih.. so lepas maghrib abah gugel jap.. jumpa ..kat Lubuk Selera katanya ada yang sedap. Kata abah.. jom try yang dekat dulu. Tak jauh sangat ni.. :)

So, kami gi lah.. LUBUK SELERA ni dekat area pintu gerbang nak ke Giant Pulai. Belah kanan ye dari AEON Jusco Taman U. Sebesar-besar tidak signboard dia :) mesti nampak punya.

Sebelum turun kereta abah cakap..kalau takde kang caner? So mama cakap lah.. tanya dulu.. jangan duduk dulu.. hihihi boleh gitu..

Kami masuk restoran & tanya dulu.. katanya ada..baru kami cari table..

Order mee bandung 2, roti canai telur 1, carrot susu 1, ais kosong 2, sirap laici 1..

Jeng..jeng..jeng..
Meh tengok Mee Bandung Lubuk Selera..


Ini rupanya.. eppp jangan judge dulu.. ikut  cara kak Seri Kandi Tanah Jauhar.. rasa dulu kuah..
hmmm.. not bad.. sedap.. cukup pekat..cukup rasa..
ha.. so meh snap gambar dia..

Bila dah gaul.. nak tengok apa ada kat dalam.. taraaa... rupanya sangat menyelerakan ok..


Telur sebiji kuning tak keras sangat, daging banyak, sayur banyak.. cuma udang je tak nampak.. tapi takpe.. daging dia banyak dah..

Lepaskan niat nak makan.. alhamdulillah memenuhi selera.. 

Total up yang kami makan malam tadi RM22.60.. ok lah.. takde la mahal sangat. 

Kalau korang rasa nak makan mee bandung kat skudai ni tapi tak nak gi jauh.. Lubuk Selera boleh jadi pilihan..

Pasni nak hunt menu apa plak?? hihi

Tuesday, April 15, 2014

Owh Mangga Apple..

Sana sini musim pokok mangga berbuah kan :) . Sangat suka bila lalu dekat pokok mangga. Kat jalan rumah ni pun ada banyak juga penghuni yang menanam pokok mangga .. ada yang besar-besar..ada yang kecil-kecil.. cute2.. apa nama? pelam pauh? best..

Alhamdulillah tahun ini murah rezeki mangga apple. Sepokok menghasilkan mungkin hampir 50 biji.. masih muda-muda.. 

Tak sabarnya nak makan mangga apple :)

jangan kecur ayaq liuq ye..hihi

Saturday, April 12, 2014

Photobook Dari Pixajoy Arrived..

Balik dari kampung jam 1 pagi..
Nak bukak pintu rumah ternampak bungkusan parcel merah putih didepan luar muka pintu. Jauh juga tukang hantar ni baling parcel. tepat lak dekat dengan pintu..hihi.. Dah agak dah apa didalamnya. Tapi tak lah sangka secepat ini sampainya :)

Yes.. Inilah dia yang ditunggu-tunggu..


Lepas angkat semua barang-barang masuk rumah selesai barulah dengan tak sabarnya buka parcel..
Tadaaaa!!!! .....


Meh.. nak tengok tak.. UNDER CONSTRUCTION punya gambar dengan finish photobook punya gambar.. memang sejibik korang.. takde kurang sikit pun. Apa yang kita buat, itulah dia exactly yang diorang printkan..

Under construction dalam software, korang akan lihat kulit photobook korang macam ni..sebelah-sebelah


 

Bila dah siap.. macam ni jadinya. Ianya sebuah buku kan.. ada muka depan & muka belakangnya.. sejibik kan.. :)




ada lagi..



lagi..

Nampak tak bahagian yang mama tandakan bulatan merah? itu automatik dari software bila kita masukkan gambar yang dikatakan " Low Quality". Macam gambar dari henfon, tab & sebagainyalah. Ia akan nasihatkan kita tukar gambar sebab takut selepas printing process photobook anda tak cantik.. Tapi mama terpaksa letak sebab itu je gambar yang ada.. penuh memori buat Tina.. Gamble saja..huhu

Hasilnya.. perghhh.. tetap cantik. Cuma tak sharp macam gambar kamera la.. :)

ada lagi..


 page ini pun isinya adalah gambar yang ditandakan sebagai " Low Quality"



Hasilnya.. tetap superb!

Antara page yang lain.. tak dan nak snap semua. Muntah lah korang tengok gambar Tina merata-rata kang hihi.. satu mini photobook ni semuanya gambar dia saja.. huhu..



Actually full price untuk Mini Photobook 6' x 6' ini adalah RM69.00 tapi disebabkan mama ada beli kupon dari MyDeal aritu.. bayar RM10.00 untuk kupon & bayaran kurier RM8.00 sahaja.. Instead of kene bayar RM77.00 mama cuma bayar RM18.00 

Korang kene alert dengan Photobook Malaysia punya offer & MYDeal punya offer.. kadang-kadang Mini Photobook ni RM0.00 je.. perlu bayar kurier cost jek RM8.00.. so len kali korang try plak ye :)

Mama ada 2 lagi projek Mini Photobook nih.. :)
Lom siap..under construction lagi :)
Will reveal it soon ye..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...