"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Tuesday, April 29, 2014

Mama Tolong Saya la..

Setiap kali jemput balik sekolah, tak kira sekolah kebangsaan atau sekolah agama.. mama mesti akan tanya apa Tina buat kat sekolah. Dan kalau ada apa-apa yang dia nak cerita..dia akan cepat cakap.

Jemput dia semalam.. dia bagitau kene inject & makan ubat cacing perisa strawberry. Memang merah lengan kene cucuk & kesan darah melekat kat lengan baju.. huhu.. muka merah-merah sembap sebab katanya dia nangis..hihi.. adoi la anak..

Satu lagi, katanya pensel warna "pink air" saya hilang. Siti Nor Aishah ambil. 



Bila mama tanya, kenapa tak mintak? kata Tina.. dia tak dengar saya cakap. Ooo.. maknanya dia dah mintak tapi kawannya ni tak pulangkan. Bila dia cakap lagi air mata dah bergenang. Means confirm dia tau sape yang ambil & dah mintak tapi tak dapat.

Mama cakap dengan Tina.. kita kene jaga barang kita baik-baik. Kalau bagi kawan pinjam, mesti check balik masa nak simpan. kalau kawan belum pulangkan, mintak. Tak boleh ambil barang orang. Allah MARAH..

Tina dengar. katanya dah mintak tapi saya tak dengar pun dia cakap. Means kawannya buat derk je la.. hihi

Tina kata.. mama tolong saya cakap lah..Then sambil nak tido mama fikir macam mana ye nak cakap kan. Ooo.. bangun subuh tu mama dapat idea.. jom buat macam ni..

Mama pesan, nanti tunjuk kat Siti Nor Aishah tu.. suruh dia baca. Cakap..mama yang pesan. Tina angguk & muka nampak riang. Mungkin dia terasa beban nak fikir apa nak cakap tu dah hilang kot..huhu

Dan ini abah yang suruh tampal..supaya Tina sentiasa ingat untuk check pensel warna dia setiap kali nak simpan..


Jadi la kotak kaler pensel tu bertampal-tampal dengan pesanan..huhu


Balik sekolah tengahari tadi, mama tanya.. dapat balik tak kaler pensel "pink air" tu?

Tina kata dapat..sambil senyum. Bukan pada Siti Nor Aishah la mama.. pada Siti.. (siti apa ntah..mama lupa..).. ooo ok..



Then mama pesan lagi, kawan tu bukannya nak ambil. Tapi dia lupa nak pulangkan lepas pinjam. So lain kali check semua pensel warna, barang dalam pencil case.. sebelum simpan. Kalau hilang sempat nak cari. Tapi kalau dah cari..tanya kawan..takde jugak..takpe.. jangan nangis pulak! Balik mama carikan ganti..Ok..

Haraplah dia faham..

Actually mama faham.. Tina jenis yang susah sangat nak bukak mulut mintak barang dia kat orang lain walaupun dia sangat sure itu dia punya. Mungkin sebab bila dia bercakap kawannya tak berapa faham. Almaklumlah.. anak mama tu vocab & ayat bm dia tak sebaik kawan-kawan lain.. huhu cakap BM tunggang terbalik.. tapi takpe ye sayang.. mama tau hati Tina baik macam abah.. ;)

Selesailah kes..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...