"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Wednesday, July 23, 2014

Pertama Kali 'Menjala'

Lepas hantar sweetheart gi sekolah agama, dalam kereta henfon menyanyi2.. lagu sms. Bila tengok, cik abang kekasih hati yang sms.. katanya.. 

" buat roti jala nak petang ni. makan dengan kari campur2.."

hah.. sudah. Bila pulak mama pandai menjala-jala bagai nih. Makan tau la..huhu. Tapi jawab..

"Boleh.. tapi tak ada acu nya.."

Abah jawab..

"Nanti abang beli kan masa balik"

Uwaaa... rajin beno dia ni.. Mama pun jawab..

" Ok lah.. tapi kene tolong tau.."

Nak tau dia reply apa??

" uwarrrghhhh.. tetiba rasa ngantuk.. "

cisss.. huhu..

Makanya balik je mama pun menggugel la resepi roti jala. Tak susah pun la. Melambak-lambak ada kat tenet. Macam-macam versi. Mama pilih yang senang je. Tengok sana..tengok sini.. tulis je resepi campur-campur..

Petang tadi pas asar.. masuk dapur bersilat. Punya neves ngalah orang nak bancuh simen kihkihkih. Makanya buat kari kambing dulu.. poning palo den bau kambing huhuh..


Maka kerja-kerja menjala pun dilakukan..
Guna kuali biasa aka kuali longkom. Tu je yang ada kat umah. 

Tadaaa... ni hasil dia


Rupa tak macam jala sangat la. Tapi ok what for 1st timer.. kalau rupa lempeng kang lagi haru hahaha...

So, kami berbuka tadi dengan roti jala cicah kari kambing..


Abah kata sedap :)
Habis licin dia makan. Mama cuma amik 2 keping je. Tak larat masuk dah..
Bahagia hati kene puji gitu.. wallah

So next time boleh la buat lagi. Resepi bancuhan tu sedap :)

Allah lupa lah amik siapa punya resepi tadi ni..takpe.. mama share je lah..siyes lupa blog mana mama pegi tadi..

Roti Jala

1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 biji telur
1 sudu besar marjerin
1/4 cawan susu segar - yang ni mama tak letak..
pewarna kuning
1 sudu besar gula
sedikit garam

Cara:
Bancuh je semuanya kemudian tapis & ready untuk dijala

** sedap makan dengan kari

Hihi..mama sudah.. korang?



Wednesday, July 16, 2014

Crunchy Nestum Cookies - 1st Attempt

Tahun ni mama macam takde mood nak buat biskut-biskut bagai. Cuma dah dekat akhir-akhir ramadhan ni teringin nak buat biskut nestum.. sebab biasanya tiap2 tahun buat biskut nestum untuk kunyah-kunyah. Dan oleh kerana tak ada banyak bahan pelik..maka biskut nestum ni pilihan terbaik..hihi bahan semua ada kat umah je

Sebab apa suka biskut nestum? Sebab sweetheart & abah suka. Memang sedap makan especially baru2 bakar sehari dua. Harap-harap resepi yang dicuba kali ni sedap lah hendaknya fuh..fuh..hihi



Izinkan saya share resepi tu kat sini ye tuan blog Cute Oven, Small Kitchen

Crunchy Nestum Cookies


Bahan-bahan A :
  • 1 cawan tepung gandum - ayak
  • 1 1/2 tsp serbuk penaik - ayak
  • 2/3 - 1 cawan bijirin NESTUM original - dikisar halus
  • 1 cawan bijirin NESTUM original - tak perlu dikisar
Bahan-bahan B :
  • 125 gm butter
  • 1/2 cawan gula kastor (boleh kurangkan 1-2 Tbsp untuk kurangkan sikit rasa manisnya)
  • 1 tsp esen vanilla
  • 1 biji telur gred A @ B
Bahan-bahan C (untuk hiasan) :
  • Bijirin NESTUM secukupnya - letakkan di dalam sebiji pinggan
  • Buah ceri yang dipotong kecil

 Cara penyediaan :
  1. Satukan semua bahan A ke dalam sebuah mangkuk. Ketepikan.
  2. Di dalam mangkuk pengadun, pukul butter dengan gula hingga sebati. Masukkan esen vanilla dan telur dan terus memukul hingga sebati lagi.
  3. Masukkan bahan A ke dalam bahan adunan dan uli hingga membentuk doh yang lembut. Balut doh dengan plastik pembalut dan simpan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.
 4. Keluarkan adunan dari peti sejuk. Cubit sedikit adunan dan bulat-bulatan menjadi bebola. Golekkan bebola-bebola ini di dalam pinggan berisi bijirin nestum.

5. Susun bebola-bebola ini di atas dulang pembakar yang telah dilapik dengan kertas kalis minyak. Tekan sedikit bebola-bebola ini dengan hujung garfu agar leper sedikit.

6. Ambil buah ceri dan tekankan di tengah-tengah doh sebagai hiasan

.7. Bakar biskut di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 20-25 minit atau sehingga biskut bertukar warna menjadi perang. Sejukkan biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.


Doh yang dikeluarkan dari peti ais


Bulat-bulatkan & golek dalam nestum


Susun atas dulang. Ni dulang pembakar nan hadoo.. susun atas tutup periuk je. Kertas kalis minyak pun takde, tabur tepung je

Cookies yang siap.. tapi macam terhangus sket. Terlebih masa gitu hihi


Penderhakaan, takde ceri.. letak smarties kunun. Saja nak cuba..

Mesti jadi punyalah walaupun korang 1st time nak buat cookies. Senang saja. Cuma rasa dia belum tau.. pose ni weh. Buka nanti baru boleh rasa :) 

Selamat mencuba ye


Saturday, July 12, 2014

Ros Jepun..Meriah.. Comel..Santapan Mata

Semenjak-menjak demam ros jepun ( Japanese Rose) melanda March lepas.. dah macam addict kumpul macam-macam warna spesis ini. Dah tak reti nak kira ada berapa warna kat laman tai yang pasti banyak warna lagi belum ada..kihkihkih

Tanam untuk terapi mata sendiri je la. Share kat FB je dengan sape-sape yang sudi. Yang pastinya tanam RJ ni tak susah. Dia cuma tak suka air terlalu banyak,nanti dia busuk & lembik. Pastu dia memang suka matahari.. pukul 10 dia akan kembang bunganya.. then kene replant selalu. Baru dia akan cantik sentiasa.. tu je..

Yang ini 12 Julai punya.. dok snap dengan kamera..jadi berjam-jam dok kat laman. Bukan apa.. unik..cantik.. merah sangat2. Bagus untuk mata :)















Ok.. cantik kan..
boleh gi cari..kat nursery ada banyak..
raya mesti meriah laman korang nanti :)

Bubur Sum Sum - 1st attempt

Suka dengan bubur sum sum. Tapi mama sangat cerewet dengan rasa tepungnya. Tak suka terlalu lemak.. nanti cepat muak. Tak leh makan banyak hihi. Terkeras or terlembik tak jadi masalah kat mama.. can do punya if rasa tepung dia just nice :)

Biasanya mak lang buat sedap. Sedap la ditekak mama.. or MIL buat pun ok sebab MIL tak suka lemak sangat.. lemak cair.. boleh la..huhu..

Ternampak post kat blog Kak Yati.. uwaaa... santek giler bubur sum sum dia weh.. So dengan berkobar-kobar mama pun nak cuba. 1st attempt okeh kali ni. Just buat 3 sudu setiap satu tepung.. je.. cukuplah nak test..hihi

Tak dan masuk peti ais nak bagi sejuk sebab peti ais penuh..huhu..

Mama rasa 1st attempt ni mcm tak lembik lah.. so bila masuk acuan dia tak fit cantik.. huhu boleh lah..hasil air tangan sendiri nih.. :)

Guano nak buat cantik comey macam kak yati buat tu..addehh..





Bila masuk gula :) orang cerewet.. gula pun tak nak pekat..biar cair..entah pape.. takpe..pueh ati den :)

Sape-sape nak try..sila ikut resepi Kak Yati ye.. Ni mama kopipes kan kot-kot korang terlupa bahan hihi..

 Sumber : Blog Kak Yati
 Bahan-bahan A


  • 100 g tepung beras-Yatie guna 1 cwn
  • 100 g tepung jagung-Yatie guna 1 cwn
  • 1,750 ml santan (500 ml KARA+ air)
  • 1 sk garam atau secukup rasa
  • sedikit pewarna hijau
  • 2 helai daun pandan-disimpulkan
SIRAP GULA MELAKA :-(saya buat separuh adunan sirap gula melaka ini)
  • 500 g gula melaka
  • 1/4 cwn gula pasir
  • 1000 ml air
  • 2 helai daun pandan - disimpul
Cara-cara
  1. Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan dulu.
  2. Satukan kesemua bahan2 A, tapiskan dan masukkan ke dalam periuk dan gaul rata.
  3. Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup, guna api sederhana dan sentiasalah di kacau rata.Biasanya msk dlm 1/2 jam.
  4. Bila dah masak,tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
  5. Sajikan bersama sirap gula melaka.
Terima kasih atas perkongsian kak yati :)
saya suka terjah blog kak yati ni cari idea & resepi..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...