"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Thursday, December 18, 2014

ZALORA For The 1st Time

Orang lain lama dah kenal ZALORA, beli dari ZALORA tapi mama ni baru 1st time nak cuba beli. Kenal ZALORA ni lama dah la. Skodeng site diorang pun lama je dah. Tapi just tengok-tengok je la. Bajet takde masa tu hihi..

Kali ni.. abah bagi voucher.. sekali tengok.. voucher ZALORA la wei!!!..

Mula-mula abah cakap, try la tengok dulu kat website.. boleh ke guna voucher tu. So mama pun try lah dengan gigihnya. Pegi website ZALORA dan try klik satu baju. Pastu try masukkan voucher tu.. Yeay!! boleh. Maknanya voucher tu valid lagi :)

Tapi bukan baju tu yang mama beli.. mama out lepas test voucher tu hihihi..

Then after few hours baru mama pegi balik website dan tengok semua yang berkenan. Cari yang betul2 berkenan. Korang pun faham kan.. beli baju online ni kita kene cari measurement dia.. ukur dulu dengan kita :)

Then, I've decided nak ambil yang ni

So then, teruskanlah pembelian sampai check out. Guna voucher ye. So hanya perlu bayar postage sahaja. Dan postage hanya RM5.00. Tu pun perlu cash pada deliver sahaja nanti.. hmmm.. tak menyusahkan tau. Lagi senang coz, nanti your baju dah sampai depan mata baru you bayar. Ha..gitu lah..


10 Dec 2014 - complete order
11 Dec 2014 - parcel sent out deliver by TAQBIN

Tapi masa tu mama takde kat rumah. Jiran sebelah yang ambilkan & tolong bayarkan RM5 .. sungguh senang weh shopping kat ZALORA. patutlah iklan menjerit2 hahaha...


Ini parcelnya..

Bajunya belum dirasmikan lagi. Baru acu try test je. Alhamdulillah tak salah pilih saiz. tak salah pilih material. Dan tak menyesal lah shopping dengan ZALORA :)

Tq abah sebab bagi voucher tu ye..

Next time bolehlah cuci mata kat ZALORA lagi kan :)


Thursday, December 11, 2014

Spek Baru, Power Baru.. Another Schedule Eyes Check Up

Masa dah sampai untuk bawa sweetheart mama pegi check up mata dia semula. Ingat post pertama tentang kerabunan ini tak? kat SINI ..Dokte memang dah bagi anggaran untuk check up ni awal tahun aritu.. so we just go to her doctor :)

Since akak kat kaunter tu pun dah kenal.. hihi mama lupa bawak kad sebenarnya.. Nasib baik masa datang takde orang. So dalam 5 minute..terus masuk bilik dokte :)





Normal process lah.. dia dah tahu apa nak kene buat :)


Result power spek dia yang baru agak mengejutkan. Ada peningkatan yang agak banyak disana. Tapi dokte kata since dah 1 stengah tahun tak tukar spek.. itu dianggap ok. Mama abah je rasa tak ok sebab dia terlalu kecil untuk power spek setinggi itu.. :(

Ini result power spek dia yang baru.. 

Perbandingan dengan power spek lama



Pastu bermulalah pencarian spek baru. Harga spek sekarang dah mahal2.. lenses dia lagi lah mahal.. macam nak beli emas kat habib tau..huhu. Tapi inilah hakikat bilamana anak rabun. Mama abah sanggup spend a few hundred untuk urusan mata & spek baru. Semoga sweetheart lebih selesa melihat melalui spek baru ini nanti..

Kebanyakan kedai cermin mata yang kami pergi semuanya mengelat. Maksud mama, mereka kata harga bingkai dah termasuk lenses. Tapi bila tunjuk kertas yang dokte bagi, dan2 tu kata power spek tina tak termasuk dalam offer. Kene tambah duit untuk lenses power setinggi itu.. chit!! Tipu!

Lastly, mama teringat kat sepupu abah, dokte Niza. Anak dia pun rabun juga. So mama just call untuk tanya2 kot2 dia tahu mana tempat agak murah untuk buat spek budak.. then dia suggest kedai ini GO OPTIK, depan Giant Pulai..

Yup, memang pekerja kedai ni sangat friendly. Layan kami & yang penting harga frames dia include lenses untuk power spek Tina.. Alhamdulillah..





Within 1 hour kami dah boleh ambil spek baru sweetheart. 


Pek baru ni dah include High Index ( nak bagi lens tu nipis sebab power tinggi biasanya lense jadi tebal), anti silau dan kami tambah RM50.00 untuk lapisan menapis blue light. Blue light ni biasanya ada pada gadjet. Ia memberi kecerahan kepada gadjet dan skrin nampak cantik terang. tapi sebenarnya ia tak baik untuk mata. 

Mama abah harap spek baru ni sangat2 membantu sweetheart. No wonder setengah tahun 2014 ni dia ada masalah menyalin di sekolah. Rupanya kurang nampak sebab power dah naik. Kesian sangat kat dia. How am i supposed to know la sayang.. :(

Selesai satu hal disitu. Pemeriksaan mata adalah termasuk dalam rutin perbelanjaan naik sekolah tau..hihi

Ok lah.. till mama punya next post ye..
da.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...