"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Tuesday, December 22, 2015

3rd Trimester Bakal Bermula..

Dalam diam..
Dalam senyap mengharung hari..
Trimester ke -3 menghampiri

Alhamdulillah selera makan bertambah baik
Alhamdulillah berat naik ikut jadual sepatutnya
Alhamdulillah semuanya baik..insyaAllah berterusanlah sehingga baby QASEH ini selamat dilahirkan kelak

Konsisten dengan set QASEH GOLD ADINDA & SOLE setiap hari..
Top up mana yang tak cukup dengan pemakanan harian tu..
Vitamin saranan dokte tetap ambil macam biasa..

Dua tiga hari ni elok panas..
Masa yang baik untuk mendobi baju
Baju-baju sweetheart 8 tahun lepas 
Dan sedikit baju-baju baru buat si kecil nanti..

Dobi siap
Lipat siap
Tinggal cari beg hospital je :)

Hihi cari-cari beg dalam simpanan.. tak ada rupanya..
 






Doa tak putus setiap waktu agar kami dilindungi, dipermudahkan dan berada dalam keadaan sihat dan baik sentiasa..

Aamiin..

Thursday, November 26, 2015

Satu Doh, Aneka Roti..

Sweetheart asyik kata..
"Mama dah lama tak buat roti sosej untuk saya.."

Petang tadi hujan.. tak ada nak buat apa jadi mama godek BM lah sekejap buatkan roti sosej mini kat dia.. Hujan-hujan kan sejuk..maka yis lambatlah naik.. roti pun lambatlah kembang.. huhu..

Lima enam kali jengah dapo tanya bila roti mama ni nak masak.. alahai anak.. sabar..



Dah kembung macam ni je.. cepat-cepatlah bakar. Tak sabar sangat dah sweetheart..

Ting!!


Done..
Sejukkan atas redai sekejap je.. sweetheart dah menjenguk.. tengok muka mama..
Ambillah.. makan.. tapi agaknya panas lagi kot...
Tak tunggu dia ambil & makan.. keluar tengok redai.. mak oii.. 4 biji roti sosej mini bam bam dia makan sudah.. :)

Oleh kerana bancuh adunan 500gram tepung, maka ada banyak lagi doh yang boleh dipelbagaikan. 
Teringin sangat nak buat roti tuna..Rasa nak makan roti tuna..
Terus buka 1 tin tuna tanpa perisa.. untuk boh dalam roti..



atas tu mama paipkan mayo je tau.. ala-ala roti tuna kat bakery la kunun-kunun..

Kejadian dia..
Fluffy giler..
Texture roti memang sangat-sangat lembut




Ada gak buat yang lain-lain dek nak habiskan doh adunan. 




 yang ni benonya nak letak cheese lain..
Tapi cheese abis stock la pulak ha..
 Potong slice cheese jek..huhuhu..



Antara hasilnya selepas dibakar..




Buat ikut suka hati yang nak makan memang macam ni..hihihi..
Suka-suka nak letak filing apa..
suka-suka nak buat bentuk apa..
suka-suka nak tabur apa kat atas..
Janji sedap :)

Resepi ni mama ambil dari Kelab roti..
Resepi roti asas cikgu sya
Disharekan oleh Liza Othman kat file kelab roti..

Mama mohon sharekan kat sini sebab mama dah cuba & adunan doh ni sangat-sangat lah best

********************************************************
Bahan-Bahan:

500gm tpung roti atau gandingan 400gm tpung roti dan 100gm tpung gandum ( Mama buat 350gm tepung roti +150 gm tepung gandum
100gm gula kastor ( Mama guna gula pasir jek.. kastor habis)
40gm susu tepung
5gm bread improver ( Mama guna 5gm superbake)
11gm yis atau sepeket yis
265gm ditimbang jumlah air yang campur telur ( tak kira guna berapa biji telur) ( Mama guna 2 biji telur guna sukatan & timbangan yang sama)
80gm butter ( Mama guna marjerin pelangi jek)

 Filing Tuna - setin kecil tuna original + lada putih sikit+lada hitam sikit+mayonis

Cara-Cara:
Mama guna BM. Jadi ikut aturan step air dan bahan kering lain..
Start BM.. tunggu sampai siap
Keluarkan, tumbuk bagi keluar angin
Timbang doh 35gm setiap satu
Terus bentuk
Tunggu naik 2 kali ganda
Bakar 150 darjah celcius selama 20 minit
Keluarkan, sapu marjerin semasa masih panas
Sejukkan

*********************************************************

Senang je kan..
Silakan try :)

Monday, November 16, 2015

1st Kicking..

19 weeks 2 days..
Rasa 1st kicking baby.. malam..
terkejut sebab tengah tengok tv..
hihihi..

Start 18 weeks dia asyik mengeras dimana-mana part yang dia suka..
Lagi abah dia letak tangan.. lagi kuat dia mengeras..
sampai senget-senget perut..

Rindu sangat detik-detik ini..

Syukur Allah beri peluang merasainya untuk kali ke-2
Doa tak pernah putus semoga semuanya akan selamat..
Aamiin..


Thursday, November 5, 2015

QASEH GOLD.. Sinar Baru..

Mostly tahu yang mama sekarang pregnant 18 weeks. 2nd trimester baru bermula. Half way lagi to go. Alhamdulillah everything boleh dikatakan bagus. Its just that mama kene jaga makan, jangan buat terlalu banyak kerja dirumah & makan vitamin serta supplement sunnah pilihan mama tu dengan istiqomah. Usia dah banyak, jadi risiko pun banyak jugak. Kene hati-hati sentiasa..

Ramai yang tanya, apa yang mama amalkan sebelum mengandung kali ini. 8 tahun berlalu, sebutlah apa sahaja..mostly kami dah cuba. IUI, IVF je yang tidak.. tak mampu untuk sampai ke tahap itu..

Sejak jadi rania QASEH GOLD, tahun 2015 mama memang aim nak mulakan dengan supplement sunnah yang unggul ini. Dah penat telan macam-macam pil.. 

Dari pil kuatkan rahim, sampai ke pil subur ber cycle-cycle, belum tambah dengan check up nya lagi. Jangan kira duit yang dilaburkan..

Sejak september 2015, mama rasmi mulakan pengambilan QASEH GOLD ADINDA dan SOLE. Bukan untuk apa, untuk dapatkan tubuh yang sihat, dalaman yang sihat. Amal pun senang, 2 sudu pagi dan 2 sudu malam. Tu je..

Mula-mula amal tu rasa pening. Sebab mama memang ada low blood pressure tau. Jadi simptom tu dah dijangkakan. Stokis dan leader ada brief tentang healing crisis. Bila pening dah ok.. keputihan pulak keluar dengan banyaknya. Sangat banyak. Ngeri weh!

Tapi untuk tak sampai seminggu je keputihan tu terus kering tak keluar-keluar lagi. Perghhh.. masa tu terfikir amenda la ada kat dalam yang aku tak tahu ni huhuhu. Badan jadi segar. Bertenaga nak bangun pagi , bila bangun badan tak sakit-sakit. Sendi-sendi tak sakit-sakit..

Pastu kulit muka slowly nampak fresh. nampak glowing. Bukan lawoo.. tau la tak berapa nak lawoo. kang salah faham pulak. Muka nampak kemerah-merahan, bila gugel.. kata bila rahim kita sihat.. muka kita akan nampak seri kemerah-merahannya.. ha gitu..
Jangan perasan okeh! hihi..

Sebulan selepas mama ambil QASEH GOLD ADINDA, mama pujuk abah pulak makan QASEH GOLD KEKANDA sebab dia selalu tak cukup tidur, selalu penat, pergi awal pagi kadang-kadang malam baru balik. Kerja cikgu ni tak habis kat sekolah je kan..

Pun abah selalu migrain, kadang-kadang sampai muntah-muntah bila terlalu banyak kerja nak dibuat dan di fikir. Kesian.. sebab tu mama fikir mungkin KEKANDA boleh membantu.

Dah la jenis yang sangat susah nak konsisten dengan supplement. Pernah kami beli set Sxxxxxx.. hmmm tak ingatkan tak makan. Adoi.. letih..

Tapi sejak amal KEKANDA dia sendiri ingat nak ambil setiap hari. Dah jarang sangat sakit kepala sampai muntah-muntah, letih tu letih la tapi tak cepat sangat letihnya. Muka lebih ceria, tidur lebih lena. So that mama seronok tengok perubahan..

Tapi jangan lupa tau.. 2 minggu terawal makan KEKANDA, abah kene batuk berkahak. bayangkan dia batuk 2 minggu. Asal nak tido je lepas sudukan KEKANDA, minum air, terus titik SOLE kat lidah supaya tekak dia tak gatal..nak longgarkan kahak..

Sabo tak sabo la 2 minggu batuk. Memang kesian. Smoker kan.. kalau batuk memang teruk. Masa batuk tu sampai tak boleh smoking..huhu cuti smoking..

Tapi lepas 2 minggu, batuk hilang beransur-ansur.. alhamdulillah. Healing crisis je..

Dalam hati memang terselit niat, 
Jika dengan asbab QASEH ni mama hamil.. itu bonus. yang penting kami sekeluarga sihat sentiasa. 

Pun dalam group TTC kami, bincang tentang Lemon.. kebaikan lemon..

Jadi sejak  itu mama dengan abah cuba untuk sentiasa adakan lemon dalam peti ais kami. Amal minum lemon suam campur SOLE seminggu 3 kali. Nak mula memang susah tapi kami sentiasa saling mengingatkan..Kalau boring, buat lemon suam campur madu..sedap!

Lemon pun bukan murah. Time tak murah seringgit lebih juga sebijik. kami berjimat, sebiji tu untuk seminggu tau. Jadi kami rajin tengok kat reduce price punya rak.. selalu ada lemon. Kami tak kisah dah.. beli je. yang penting ia lemon. Harganya berapa sen lepas reduce tak penting. yang penting lemon dia elok..tak busuk..

Khasiat lemon?
Korang tanya encik gugel lah. Type Lemon .. banyak benda keluar insyaAllah. hadam sikit-sikit khasiat dia yang banyak tu..



So, memang sejak 2015 memang totally ambil QASEH GOLD sahaja..
Alhamdulillah Allah beri rezeki .. tapi bukan sekejap tau.. setahun lamanya kami amalkan..

Amalan-amalan kerohanian yang lain tu korang faham-faham sendiri lah ye. Sendiri lah up kan mana yang patut. Yang tak cukup..cuba cukupkan. yang tak selalu..kerapkan.. Yang dah lama tinggal cuba lah buat balik..Takmo cerita bab-bab tu..depends pada diri masing2

okeh..

Nak tengok set QASEH tu..







Bagaimana QASEH membantu?




Ini testimoni kami sendiri..
 


Nak percaya atau tidak tu terpulang.. Sebab ada yang tanya maka mama share kan..
Its not coz mama adalah rania QASEH GOLD.. sebab QASEH ni memang baik untuk kesihatan. Worth sangat untuk anda cuba..

Mama hari-hari doa agar diberikan kemudahan & keselamatan mama dan baby dalam kandungan. Dijauhi dari segala yang tak baik..

Korang pun doakan mama dan baby ye 

Kot ada yang terlupa nanti mama update kat post lain.

Ada yang minta post tentang awal detect pregnancy tu.. masih dalam draft lagi. nantilah.. sikit masa lagi mama share cerita yang itu ye..

If korang rasa nak chit chat boleh whatsapp nombor tertera tu..

Till then..

Assalamualaikum..



Tuesday, November 3, 2015

Kek Pisang Lembut Gebu.. Di Petang Selasa

Malam semalam pegi belanja barang dapo. Banyak barang dah tak ada. Misi menghabiskan sisa barang yang ada sepanjang minggu peperiksaan akhir tahun sangat berjaya. 

Makanya ajak abah pegi belanja. Menyambil nak tengok beras Tajmahal yang murah..

Dalam pada berbelanja bulanan tu, kami tengok kat barang reduce, ada banyak pisang. Sangat sesuai la nak buat jemput-jemput. Tak mahal dah.. dah reduce namanya pun.

Abah amik 2 plastik pisang. Bila balik, tengok pisang tu masih cantik-cantik. Sambil makan pisang dia sebut kek pisang..

So, petang ni mama godek gugel cari resepi kek pisang yang best..

Kita guna resepi kak Azlita :)

***************************************

KEK PISANG GEBU LEMBUT
Blog: Kak Azlita

Bahan:
4 biji telur gred A
8 biji pisang emas ~ 7 biji dilecek dan sebiji di hiris nipis untuk hiasan ( * mama guna pisang montel 2 biji setengah, yang setengah lagi buat hiasan)
1 cawan gula kastor atau gula halus
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan buttercairkan atau minyak jagung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen pisang atau esen vanilla
sedikit garam
 
Cara:
Panaskan oven dahulu pada suhu 170C
Campurkan tepung gandum bersama baking powder dan kemudian di ayak, ketepikan
Pisang di lecek lumat. Tinggal baki  untuk hiasan
Campurkan garam dan juga soda dalam pisang lecek dan gaul rata, ketepikan
Dalam bekas pemutar, putarkan telur bersama gula dan esen pisang hingga kembang
Kemudian tuangkan butter cair dan gaul rata
 
Tuangkan adunan pisang ke dalam adunan telur dan kaup balik rata
Kemudian masukkan tepung dan kaup balik adunan sempurna

Lenser loyang dengan marjerin@butter
Tuangkan adunan ke dalam loyang
Hiaskan atas adunan dengan kepingan pisang yang di hiris nipis
Bakar dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 45 minit atau sehingga kek telah masak dengan sempurna.
Cucuk tengah kek dengan lidi untuk pastikan kek telah masak. Jika lidi keluar kering maknya kek telah cukup masak, jika sebaliknya tambahkan lagi masa membakar.
 
**************************************
 
Ok.. tu je resepi 
Layan gambar kek pisang mama..


Sebelum bakar..



Selepas siap bakar..
Harum semerbak baunya menusuk hidung
 
 
 
 




Friday, October 30, 2015

Roti Pandan

Ada kawan yang add kan mama ke group roti. Waduh giler ah tengok orang-orang yang dah pro ni meroti. Cantik-cantik, kreatif-kreatif dan macam-macam rupa bentuk..

Mana yang disertakan resepi, boleh ambil untuk cuba jika suka. Yang mana tak sertakan resepi, ahli diminta menghormati empunya post yang mana kadang mencari rezeki sampingan dengan menjual roti home made kan. Lagi pun belajar buat roti ni berbayar yang bukan murah. Hormat keputusan orang lain. Senang je rules dia.

Ini salah satu resepi yang ada disertakan bersama post. Mama terasa nak cuba sebab empunya gambar roti ni..roti dia wallah.. santek woo..

Kebetulan mak abah ada ni.. makan roti sama-sama lebih seronok. Suka tengok abah makan roti panas suam. Sedap katanya..

Meh la cuba..

Resepi Kak Yus JB

500g tepung high protein
150g gula (saya guna 75g gula) * nak manis sukat lebih ye..
1 sudu teh garam
11g yis (saya guna 8g)
2 sudu besar serbuk santan (bole guna santan kotak)
1 biji telur gred A
Sedikit perwarna hijau
Sedikit perisa pandan atau pandan paste * ni saya takde
90g majerin
80g susu cair/whipping cream
190g ais+air sejuk(klau guna santan kotak air kena seimbang)

Penderhakaan yang saya buat :
 
** Perisa pandan tu saya guna 7-8 helai daun pandan fresh. Blend & sukat air ikut sukatan adunan ye

** Saya tambah 5g Superbake 

** tepung saya buat 300gm high protein + 200gm tepung gandum

** 1 kotak kecil kismis hitam. Korang boleh boh inti apa je lah yang korang nak sebenarnya..

Cara buat:
Cara buat ni saya sendiri karang, huhu.. sebab cuma resepi je yang diberi

- Guna bread maker, letak bahan ikut susunan untuk bread maker dengan betul

- On bread maker, pilih menu nombor 8 dan on. Biar bread maker menguli sampai siap. 10 minit lagi nak siap, masukkan kismis

- sapu loyang dengan butter@marjerin terlebih dahulu

- keluarkan doh, buang angin dan terus bentuk ikut apa yang disukai. Saya bulat-bulatkan boh dalam loyang sahaja

- Biar naik 40 minit @ 2 kali ganda doh asal

- Bakar. Oven saya 150 darjah celsius, saya buat 35 minit. Sebab saya suka yang kering sikit kulitnya

- Keluarkan dari oven dan terus sapu butter@marjerin supaya permukaan roti berkilat

*****************************
 





Bila dah masak..









Tak secantik roti pemberi resepi tapi alhamdulillah sangat boleh untuk dimakan. 

Korang boleh try.. mungkin tangan korang lebih berseni.. 

Mintak halal ye empunya resepi.. saya share kat sini sebab saya dah try memang jadi dan sedap

Terima kasih :)

Tuesday, October 27, 2015

2nd Trimester Bermula..

Entering 17 weeks.. 
Rasa dah semakin berat..
Tenaga semakin cepat hilang..
Makin cepat penat..

Tapi insyaAllah.. mama akan terus berQASEH untuk menjaga kesihatan diri dan kandungan



Sandal-sandal biasa yang ada kat rumah pun dah tak selesa dipakai. Asal pakai je.. berjalan tak sampai 15 minute je dah akan pening kepala.. nak pitam

Hihi.. jadinya semalam abah dengan murah hati belikan sandal baru kat mak yong. Tak ada pilih yang trendy-trendy de.. pilih yang sangat selesa dikaki. Selesa sangat-sangat nak berjalan. Baby dah beransur kuat. Dah masuk 2nd trimester.. so berjalan sikit-sikit itu perlu..


Alhamdulillah selesa dipakai..selesa bila berjalan. Kekasih labur sket untuk wife dia..
Tq.. muah!

Sambil menunggu kekasih pilih kasut kerja, mama dengan sweetheart jalan sendiri ke kedai bersebelahan. Jengah ke Cosway.. beli ini..

Niat dihati nanti nak membasuh baju-baju lama sweetheart masa baby dan nak basuh baju-baju baby yang dah dibeli.

Kiddie wash ni review by one of preggy mummy dalam group pregnancy kami. So, alang-alang jiran sebelah ada membership.. mama nak try :)

Minggu ni jugak.. hadiah membership dari Drypers sampai. Dapat face towel 2 helai..
Comel sangat..


Dan mama berkenan kat satu slimming belt. Yang rasanya boleh dipakai waktu berpantang & selepas itu. Manalah tahu berpantang nanti perut tak slim kan.. huhuhu..

Bengkung masa bersalin lepas memang dah ada. Yang ini untuk gantian je lah..


Dan masih sedang survey-survey ubat-ubat untuk masa berpantang. Banyak pilihan. Kene tengok bajet & keperluan sahaja. Belajar dari pengalaman bersalin yang lepas, banyak benda tak perlu yang boleh di skip.

Memasuki 17 weeks, nampaknya alahan banyak berkurang. Cuma alahan waktu malam memang masih ada. Bertabah sahajalah. Bukan selalu :)

Ok lah.. nanti kita jumpa di update yang lain ye..

Tuesday, October 20, 2015

Donut Gebu Gebas - Melayan Tekak..

Bila bangun pagi dengan tekak yang tak memberi kerjasama, hmmm... dok fikir-fikir apa nak makan. Since alahan hamil yang masih seronok nak berdamping.. redha je lah. Biasanya memang nasi2, lauk pauk yang memang tak boleh lalu - NO ENTRY..

Tapi makanan lain boleh juga macam roti ke.. biskut ke.. Jadinya layan lah tekak..

On FB.. tak de nampak resepi menarik. Tetiba teringat kat sepupu kat kampung yang juga tengah pregnant. Minggu lepas dia tanya pasal donut. Masalahnya dia tanya salah orang, mama buat donut tak pernah lembut sampai ke petang.. lembut masa panas jek..hahaha.. adeh..

Maka blogwalking cari resepi..
Berkenan kat resepi donut blog kak Azlita

Cepat-cepat salin resepi & mula kecahkan dapur..hihihi...
Ok.. share resepi kak Azlita dulu ye..

Donut Sempoi

500 gm tepung roti atau tepung high protein atau tepung gandum ( sebaiknya tepung roti ) - 420gm tepung roti + 80gm tepung gandum..hihi habis plak stock
10 gm instant yeast atau 1 peket mauripan
1 sudu besar bread softener ~ optional - mama ganti dengan 5gm superbake
60 gm mentega
60 gm gula halus
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar susu pekat manis
2 biji telur
1/2 sudu kecil garam atau secubit garam
200 ml air sejuk dari peti ais

minyak untuk mengoreng terendam
gula kastor atau gula icing ikut kesesuaian untuk menyalut donut

Cara-cara

Mama guna bread maker tau untuk menguli..
Masukkan semua bahan ke dalam bread maker ( kecuali minyak untuk mengoreng dan gula kastor / gula icing untuk salut donut )
Set pada button uli doh, Bread maker tesco mama menu no.8
Pastu biarkan je BM buat keje dia sampai benti sendiri..

Bila dah benti, tumbuk-tumbuk sket, terus bulat-bulatkan ikut suka.
Nak timbang boleh.. tak yah timbang boleh..
Kalau nak cantik.. timbang la doh 40gm ke, 25gm ke.. sukahati lah..

** Kak Azlita pesan jangan biar naik lama sangat nanti terlalu kembang..

Bila dah naik sket, tekan dengan tangan bagi leper sket, dan tebuk lubang tengah. 
Baki yang bulat tengah tu boleh goreng gak tau.. jangan buang lak..

Sambil panaskan minyak dan bolehlah goreng
Jangan api kuat sangat nanti hangus
sedang2 elok lawoo kaler.. ok angkat..

Tos minyak, biar sejuk sket
Masuk dalam tupperware, boh gula icing@kastor, tutup tupperware.. goncang..
Wallah.. buat sampai siap ye..

*************************************

Tadaaa...



 Ini pula versi bulatan tengah doh tadi tu.. donut gebu comel..



 Adunan ni banyak. Kalau buat saiz comel memang boleh dapat kusmangat banyaknya..




Memang sangat-sangat gebu. Sangat-sangat lembut. Sama level dengan donut kat kedai kek..hihihi. Superb resepi kak Azlita..

Mintak halal resepinya..

Yang nak tengok kak Azlita buat.. klik Sini


Nak cuba?
Silakan..
Mama dah kenyang makan donut.. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...