"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Saturday, January 17, 2015

Sole & Lemon - Mama Style




 Kenal lemon kan?

Rutin pagi mama sejak beberapa bulan yang lalu adalah minum air lemon + SOLE setiap pagi. Sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Jika tengah uzur maka akan minum air lemon ni setiap hari.

Khasiat mengamalkan minum air lemon di waktu pagi :

1 Ia meningkatkan sistem imun kerana lemon kaya dengan vitamin C yang melawan terhadap kesejukan dan flu. Ia merangsang fungsi otak dan menstabilkan tekanan darah , lemon kaya dengan kalium.

2 Minum air limau setiap hari mengurangkan keasidan keseluruhan badan
Ia membantu untuk mengurangkan berat badan lebih cepat

3 Lemon meningkatkan kadar pekumuhan dalam badan

4 Air Lemon melakukan pembersihan dalaman toksin dari darah yang membantu mengekalkan kulit yang cantik.

5 Membantu melegakan sakit gigi dan gingivitis

6 Kehangatan air limau suam membantu menghilangkan jangkitan di dada dan menghentikan batuk

7 Lemon adalah kaya dengan vitamin C, ia membantu melegakan apabila fikiran dan badan menghadapi tekanan stress 


hmm.. macam mana? best kan khasiat lemon ni.. sebab tu mama mulakan amalan ini dan tambahkan dengan SOLE.. 

Manfaat jus lemon


1. Antibakteria

Apabila anda minum jus limau.. asid daripada jus limau bertindak sebagai kuasa anti-bakteria di dalam perut anda.

Anda juga boleh menggunakan lemon untuk membersihkan papan pemotong dan dapur anda.


2. Vitamin C

Selain meningkatkan sistem imun anda, vitamin C membantu memusnahkan H. pylori, yang merupakan sejenis bakteria dalam perut anda. H. pylori berupaya untuk menyebabkan ulser perut.

Ia adalah tonik yang bagus untuk perut yang boroi dan besar. Ini akan membantu anda pergi ke tandas dan ia akan membantu perut anda melawan mana-mana bakteria yang tidak diingini seperti H. pylori. Tonik ini boleh disediakan: 1 cawan air panas, 1/2 lemon (Juiced), 1 sudu flaxseed (biji bunga).

3. MengAlkali Badan

 Ramai orang berfikiran kerana lemon adalah masam akan menyebabkan asid dalam badan anda. Bila ia dalam badan anda leomon tidak bertindak menjadi asid, sebaliknya ia akan bertukar menjadi alkali yang boleh mengekalkan keseimbangan pH anda.


4. Pembersih Hati

Lemon merangsang hati anda dan membantu mengusir toksin seperti asid urik dan juga liquefies hempedu. Ini adalah sebahagian daripada sebab mengapa lemon digunakan sebagai pembersih yang besar.

5. Vitamin P

Vitamin P ialah flavonoid. Flavonoid adalah antioksidan yang kuat yang membantu meneutralkan radials bebas yang berkaitan dengan kerosakan sel dan penuaan. Flavonoids juga membantu mengurangkan keradangan.

6. Lemon Anti-kanser

Lemon mengandungi 22 sifat-sifat anti-kanser seperti limonine yang melambatkan pertumbuhan tumor.

7. Perlindungan Terhadap Artritis Reumatoid

Osteoartritis adalah sejenis penyakit degeneratif yang berlaku dengan penuaan. Makanan yang kaya dengan vitamin C membantu melindungi agains penyakit keradangan seperti artritis reumatoid.

8. Membantu Anda dalam masalah pencernaan

Jus limau seperti jus sayur-sayuran yang paling segar mengandungi serat pektin. Serat Pektin adalah sejenis serat larut air yang membantu mengurangkan LDL (buruk) kolesterol. Satu lagi perkara yang hebat tentang pektin adalah bahawa ia membolehkan anda rasa kenyang dan mengurangkan keinginan untuk Makan dan Makan...

9. Diuretik semulajadi

Jus lemon dan air suam juga membantu meningkatkan kadar kencing. Ini bagus kerana toksin dan bahan-bahan berbahaya yang lain ditolak keluar dari tubuh anda, meninggalkan badan anda dalam keadaan beralkali.

10. Penghidratan Sistem limfa


Air suam dan jus limau menyokong sistem imun dengan menghidratkan dan menggantikan cecair yang hilang oleh badan anda. Apabila badan anda kekurangan air, anda pasti dapat merasakan kesan-kesan sampingan, yang termasuk: rasa letih, lesu, fungsi imun berkurangan, sembelit, kekurangan tenaga, tekanan darah rendah @ tinggi, kurang tidur, kekurangan kejelasan mental dan stress 
 
Dan banyak lagi yang best pasal lemon ni. Korang gugel la. Kalau tak pandai pun, kat yahoo tu korang taip je "lemon".. beribu2 lemon akan keluar..hahaha..acah je. beribu site akan paparkan tentang lemon.
 
 
Dan ini pula manfaat minum SOLE.. mama letak lagi supaya semua orang boleh baca dan semua orang boleh nilaikan sendiri kenapa mama sukakan SOLE..





Jadi sekarang korang tau kan kenapa lemon bagus.. kenapa SOLE bagus..jom amalkan. Mama selalu kalau gi giant ke..tesco ke.. rajin tengok kat item yang reduce price. Mama cari lemon. Reduce price bukannya lemon tu rosak. Just kulit dia je tak cantik nak jual. Kita bukan nak makan kulit lemon, nak minum jusnya kan..

Apalagi.. sila buat :)

Eh, lupa.. bila korang campur SOLE dalam air lemon tu kan..korang akan rasa air lemon korang tu sedap la sangat2.. masamnya sangat kurang & korang takkan ada hal nak minum segelas besar pun. siyes.. cubalah..

Tak tau mana nak beli SOLE?
Tu kat gambar ada no.phone.. whatsapp je pun boleh.. ai pos seluruh mesia yu.. :)

ni tau..gambar baru SOLE pujaan hati.. kihkihkih..

daaaa... jumpa next post

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...