"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Saturday, February 28, 2015

Kelam Kabut Sabtu : Kek Pisang

Bersilat memasak didapur..terpandang pisang yang MIL kasi.. dah masak semuanya. Penat meng"cekodok", sambil masak tu dok fikir apa nak buat sebenarnya..

Sambil buat sambal tumis cili padi atas dapur.. gugel resepi kek pisang. Kurun dah tak buat kek pisang kat rumah. Mood membuat ke laut hindi.. kihkihkih...

Jom kita try resepi kek pisang dari blog Koleksi Resepi Yus yang katanya diambil dari blog Kak Yatie .. ha ok.. sekarang kita C& P resepi tu kat blog sini pulak :)
Mintak halal ye tuan punya resepi.. :)

***************************************


Bahan-bahan:

- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 4 biji telur gred A
- 3/4 cawan gula
- 1 sudu kecil ovellete
- 1 cawan pisang dilecek (saya letak 2 cawan)
- 3/4 cawan minyak masak
- 1 sudu kecil esen pisang

Cara Buat:

1. Pukul telur dan gula hingga kembang.
2. Masukkan ovellete dan pukul lagi.
3. Masukkan pisang lecek dan minyak masak.
4. Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder dan soda bikarbonat.
5. Akhir sekali, masukkan esen pisang.
6. Pukul lagi hingga rata.
7. Masukkan dalam loyang dan bakar pada suhu 170'.
8. Bakar selama 45 minit - 1 jam. 

Oops.. mama tambah coklat rice sebelum bakar :)
 
 *********************************************

Bahan senang & semuanya ada. Cepat2 godak saja huhu..

Jom tengok..

Alhamdulillah.. jadi.. seperti yang diharapkan. 
Kulit luar mesti garing rangup okeh.. dirumah ini memang suka yang hangus2..huhu..
Tak hangus nanti ada orang komplen..

Jom kita potong..


Sengaja tinggalkan sikit untuk masuk dalam cup..



Potong dia..
 




Sweetheart yang kurang sihat ni makan 2 biji muffin pisang :)


Alhamdulillah.. 2nd time guna oven baru gitu huhu..
Sesajalah pelbagai resepi..boring lah juga cekodok memanjang kan..
selamat membakar!

2 comments:

dieya said...

tak sangka k sha masih aktif berblogging. kwn2 blogger lain byk dah senyap. go go kak sha!

Sha@Mama Tina said...

Dieya!!! hai.. how are you??? Time ada masa blogging lah. Time takde senyap jugak hihihi.. Anyway thanks sebab sudi singgah..

BW gak blog dieya tp tak tinggal jejak.. just to know apa ceritanya :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...