"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Saturday, July 25, 2015

1st Try - Roti Benggali

Redha je la orang rumah ni nak kene makan roti hihi. Bila mama sibuk nak try resepi roti yang lain pulak. Nak memahami BM, oven & nak biasakan tangan dengan "rasa" doh roti tu mengambil masa. Sabo la banyak2 ye bila mencuba. Kalau tidak macam mana nak pandai?

Nak pegi kelas roti belum ada kesempatan lagi. Niat ada tapi kelapangan takde. Bila kelapangan ada..kelas tu jauh pulak.. macam2. Jadi kita belajar dari resepi je dulu. Nanti kot ada rezeki gi kelas takdelah zero..huhu..

Abah belikan mama loyang ini..




Alkisahnya bila balik umah gugel2..baru tau loyang ni nama loyang pullman. Dan rupanya loyang ni ada tutup dia. Ah sudah.. mana lah tau kan. Kihkihkih beli loyang tak bertutup.. tapi takpe.. still boleh je nak guna pun. Takde masalah..

Tengok2 kat tepi ada tulis 450g.. amenda tu?
Gi la whatsapp Mamamya.. bagi ler gambo loyang ni sekali. Kata Mamamya.. loyang ni boleh isi doh 450g. Loyang ni ada tutupnya. So kalau nak guna takde tutup, boleh je buat 450 bahagi 2 .. buat 2 ketul doh la masuk dalam ni maksud dia.. ooooo okeh.. faham kot..
Nest time kita gi cari tutup loyang ni ye

Mama pun berjalan sana sini cari resepi roti benggali. Teringin sangat nak buat sendiri. nak rasmikan loyang ni. 

Jalan kat DapurMaisya ..
Jalan jugak kat blog CMG

Rupanya resepi sama je.. takde lebih takde kurang.. jadinya..meh la kita try ..

Kopipes resepi Roti Benggali tu kat sini ye..

BAHAN-BAHANNYA :-)
350 g tepung roti
1 camca besar shortening (lemak sayur)
Secubit garam
120 - 160 ml air suam
1 camca besar yeast (mauripan)
2 camca besar gula halus

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan air suam, yeast dan gula, kacau rata dan biar sebentar. Gaul rata tepung garam dan lemak sayur. Masukkan yeast tadi sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh. Uli hingga mendapat doh yang lembut dan elastik. Perap hingga naik 2 kali ganda (35 - 40 minit). KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 di atas ke dalam beredmaker, pilih setting untuk "doh" dan tekan on, tunggu hingga siap.
  2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Bahagi doh kepada 2 bahagian, bentukkan dan susun dalam dua bekas yang telah disapu sedikit mentega. Perap sekali lagi hingga 2 kali ganda. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 - 30 minit. Bergantung pada oven masing2. Sejukkan roti atas jaringan sebelum dipotong.

Ha gitu.. nampak mudah je kan. Tapi tak semudah disangka kot. Buat roti ni ada macam2 ragam..huhu tu untuk orang yang tak pro macam mama la. Orang yang pro..cuit2 je jadi roti cantik dah.. takpe.. kita cuba sehingga berjaya ye.

Jadinya setelah penat menunggu.. inilah dia roti benggali versi percubaan pertama. Tak menghampakan tapi texture dia macam tak betul sangat je ha.. ehh.. takpelah.. sangat boleh makan :)




 Yang ni dipotong semasa masih suam. Abah dah tak sabar nak rasa..



Alhamdulillah for the 1st try. Kene banyak kutip ilmu lagi. Jalan-jalan kat banyak blog, ada banyak tips2 berguna untuk buat roti. Dan kebetulan jumpa blogger post yang juga gunakan BM tesco, memang best la kan.. ilmu yang sangat berharga. Saya minta halal ye info & ilmu yang dicedok dari 2 blog kat atas tu..

Korang nak try?
Mama doakan berjaya!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...