"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Friday, October 30, 2015

Roti Pandan

Ada kawan yang add kan mama ke group roti. Waduh giler ah tengok orang-orang yang dah pro ni meroti. Cantik-cantik, kreatif-kreatif dan macam-macam rupa bentuk..

Mana yang disertakan resepi, boleh ambil untuk cuba jika suka. Yang mana tak sertakan resepi, ahli diminta menghormati empunya post yang mana kadang mencari rezeki sampingan dengan menjual roti home made kan. Lagi pun belajar buat roti ni berbayar yang bukan murah. Hormat keputusan orang lain. Senang je rules dia.

Ini salah satu resepi yang ada disertakan bersama post. Mama terasa nak cuba sebab empunya gambar roti ni..roti dia wallah.. santek woo..

Kebetulan mak abah ada ni.. makan roti sama-sama lebih seronok. Suka tengok abah makan roti panas suam. Sedap katanya..

Meh la cuba..

Resepi Kak Yus JB

500g tepung high protein
150g gula (saya guna 75g gula) * nak manis sukat lebih ye..
1 sudu teh garam
11g yis (saya guna 8g)
2 sudu besar serbuk santan (bole guna santan kotak)
1 biji telur gred A
Sedikit perwarna hijau
Sedikit perisa pandan atau pandan paste * ni saya takde
90g majerin
80g susu cair/whipping cream
190g ais+air sejuk(klau guna santan kotak air kena seimbang)

Penderhakaan yang saya buat :
 
** Perisa pandan tu saya guna 7-8 helai daun pandan fresh. Blend & sukat air ikut sukatan adunan ye

** Saya tambah 5g Superbake 

** tepung saya buat 300gm high protein + 200gm tepung gandum

** 1 kotak kecil kismis hitam. Korang boleh boh inti apa je lah yang korang nak sebenarnya..

Cara buat:
Cara buat ni saya sendiri karang, huhu.. sebab cuma resepi je yang diberi

- Guna bread maker, letak bahan ikut susunan untuk bread maker dengan betul

- On bread maker, pilih menu nombor 8 dan on. Biar bread maker menguli sampai siap. 10 minit lagi nak siap, masukkan kismis

- sapu loyang dengan butter@marjerin terlebih dahulu

- keluarkan doh, buang angin dan terus bentuk ikut apa yang disukai. Saya bulat-bulatkan boh dalam loyang sahaja

- Biar naik 40 minit @ 2 kali ganda doh asal

- Bakar. Oven saya 150 darjah celsius, saya buat 35 minit. Sebab saya suka yang kering sikit kulitnya

- Keluarkan dari oven dan terus sapu butter@marjerin supaya permukaan roti berkilat

*****************************
 





Bila dah masak..









Tak secantik roti pemberi resepi tapi alhamdulillah sangat boleh untuk dimakan. 

Korang boleh try.. mungkin tangan korang lebih berseni.. 

Mintak halal ye empunya resepi.. saya share kat sini sebab saya dah try memang jadi dan sedap

Terima kasih :)

Tuesday, October 27, 2015

2nd Trimester Bermula..

Entering 17 weeks.. 
Rasa dah semakin berat..
Tenaga semakin cepat hilang..
Makin cepat penat..

Tapi insyaAllah.. mama akan terus berQASEH untuk menjaga kesihatan diri dan kandungan



Sandal-sandal biasa yang ada kat rumah pun dah tak selesa dipakai. Asal pakai je.. berjalan tak sampai 15 minute je dah akan pening kepala.. nak pitam

Hihi.. jadinya semalam abah dengan murah hati belikan sandal baru kat mak yong. Tak ada pilih yang trendy-trendy de.. pilih yang sangat selesa dikaki. Selesa sangat-sangat nak berjalan. Baby dah beransur kuat. Dah masuk 2nd trimester.. so berjalan sikit-sikit itu perlu..


Alhamdulillah selesa dipakai..selesa bila berjalan. Kekasih labur sket untuk wife dia..
Tq.. muah!

Sambil menunggu kekasih pilih kasut kerja, mama dengan sweetheart jalan sendiri ke kedai bersebelahan. Jengah ke Cosway.. beli ini..

Niat dihati nanti nak membasuh baju-baju lama sweetheart masa baby dan nak basuh baju-baju baby yang dah dibeli.

Kiddie wash ni review by one of preggy mummy dalam group pregnancy kami. So, alang-alang jiran sebelah ada membership.. mama nak try :)

Minggu ni jugak.. hadiah membership dari Drypers sampai. Dapat face towel 2 helai..
Comel sangat..


Dan mama berkenan kat satu slimming belt. Yang rasanya boleh dipakai waktu berpantang & selepas itu. Manalah tahu berpantang nanti perut tak slim kan.. huhuhu..

Bengkung masa bersalin lepas memang dah ada. Yang ini untuk gantian je lah..


Dan masih sedang survey-survey ubat-ubat untuk masa berpantang. Banyak pilihan. Kene tengok bajet & keperluan sahaja. Belajar dari pengalaman bersalin yang lepas, banyak benda tak perlu yang boleh di skip.

Memasuki 17 weeks, nampaknya alahan banyak berkurang. Cuma alahan waktu malam memang masih ada. Bertabah sahajalah. Bukan selalu :)

Ok lah.. nanti kita jumpa di update yang lain ye..

Tuesday, October 20, 2015

Donut Gebu Gebas - Melayan Tekak..

Bila bangun pagi dengan tekak yang tak memberi kerjasama, hmmm... dok fikir-fikir apa nak makan. Since alahan hamil yang masih seronok nak berdamping.. redha je lah. Biasanya memang nasi2, lauk pauk yang memang tak boleh lalu - NO ENTRY..

Tapi makanan lain boleh juga macam roti ke.. biskut ke.. Jadinya layan lah tekak..

On FB.. tak de nampak resepi menarik. Tetiba teringat kat sepupu kat kampung yang juga tengah pregnant. Minggu lepas dia tanya pasal donut. Masalahnya dia tanya salah orang, mama buat donut tak pernah lembut sampai ke petang.. lembut masa panas jek..hahaha.. adeh..

Maka blogwalking cari resepi..
Berkenan kat resepi donut blog kak Azlita

Cepat-cepat salin resepi & mula kecahkan dapur..hihihi...
Ok.. share resepi kak Azlita dulu ye..

Donut Sempoi

500 gm tepung roti atau tepung high protein atau tepung gandum ( sebaiknya tepung roti ) - 420gm tepung roti + 80gm tepung gandum..hihi habis plak stock
10 gm instant yeast atau 1 peket mauripan
1 sudu besar bread softener ~ optional - mama ganti dengan 5gm superbake
60 gm mentega
60 gm gula halus
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar susu pekat manis
2 biji telur
1/2 sudu kecil garam atau secubit garam
200 ml air sejuk dari peti ais

minyak untuk mengoreng terendam
gula kastor atau gula icing ikut kesesuaian untuk menyalut donut

Cara-cara

Mama guna bread maker tau untuk menguli..
Masukkan semua bahan ke dalam bread maker ( kecuali minyak untuk mengoreng dan gula kastor / gula icing untuk salut donut )
Set pada button uli doh, Bread maker tesco mama menu no.8
Pastu biarkan je BM buat keje dia sampai benti sendiri..

Bila dah benti, tumbuk-tumbuk sket, terus bulat-bulatkan ikut suka.
Nak timbang boleh.. tak yah timbang boleh..
Kalau nak cantik.. timbang la doh 40gm ke, 25gm ke.. sukahati lah..

** Kak Azlita pesan jangan biar naik lama sangat nanti terlalu kembang..

Bila dah naik sket, tekan dengan tangan bagi leper sket, dan tebuk lubang tengah. 
Baki yang bulat tengah tu boleh goreng gak tau.. jangan buang lak..

Sambil panaskan minyak dan bolehlah goreng
Jangan api kuat sangat nanti hangus
sedang2 elok lawoo kaler.. ok angkat..

Tos minyak, biar sejuk sket
Masuk dalam tupperware, boh gula icing@kastor, tutup tupperware.. goncang..
Wallah.. buat sampai siap ye..

*************************************

Tadaaa...



 Ini pula versi bulatan tengah doh tadi tu.. donut gebu comel..



 Adunan ni banyak. Kalau buat saiz comel memang boleh dapat kusmangat banyaknya..




Memang sangat-sangat gebu. Sangat-sangat lembut. Sama level dengan donut kat kedai kek..hihihi. Superb resepi kak Azlita..

Mintak halal resepinya..

Yang nak tengok kak Azlita buat.. klik Sini


Nak cuba?
Silakan..
Mama dah kenyang makan donut.. :)

Monday, October 12, 2015

Projek Petang : Misi Menghabiskan Inti Kelapa Homemade..

Inti kelapa dalam peti ais.. baru terperasan.. Allah.. sayang sungguh. Nak membantal peluk saloma..malas. Makanya yang sentiasa ada tu bahan nak buat roti je. Jadi kita buat roti kelapa je lah ye.. habiskan inti tu..

Ditemani sweetheart..
Dibantu dek Bread maker..

Maka terhasillah roti-roti yang dikehendaki..
Roti kelapa
Roti Sosej

Sempat buat Roti Kelapa Pooh.. hihihi















Tangan sweetheart yang montel-montel pegang roti sosej suam.. uii.. tak sabar-sabar nak makan

Bila kekasih balik.. waaa... dia senyum-senyum je sebab bau roti yang baru dibakar tu masih kuat. Seronok tengok dia makan berbiji-biji bun kelapa & bun sosej..

Hanya itu kepuasan yang dicari.. memasak..membaking..khas untuk mereka-mereka yang tersayang. Belum terniat nak ambil tempahan..jauh sekali jual..

Mama hanya minat mencuba.. itu sahaja..

Yang minat nak cuba buat.. silakan..

Resepi ikut post INI ye
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...