"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Tuesday, October 20, 2015

Donut Gebu Gebas - Melayan Tekak..

Bila bangun pagi dengan tekak yang tak memberi kerjasama, hmmm... dok fikir-fikir apa nak makan. Since alahan hamil yang masih seronok nak berdamping.. redha je lah. Biasanya memang nasi2, lauk pauk yang memang tak boleh lalu - NO ENTRY..

Tapi makanan lain boleh juga macam roti ke.. biskut ke.. Jadinya layan lah tekak..

On FB.. tak de nampak resepi menarik. Tetiba teringat kat sepupu kat kampung yang juga tengah pregnant. Minggu lepas dia tanya pasal donut. Masalahnya dia tanya salah orang, mama buat donut tak pernah lembut sampai ke petang.. lembut masa panas jek..hahaha.. adeh..

Maka blogwalking cari resepi..
Berkenan kat resepi donut blog kak Azlita

Cepat-cepat salin resepi & mula kecahkan dapur..hihihi...
Ok.. share resepi kak Azlita dulu ye..

Donut Sempoi

500 gm tepung roti atau tepung high protein atau tepung gandum ( sebaiknya tepung roti ) - 420gm tepung roti + 80gm tepung gandum..hihi habis plak stock
10 gm instant yeast atau 1 peket mauripan
1 sudu besar bread softener ~ optional - mama ganti dengan 5gm superbake
60 gm mentega
60 gm gula halus
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar susu pekat manis
2 biji telur
1/2 sudu kecil garam atau secubit garam
200 ml air sejuk dari peti ais

minyak untuk mengoreng terendam
gula kastor atau gula icing ikut kesesuaian untuk menyalut donut

Cara-cara

Mama guna bread maker tau untuk menguli..
Masukkan semua bahan ke dalam bread maker ( kecuali minyak untuk mengoreng dan gula kastor / gula icing untuk salut donut )
Set pada button uli doh, Bread maker tesco mama menu no.8
Pastu biarkan je BM buat keje dia sampai benti sendiri..

Bila dah benti, tumbuk-tumbuk sket, terus bulat-bulatkan ikut suka.
Nak timbang boleh.. tak yah timbang boleh..
Kalau nak cantik.. timbang la doh 40gm ke, 25gm ke.. sukahati lah..

** Kak Azlita pesan jangan biar naik lama sangat nanti terlalu kembang..

Bila dah naik sket, tekan dengan tangan bagi leper sket, dan tebuk lubang tengah. 
Baki yang bulat tengah tu boleh goreng gak tau.. jangan buang lak..

Sambil panaskan minyak dan bolehlah goreng
Jangan api kuat sangat nanti hangus
sedang2 elok lawoo kaler.. ok angkat..

Tos minyak, biar sejuk sket
Masuk dalam tupperware, boh gula icing@kastor, tutup tupperware.. goncang..
Wallah.. buat sampai siap ye..

*************************************

Tadaaa...



 Ini pula versi bulatan tengah doh tadi tu.. donut gebu comel..



 Adunan ni banyak. Kalau buat saiz comel memang boleh dapat kusmangat banyaknya..




Memang sangat-sangat gebu. Sangat-sangat lembut. Sama level dengan donut kat kedai kek..hihihi. Superb resepi kak Azlita..

Mintak halal resepinya..

Yang nak tengok kak Azlita buat.. klik Sini


Nak cuba?
Silakan..
Mama dah kenyang makan donut.. :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...