"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Tuesday, November 3, 2015

Kek Pisang Lembut Gebu.. Di Petang Selasa

Malam semalam pegi belanja barang dapo. Banyak barang dah tak ada. Misi menghabiskan sisa barang yang ada sepanjang minggu peperiksaan akhir tahun sangat berjaya. 

Makanya ajak abah pegi belanja. Menyambil nak tengok beras Tajmahal yang murah..

Dalam pada berbelanja bulanan tu, kami tengok kat barang reduce, ada banyak pisang. Sangat sesuai la nak buat jemput-jemput. Tak mahal dah.. dah reduce namanya pun.

Abah amik 2 plastik pisang. Bila balik, tengok pisang tu masih cantik-cantik. Sambil makan pisang dia sebut kek pisang..

So, petang ni mama godek gugel cari resepi kek pisang yang best..

Kita guna resepi kak Azlita :)

***************************************

KEK PISANG GEBU LEMBUT
Blog: Kak Azlita

Bahan:
4 biji telur gred A
8 biji pisang emas ~ 7 biji dilecek dan sebiji di hiris nipis untuk hiasan ( * mama guna pisang montel 2 biji setengah, yang setengah lagi buat hiasan)
1 cawan gula kastor atau gula halus
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan buttercairkan atau minyak jagung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen pisang atau esen vanilla
sedikit garam
 
Cara:
Panaskan oven dahulu pada suhu 170C
Campurkan tepung gandum bersama baking powder dan kemudian di ayak, ketepikan
Pisang di lecek lumat. Tinggal baki  untuk hiasan
Campurkan garam dan juga soda dalam pisang lecek dan gaul rata, ketepikan
Dalam bekas pemutar, putarkan telur bersama gula dan esen pisang hingga kembang
Kemudian tuangkan butter cair dan gaul rata
 
Tuangkan adunan pisang ke dalam adunan telur dan kaup balik rata
Kemudian masukkan tepung dan kaup balik adunan sempurna

Lenser loyang dengan marjerin@butter
Tuangkan adunan ke dalam loyang
Hiaskan atas adunan dengan kepingan pisang yang di hiris nipis
Bakar dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 45 minit atau sehingga kek telah masak dengan sempurna.
Cucuk tengah kek dengan lidi untuk pastikan kek telah masak. Jika lidi keluar kering maknya kek telah cukup masak, jika sebaliknya tambahkan lagi masa membakar.
 
**************************************
 
Ok.. tu je resepi 
Layan gambar kek pisang mama..


Sebelum bakar..



Selepas siap bakar..
Harum semerbak baunya menusuk hidung
 
 
 
 




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...