"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Wednesday, January 13, 2016

Mexican Bun.. Pertama Kali

Penangan dek hari-hari nampak warga group roti buat Mexican Bun..
Makanya tergoda jua walaupun mak yong dah berat nak duduk bangun..
Gagahi..

Pesan awal-awal tau.. jangan gelak sebab mama memang tak pandai sungguh nak picit topping dia.. Ntah apa je jadi. Orang lain buat lawoo jek spiral..

Ni bila doh dah naik cukup kembang. Masa untuk picit topping. Jadi la gitu disebabkan tangan keras..tak seni..

Tapi tak pe je pun kalau tak lawoo. Masuk oven topping cair menutup bun. Tak nampak pun dia spiral ke spirulina hahahaha...

Sekali menjengah oven, alamak.. seluruh dulang pembakar dipenuhi dengan topping.. kahkahkah.. Nasib tak membuak jatuh dalam oven jek..

Mama mula2 buat 20minit jek bakar. Tapi bila habis 20 minit macam tak well done jek rupa.. Mama tambah lagi 5 ke 6 minit macam tu..

Ting!!

Nah..ni dia..
Korang tengok.. memang penuh dulang ku..
Dah lebih beso dari papa roti.. Ni mak yong roti la kot.. tembam semacam jek.. kihkihkih


Bau dia toksah cerita.. Ya Allah.. best giler..

Jangan banyak tanya.. nah resepi..

*************************************************************


Drp: Ahli KR.. Tahrunnisah Jali
Resepi roti menghasilkan +-35 biji roti...berat doh 35-40gm

500 gm tepong roti
100 gm gula yang dikisar halus/kastor
5 gm garam
20 gm susu tepong
5 gm bread softner
5 gm bread improver
12 gm instant yis
1sudu kecil baking powder
1biji telor saiz A / 2 biji saiz c - (pecahkan dlm mangkuk dan tambah garam dan kacau hingga sebati)
70 gm butter / saya guna shortening
225 gm air sejok /kalau guna 2 biji telor saiz c kurangkan air kepada 180-190gm

  cara:
*campur semua bahan kering, kalau boleh garam jgn dicampur sekali ngan yis ...sbb tu saya campurkan telor dan garam..dan curah dlm adunan nanti
*nak tau samada yis kita tu elok atau tidak..lbh baik yis dicampur dgn air suam 
   sedikit dan tambah 1 sudu kecil gula kastor .biarkan 5 minit.jika ia berbuih dan
   mengembang maka yis tu aktif
*masukkan bahan cecair, uli  sehingga sebati.
*masukkan butter/shortening, uli hingga doh licin dan elastik dlm 20-30 minit..
rehatkan doh selama 40 minit atau sehingga naik sekali ganda da
* tapi kalau cuaca agak sejuk proses pengembangan agak lambat mgkn lebih pada sejam...
*doh dah kembang ..tumbuk2kan doh tersebut..bulat2kan doh seberat 35-40gm masukkan inti doh..tutup rapat2 doh tu ye..sbb nanti proses pengembangan inti tu nanti terkeluar..saranan saya baik guna papercup. doh ni akan mengembang... so dlm dulang pembakar kene jarakkan jauh2 ye.. sblm tu kalau tak nak guna paper cup terus nak letak kat dulang pembakar kene sapu butter/shortening/marjerin dulu diatas dulang pembakar
*biarkan doh naik sekali ganda..( utk proses pengembangan ni saya taruk dlm oven n saya panaskan oven saya dulu dlm suhu bawah 40 darjah/30 darjah dlm 30 minit..) tutup dengan plastik atau kain ye atas permukaan roti tu..
*kemudian bila doh dah naik..pipekan topping diatas roti itu dlm bentuk spiral bulatan..dari tengah doh sampai habis...
*kalau mochaboy tu tarukla inti dlm doh guna dark cooking chocolate yang dipotong kecik2..insyaallah coklat tak keluar. tp bila sejuk coklat tu jd sedikit keras. nak guna chocolate filling pun boleh tp  tutup doh rapat2bdan bulatkan balik dan taruk dlm papercup..tunggu dia kembang dan pipekan topping.. tabur dark choco chips 7 minit semasa proses pembakaran nanti...jangan tabur sblm proses nanti chips tu akan jatuh ke bawah.
*oven yang telah dipanaskan 10 minit terlebih dahulu dan bakar pada suhu 170 selama 15-20 minit. part ni kene perhati kang terhangus pulak..sbb oven berbeza tahap kepanasan ni ..empunya oven yang tau oven dia mcmana..

Cara guna BM(cara saya):
semuanya masuk dlm BM, guna dough programme no.8. saya punya BM 20 minit kneading dan 1jam 10 minit perap biarkan BM wat kerja hingga 20 minit pertama. stop kan dan tekan semula start buat lagi 20 minit dan stop smula dan buat lagi programme no 8 biarkan ia bekerja sampai habis..keluarkan doh tumbuk2kan doh. uli bentuk bulat2 kecil..berat doh lebih kurang 35-40gm.leperkan masukkan bahan inti..tutup smula..pastikan ditutup kemas ye sbb takut nanti inti terkeluar...saranan saya lebih baik guna papercup...perapkan sehingga ia mengembang sekali ganda..
pipekan filling pada doh dlm bentuk spiral bulatan dr tengah roti shingga keluar
bakar roti suhu 170 dlm tempoh 15-20 minit..part ni kene perhati kang terhangus pulak..sbb oven berbeza tahap kepanasan ni ..empunya oven yang tau oven dia mcmana..

resepi ni pula dr kak wan..citarasawan
topping rotiboy/mochaboy
100gm mentega
80gm gula aising
2 biji telor dipukul terlebih dahulu
2tbsp atau 3 tbsp serbuk kopi segera (saya guna nescafe 3 in 1 yang strong) larut dgn 2 sudu besar air panas
100gm tpg gandum
25gm tpg jagung
caranya
pukul mentega dan gula hingga kembang
masukkan telor dan bancuhan nescafe kacau hingga sebati..kemudian masukkan tpung2 dan kacau hingga sebati.. masukkan dlm piping bag dan simpan dlm peti sejuk..nak guna kluarkan..

inti/filling rotiboy/
100gm mentega bergaram dilembutkan
sedikit esen vanila
35gm gula perang
*jika taknak inti ni terkeluar masa proses pengembangan doh..kene tutup rapat2..tp kekadang tutup rapat2 pun terkeluar juga kan..saranan saya guna papercup
caranya
pukul mentega dlm kelajuan mixer sederhana dlm 3 minit kemudian masukkan esen vanila dan gula perang..pukul sebati dan letak dlm bekas kecik dan disejukkan... inti ni mmg dia akan mengeras dan nanti bila nak masukkan dlm doh ambik sikit guna sudu..


*********************************************************************

Mama memang ikut je apa dari resepi tu.. Memang jadi.. cuma mungkin adunan mama kering sikit kot. Jadi roti pun dalam dia kering.. tapi ok je.. 

Next time buat filing kene letak lebih..baru syiok!
 
 Sebiji sweetheart makan masa masih panas.. memang syiok!

Korang try pulak la eh..
Semoga berjaya!

Tuesday, January 5, 2016

Detik Itu Tiba Jua.. - Part 2

Sambungan dari entry lepas..
Detik Itu Tiba Jua ..Terima Kasih Ya Allah..

Entry ditulis pada 18 Ogos 2015

Lepas jumpa dokte.. scan confirm pregnant. Separuh hati alhamdulillah sedikit tenang. Tapi temping suhu untuk BBT Chart masih tetap seperti biasa. 

Berselang hari masih celup upt.. bukan mudah nak bagi hilang risau hari demi hari. Seribu satu kemungkinan tetap ada setiap masa. Sama macam kita makan nasi.. kalau bukan rezeki kita.. tangan dah suap ke mulut pun nasi boleh jatuh ke lantai.. 

Sentiasa berpijak dibumi nyata..

11 Ogos jumpa dokte.. 14 ogos , celup lagi..

Alhamdulillah semakin terang T line.. UPT strip yang berharga RM0.80 ni sangat-sangat berguna. Walau murah harganya, mama dah biasa guna dan sekadar nak tengok peningkatan.. ini sangat-sangat berbaloi. Beli online je ni.. kat FB : Test Hamil dan Subur murah . Ini closed group. Jadi jadi member dulu kalau nak berurusan :) or boleh pm mama kat my fb ye..

16 Ogos.. celup lagi..
 Semakin terang dan nyata..


UPT strip yang terakhir dalam simpanan. Celup 18 ogos..
Sebabnya semalam seharian dari subuh sampai ke tengah malam diserang mabuk dan masalah angin. Celik-celik subuh dah termuntah-muntah, badan lemah dan tak daya nak buat apa. Tapi paksakan juga diri memasak seadanya untuk makan. 

Nak makan pun tak boleh. terasa angin penuh dan loya sepanjang masa. Teruk sangat rasanya. Mujur ada beberapa biji apple atas meja makan. Itulah yang sudi nak masuk tanpa muntah. Pagi sebiji..petang sebiji..lewat petang sebiji..

Malam keluar pegi cari apple lagi. Roti juga. Kalau pun tak boleh masuk nasi.. roti dan buah pun jadilah. Makanya sebelum pergi sapu minyak dakam kat kaki dan pakai stokin. Gagahkan diri berjalan.. beli juga sekotak susu HL coklat

Balik terus minum susu HL secawan dan mintak izin kekasih nak baring. Kekasih tung tang..tung tang kat dapo masak dinner.. Tq hubby.. love u lah..

Menjelang tengah malam terjaga.. sweetheart dan abah dia dah siap makan. Bangun tu rasa lebih sihat.. angin hilang..

Terus iron baju sekolah jap.. siapkan beg sekolah bagai. Jamah buah sikit alas perut dan tido..

Subuh bangun.. celup upt bawah tu.. :)


Mama share kan juga rupa BBT Chart ( Body Basal Temperature Chart) mama cycle kali ini yang positif. BBT chart ni salah satu cara untuk korang kenal badan dan tahap hormon korang sendiri. Tak susah nak buat ini kalau korang betul ada kesungguhan & disiplin diri..

Inilah dia rupanya BBT Chart.. :)


Mungkin masalah angin semalam tu berpunca daripada minum petang hari sebelumnya. Goreng cempedak.. bekas goreng cempedak tu goreng sikit pisang. Mama tak makan cempedak..makan pisang goreng je. Itu kot masalahnya..dah la badan memang berangin-angin kan..

Jadinya pagi ni.. minyak bekas gorengan tu selamat dinyahkan. Takut sangat kene lagi..

Tapi bila jiran-jiran memasak.. baunya masuk ikut air well.. uwaaaa... "dia" datang balik..

Sendiri pun masak kat dapo rasa nak pakai penutup hidung..

Bertabahlah.. dugaan nak dapat rezeki besar memang macam ni..

Doakan mama sihat.. kandungan ni kuat..

Aamiin..

Kita sambung kat post lain nanti ye..


Detik Itu Tiba Jua..Terima Kasih Ya Allah..

Tarikh entry ini ditulis ialah 9 Ogos 2015

Journey kami ( mama dan abah ) sebagai TTC ian couple bukannya sekejap. Umur sweetheart kami dah 8 tahun. Dan menanti cahayamata ke-2 dalam jangkamasa 8 tahun bukan sesuatu yang sangat mudah. Kawan-kawan terdekat.. family.. saudara mara.. ramai yang tahu kami sangat berusaha untuk memperolehi cahayamata lagi. 

Bagi yang mengikuti.. memang tahu dah cerita. Tapi banyak off record..off blog post yang korang tak tahu. Bukan sesuatu yang membanggakan bila mama kata, mama dapat mengandung hampir setiap tahun. Tapi semuanya berakhir dengan keguguran. Bayangkanlah 8 tahun..kalau setahun tu lekat sekali je..dah 8 kali. Tapi ada tahun yang dapat lekat sampai 2@3 kali? So..korang rasa? 

Yes..sangat2 down. Dan tahun lepas selepas kesekian kalinya gugur lepas confirm dengan dokte pregnancy tu.. mama betul2 rasa stress. Sampai dokte perasan dan banyak kali nasihatkan supaya jaga emosi. Stress ni sangat membunuh kesuburan. Mengkucar-kacirkan hormon yang balance dan lebih membuat susah nak conceive.

Masa tu memang hormon ke laut lepas.. buat BBT Chart pun nampak sangat chart tu kelaut pattern dia. Alami anovulatory cycle.. cycle dimana ovum tak dikeluarkan akibat kondisi hormon yang sangat teruk. Mama ambil masa nak tenang. Mungkin sebab masa tu dah terlalu berharap..

Kadang-kadang dengan faktor orang sekeliling yang selalu bertanya .. selalu membuat andaian yang bukan-bukan.. dan ada juga yang judge kami tanpa tahu cerita. Allah.. tak larat nak sebut dah tapi semua memang menguji..

The best part is.. Allah hadiahkan mama dengan suami yang sangat positif. Sangat menenangkan dan tak pernah menekankan soal2 macam tu. Dia selalu kata..

" Kalau Allah dah kata kita ada kakak (sweetheart) sorang je pun alhamdulillah. Ada orang lain yang tak ada anak langsung tau. Kita patut bersyukur, seorang pun DIA bagi juga.."

But, nanti mama selalu cakap kat dia macam ni..

" Tapi tak salah kan kalau kita terus berusaha. Kalau tak usaha, macam mana nak dapat lagi kan?. Thats why selagi mampu..sihat.. kita mesti terus berusaha.."

Trying to let the hope stands high. Jangan putus harap..
Selepas kejadian jumpa dokte sebab stress dan hormon tunggang terbalik tu.. slowly mama kembali tenang dan sibukkan diri dengan biz QASEH GOLD. So, tak lah terlalu memikir sangat. Tipu la weh tak fikir langsung tapi bila masa sibuk dengan order, stock, pelanggan.. siyes lupa sekejap hal tu..

Few month later memang BBT Chart cantik semula. Hormon stabil kembali tanpa sebarang ubat. Kalau tak.. dokte siap2 kasi sonulut untuk stabilkan hormon. Which is..si kepala batu ni tak makan langsung sebab mama betul2 fikir yang mama tak perlukan ubat tu. Just simpan sahaja..

Buat apa yang menjadi passion.. mama kembali ke laman.. tanam RJ.. jaga balik pokok2 ros.. tanam sayur.. and so on lah. Jadi terapi itu menjadi sangat2 dan hormon elok kembali.

2015, seperti biasa doa dan azam tahun baru mestilah nak mengandung dan dapat cahayamata no.2.. Tina pun dah mula pandai bertanya kenapa orang lain ada adik beradik.. dia tak ada? Huh.. sape nak jawab tu. Kami ajar dia berdoa sama2 lepas solat.. Moga Allah counts every doa yang dia ucapkan..kami aminkan.. Isi hati kanak-kanak sangat tulus. Dia mintak ikut apa dia nak je..Lebih kurang macam ni doa dia..

" Ya Allah Ya tuhan kami, berikan saya adik syawalina dan Fikri. Sholeh dan Solehah. Cantik macam saya, mama dan mak. Hensem macam abah dan atuk"

see.. dia fokus mintak memang ini lah setiap kali doa. Banyak kali dia tanya.. bila Allah nak turunkan baby dari bintang tu masuk dalam perut mama? Dah lama dah kita doa.. tapi Allah tak bagi pun..

Ko rasa?

Jangan bagi dia putus harap.. sama macam kami..

" Allah tak bagi lagi sebab agaknya doa kita belum cukup. Kita kene doa lagi. sampai masa nanti Allah bagi.."

 Ramadhan 2015

Simpan harapan dan impian yang ramadhan kali ni dapat mengandung dan puasa terus sebulan. Sama seperti harapan ramadhan tahun2 sebelumnya..

Niat nak berdoa setiap kali sebelum berbuka.. tapi yang teringat hanya beberapa kali. Itupun doa2 ringkas je. Straight to the point kata orang..

Tapi ramadhan tahun ini pun tak cukup juga puasa.. Bit down.. itu normal.. mama hanya manusia biasa. Bila sibuk nak raya.. lupa lah semua hal2 tu..




BBT Chart bulan ramadhan. Cantik graf. Actually macam CP ( chemical pregnancy ) sebab chart mama takkan naik setinggi lebih dari 36.50 kalau bukan pregnant. Few chart dah perhatikan. Mungkin ada ovum berjaya tersenyawa tapi bukan benih yang sihat. Itu kesimpulan paling menenangkan hati


Aidilfitri 2015

Biasalah..raya memang sibuk. Mana ada raya tak sibuk. Dalam kesibukan tu masih ingat.. dimana fertile window sebab sentiasa sukat suhu untuk BBT chart. 

Beraya sakanlah di kedua2 kampung. Makan lah sekehendak hati. Tak ada nak pantang2 bagai. Apa rasa nak makan.. makan je. Lupakan seketika makanan berangin lah..tajam lah..herba2 panas la.. lantak ko.. huhu..

Bila sekolah dah naik.. rutin kembali macam biasa..

Rasa macam ada sesuatu yang tak kena dengan badan sendiri. Suhu makin hari makin naik. Sweetheart sibuk kata  "mama demam" ..

Sudah dikata.. stock UPT dan OPK memang ada kat rumah. 30 Julai 2015 beranikanlah hati mencelup upt sebab suhu berada diatas..agak tinggi untuk range mama.. dan mama dapat ini..strip UPT ni sensitiviti 20miu ye..

Nampak ke? Ada.. tapi sangat kabur.. kalau tak edit tak boleh nampak sangat. Dah edit pun nampak bayang je. Tak boleh nak percaya sangat.. maknanya kene celup lagi untuk tengok peningkatan HCG. Kalau tak meningkat, maknanya mainan tido sahaja line tu..huhu

Esok paginya suhu tetap boleh dikata tinggi.. celup upt lagi.. dapat ni pulak..

Separuh nyawa yang rasa diawang-awangan tu dapat balik bila tengok ada peningkatan.. TAPI.. jangan suka suki dulu.. kene terus monitor peningkatan HCG tu..

1 Ogos..
Celup lagi. Korang mesti kata mama giler celup. Lantak.. tapi yang mama tau..kene tengok peningkatan HCG tu.. benda yang kami TTC ian sangat tekankan bila dapat upt ada 2nd line. So.. celup..
Strip UPT ni sensitiviti 25miu



 Siap bukan buat FMU ( first morning urine) .. buat petang pulak sebelum maghrib.. Nampak? 
Peningkatan yang memberangsangkan disitu kan..

2 Ogos.. beranikan hati buat sedikit investment. Apa benda? Pergi beli Clear Blue Digital.



Giler kentang upt ni mahal.. dan ia sangat2 sensitif.. Makanya dari subuh 2 Ogos tu tahan nak ke toilet sampailah berjumpa dengan CBD tu ..  

Jantung macam nak gugur menunggu jam pasir upt tu kelip2.. adeh..
ta daaaa....


Mulut tak henti ucap alhamdulillah.. air mata mengalir tak payah disuruh. Sorang2 melayan perasaan. Sujud syukur atas kurniaan Allah yang sangat2 hebat ini..

Jadi petang tu plan nak bagitau berita gembira ni pada kekasih hati..
As expected, kekasih hati pun sama macam mama.. dalam happy..syukur..masih berpijak dibumi nyata. Tunggulah sampai scan confirm.. tengok hbeat bagai nanti.. syukur dalam ngeri2 manja gitu. Sape tak takut. Ini bukan 1st time..

Jumpa dokte? Owh no.. belum lagi. Selagi tak terang benderang T line tu.. takkan ku pergi.

10 Ogos 2015


Akhirnya T line lebih terang dari C line. DPO pun dah lebih dari yang paling panjang. Makanya masa untuk jumpa dokte. Ada hal yang perlu dirisaukan.. kita perlu tahu kandungan ini didalam rahim atau tidak?

Kalau tidak..bahaya woo.. boleh meragut nyawa..

Sejam tunggu dokte.. keras perut tahan urine. Dokte ini dah tahu tentang mama. Jadi tak banyak cerita jika jumpa pun. Dokte kata dah 5weeks.. alhamdulillah.. si degil ni nak mintak scan jugak. Jenuh woo tahan kencing. Rugi la tak scan. Dokte kata may be belum nampak lagi.. tapi takpe la.. cuba dulu..

Mesin scan agak kuno sket hihi.. letak saja.. yeay! dokte kata tu.. nampak cute sangat dalam rahim.

 Alhamdulillah.. Kita sambung next post :)

Detik Itu Tiba Jua .. - Part 2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...