"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Monday, April 18, 2016

Akhirnya.. Nekad Saja!

Masih ingat entry sakit gigi waktu pregnant aritu tak?
Tak ingat???
Yang INI
 
Ingatkan seronok sampai ke hari 44 berpantang. Tapi rupanya baru beberapa hari berpantang, waktu malam gigi yang sama tu dah mula berdenyut-denyut.. uwaaa...

Mulanya masih ditahan kan. Sapu minyak dakam..cuci bersih dan kumur selepas makan. Tapi tak membantu rupanya bila dah sakit.

Kemuncaknya pada hari ke 28 berpantang. Memang nekad nak cabut sangat. Sakit! Mintak pandangan sepupu abah yang seorang dentist, katanya jika darah nifas masih ada elok tangguhkan dahulu hasrat nak cabut gigi tu.. risau bleeding..

Malam tu bincang dengan abah, ok lah tangguh sampai nifas kering. Tapi tengah malam tu juga sebelah muka rasa berat amat. Sakit berdenyut.

Awal pagi 29 berpantang dah bangun dan cakap dengan mak.. nak cabut gigi.

Pukul 8 pagi siap-siap dan mintak tolong abah mama hantarkan ke klinik. Cabut kat klinik pergigian kat kk taman u je lah. Murah gitu. Pi private aritu tanya paling cikai dokte kata RM150.00 itupun kalau takde prosedur lain. Kalau ada charge bertambah kerana ianya gigi geraham bongsu..kononnya..

Naik tingkat 1, dapat nombo 3010, nombor 3001 pun belum start panggil lagi. Maknanya sempatlah tengok 9 orang keluar masuk cabut gigi..

Yeeha.. mama memang penakut. Last cabut gigi time kat Uitm dulu kot.. huhuh..

Orang pertama, kedua, ketiga & ke empat masuk keluar bilik 3.. semua muka berkerut-kerut.. uwaaa.. rasa macam nak lari. Tapi sebab gigi sakit ni.. nekad tunggu..

3010, nah..tiba masanya..
Dokte dalam bilik 3 rupanya dentist wanita melayu :)

Dia kenalpasti gigi yang mana sakit, pastu dia kata nak inject ubat kebas.. 3 kali cucuk.. uwaaa.. sakit gak sikit. walaupun sakit bersalin adik lagi sakit kot.. kahkahkah.. dasar penakut

Tunggu luar dalam 5 orang lagi keluar masuk.. 3010 dipanggil semula

Tak sampai seminit.. dah siap.. tadaaa!
Hilang siksa..

Ada satu gigi lagi yang perlu ditampal ni. Al maklum.. tampal gigi pun kdg2 sakit okeh. dasar penakut..

Cepatlah baik ye gusi..
Makan bubur ye kita untuk beberapa waktu..

sekian..

Masanya Sudah Tiba..

Alhamdulillah.. sebulan usia baby Azra hari ini..

Coretan dan rentetan pengalaman bersalin yang semestinya lain dari yang sebelumnya. Tak terlintas bahawasanya akan bersalin secepat itu..

Selalu mengusap perut dan memujuk supaya baby lahir cukup 37 minggu, dimana waktu itu semua organnya sudah matang terutamanya paru-paru kecilnya..


18 Mac 2016

Dari awal minggu, perut dah selalu mengeras waktu malam. Mengeras panjang dan agak lama hingga tak boleh tidur. Tapi malam sahaja, siang tak ada langsung.

Terdetik dihati, aku akan bersalin cepat ke?
Sebab doa hari-hari supaya bersalin cepat, mudah dan dikurangkan kesakitan serta kami berdua selamat. 

Nak scan, klinik CS Koh tutup hari jumaat. Jadinya kene scan sabtu..


19 Mac 2016

Keluar pagi, tapi klinik penuh untuk scan pagi. Ambil appointment selepas 2.30 petang. Rehat-rehat kat rumah MIL macam tak ada apa akan berlaku. Beg bersalin memang dalam kereta..

2.30 petang, kami ke klinik semula untuk scan. Terus dapat masuk sebab memang appointment awal. Beritahu dokte yang nak scan sebab dah melepasi 36 week

Baring dan dokte Koh pun mula scan. Mama boleh nampak sebab monitor besar ada depan mata untuk mama tengok. Dokte Koh tengok skrin bahagian jantung baby agak lama. Mama dah mula resah dah ni..

Dokte Koh tanya, 
Dokte Koh : Last scan berapa AFI ( air ketuban)?
Mama : 13.6
Dokte Koh : Ada leaking ke?
Mama : Tak ada. Kenapa dokte?
Dokte Koh : air ketuban tinggal sikit ( sambil dahi kerut) dan degupan jantung baby tak stabil. Ada masa macam nak stop..

Mama pandang abah.. lost.. rasa nak nangis dah..
Ya Allah.. 

Dokte Koh : Ok..kita kira dulu ye, air ketuban tinggal 6.11. Sudah kurang sangat banyak
Mama: Habis macam mana ni dokte?
Dokte Koh : I buatkan refer letter, you kene pegi hospital sekarang jugak..

Kami angguk sahaja. Siyes rasa nak nangis.. takut apa2 jadi pada kandungan ini..

Pas bayar bil dan dapat refer letter kami terus bergegas naik kereta dan balik. Dalam keretalah kami bincang tinggalkan kakak Ain kat rumah Mummy Azie. Dan dalam masa sama mama call mak abah supaya datang petang tu jugak.

Kami balik dan amik sikit barang lagi. Bawa bekal air zamzam dan on the way kami tinggalkan kakak ain kat rumah Mummy Azie. Cium dia sebab rasa-rasa tahu akan kene admit ward..

Dalam kereta hati ni berdoa dan berzikir supaya semuanya ok sahaja..

Kami sampai di hospital dalam pukul 4 petang. Bagi buku dan duduk menunggu diruang menunggu bilik saringan hingga azan asar kedengaran. Tak lama selepas azan, misi bertugas dikaunter bilik saringan panggil dan tanya macam2 soalan berkaitan.

Settle urusan soal jawab, misi tu kata..
Puan boleh salin kain batik dan masuk ke bilik saringan. Waaa... huhuhu.. proses dah nak bermula..

Dalam bilik saringan confirm lah kene ctg jantung baby. Tapi ctg tak cantik sebab baby tido dalam perut. Dokte bilik saringan minta izin nak buat ve sambil nak kejutkan baby..

Kemudian datang seorang dokte melayu perempuan..
Dokte : Apa perasaan puan sekarang ni? Puan takut ke?
Mama : tak takut dokte. Tapi saya risau
Dokte: Puan risau sebab dokte kat klinik tadi kata jantung baby tak stabil?
Mama : ye saya.. tentulah saya risau dokte
Dokte : Puan jangan risau sebab puan dah kat sini sekarang. Kita pantau. Tapi puan kene positif sebab bila puan risau mahupun takut, ctg jantung baby akan laju..
Mama : Laju? maksud dokte?
Dokte: Hbeat baby diantara 140-160, tapi hbeat  baby  puan mencecah 169 sekarang ni. Ini tak bagus. Boleh tak puan cuba tenang. Kata pada diri yang baby tak apa-apa.. puan positif ..
Mama: Saya cuba dokte..

Sambil-sambil nak pakai-pakai sarung tangan bagai tu dokte tanya tentang tanda bersalin. Mama memang sure sangat belum ada apa-apa tanda pun.

Jadi dokte pun mula buat ve.. terasa dia usik kepala baby dan sebaik sahaja dia keluarkan tangan.. sarung tangan dah bersalut lendir dan bersalut darah yang banyak..

Haaa.. tanda dah ada dah puan.. kata dokte tu. Menjeling sekilas.. mak oii banyaknya darah..dulu masa kakak ain takde pun darah banyak macam ni

Dokte perempuan melayu tadi datang semula. Maklumkan ctg jantung baby dah cantik dah. Dan baby ok. Mama jdi tambah positif sambil goyang-goyang kaki supaya baby tak tidur semula. Maklumlah.. waktu-waktu pas asar memang biasanya mama tengah rehat lepas ambil kakak ain.. makanya baby memang akan tidur

Dekat sejam terbaring ctg, dokte matikan mesin dan ajak ke ruangan lain untuk scan pulak. Ok.. pegi ruang scan. Lerrr.. dokte tu tak pandai nak scan hihihi.. kene tunggu dokte pakar datang.

Dekat setengah jam baring kat bilik scan tu.. baru dokte pakar datang dan scan. Memang betul AFI (ketuban) tinggal 6.11 sahaja. Dokte pakar kata, puan kene admit ward. Esok puan kene bersalin..

Dan mama.. telan air liur.. gulp

Kembali ke bilik saringan. Dokte bagi baju dan kain pink suruh salin sebab nak masuk ward dah.  Maka salin baju dulu.

Disuruh duduk tunggu sebentar. Tapi masa tu jugak ada seorang ibu nak melahirkan tapi dia kene emergency czer. Staff bilik saringan semua kelam kabut nak siapkan dia masuk OT, kami ni terpaksalah tunggu..

Maghrib, masih di bilik saringan. Dokte lain pula datang bantu dokte yang uruskan mama tadi, maka dia pasangkan branula kat tangan kanan. Umak aii.. sakit giler.. tapi sabo je lah..

Tunggu luar di ruang menunggu, misi bagi file kat abah suruh gi buat pendaftaran dan abah bgtau nak solat maghrib sekalian. Mama tunggu je situ..

Sepuluh ke lima belas minit pas tu abah pun siap daftar, hantar balik file kat kaunter saringan dan jap tu misi bagi semula file. Mama naik wheelchair dan abah tolak ke ward. Sampai kat kaunter ward kelas 1, misi tanya.. siapa hantar? kami jawab takde sape hantar. Misi kaunter bising, katanya misi bilik saringan ni tak ikut prosedur. Sebab sepatutnya misi bilik saringan wajib hantar pesakit yang admit ke ward. Bukannya pesakit datang sendiri..kihkihkih..




Dari petang yang sampai kat hospital memang belum makan apa-apa pun. Abah mintak izin dengan misi untuk pegi beli makanan sekejap. Cakap kat abah, beli nasi tapi jangan pedas sebab sejak 3rd trim dah tak boleh makan pedas. Pedih ulu hati..
Dalam setengah jam abah kembali, bawak nasi goreng cina. Mama makan alas perut dan abah kene balik sebab tak boleh lama-lama di atas.
Sebelum tidur sempat salin pad yang dah penuh dengan darah, sempat online sekejap update status kat fb dan sempat wasap-wasap dengan geng-geng group pregnancy..
Tak boleh tidur sangat sebab on off sakit tapi tak konsisten sampai ke subuh macam tu. Dan darah makin banyak keluar


20 Mac 2016 
Dari pagi sampailah ke dokte buat lawatan ke ward, menunggu apa keputusan dokte. Dokte pakar berbangsa india datang, tarik kerusi dan duduk disebelah mama..
Katanya, nak kene buat scan untuk tengok aliran darah dari plasenta ke badan baby. nak tahu ok ke tidak. Then keputusan untuk deliver akan bergantung kepada keputusan yang itu. Mama rasa dokte tu sebenarnya nak kata, if keputusan scan tu tak cantik, maka czer adalah jalannya. Tapi dia tak nak cakap sebab .. ingat tak.. kat bilik saringan.. bila mama tahu kat private tu yang jantung baby tak ok.. mama dah risau & ctg jantung baby dah tak cantik. 
So, dokte tak cakap hal czer sebab dia tak nak risaukan mama. Yang mama dok tunggu sebab mama rasa dia nak sebut perkataan czer tapi dia cover-cover. Sebab sebelum beredar, dokte pakar tu sempat cakap, puan terus positif ye.. jangan risau apa-apa. Kita akan cuba yang terbaik untuk puan..
Menjelang petang, tak jugak dipanggil untuk scan. Risau juga dah. Dokte lain datang bagitau yang dokte pakar pagi tadi tu ada emergency czer, patutlah..
Sampailah ke waktu melawat, abah datang. waktu tu juga waktu makan malam..
 Makan malam sebelum masuk bilik bersalin
 Tak habis makan lagi, seorang dokte perempuan melayu datang dan kata nak buat ve dalam pukul 6.15ptg. Mama makan dulu dan cepat-cepat pegi ke bilik rawatan.
Dokte ini kecil saiznya okeh, dia buat ve dan kata dia tak dapat sentuh selaput ketuban. So, misi sorang lagi pulak yang buat ve, pun kata tak sentuh selaput. Mereka andaikan selaput ketuban dah pecah..
Kelam kabutlah mereka siapkan mama nak hantar ke bilik bersalin waktu tu juga. Mama pun jalan ke bilik, abah pun terkejut.. tetiba kene masuk bilik bersalin. Capai beg baby, tapi misi cuma ambil satu diapers sahaja. Yang lain tak perlu katanya sebab baby nak kene admit ward lepas lahir kerana ketuban leaking lebih 18 jam.. oh my..
Pukul 7 malam, kami sampai di bilik bersalin no.5
Sejuk mencucuk tulang, sampai dua-dua lutut tak leh diam, berlaga-laga kesejukan..kihkihkih.. cannot control woo.. sejuk giler.
.
Dalam bilik bersalin tu ada 2 misi SN pakai baju biru, dua-duanya melayu bertudung. Lembut je.. 
Maka bermulalah sessi cucuk mencucuk drip yang tak dapat-dapat sampai kene cucuk beberapa kali.. uwaaa... sakit..
Dokte kali ni dokte melayu perempuan bertudung labuh, dokte Lina namanya kalau tak silap, kecil je badan tapi sangat cekap
.
Dia marah bila buat check ve, dia kata ketuban masih elok. tak pecah. Bising jap dia. Tapi pastu dia decide nak pecahkan ketuban..
Ready, perghh.. air panas mengalir-ngalir rasanya..huhu. Jap tu dia kosongkan bladder pulak..selesai itu misi pun pasangkan drip air, drip ubat induce dan terus cucuk injection tahan sakit.. awww.. huhu
Mama tengok jam.. 7.30 malam, terus panggil misi.. kata kat misi, suami saya ada diluar misi, boleh tak panggilkan dia masuk.. misi pun terus panggil abah.. sat gi nampak muka abah kat pintu. Huhu.. dok tengok-tengok wife dia dah kene cucuk macam-macam benda dah ni.. 
Duduk, terus pegang tangan, tolong betulkan tudung, dan betulkan kain.. selimutkan kaki..sambil tanya.. dah start sakit ke.. mama kata belum lagi..
Pegangan tangan tu tak pernah lepas sejak itu. Sakit pun mula terasa.. tapi ubat tahan sakit pun dah bekerja. Rasa mengantuk, abah kata mama tidur. Bila sakit makin kuat, terjaga dan genggam tangan abah sekuat-kuatnya. Dengar suara abah, jangan genggam kuat sangat, drip ubat dengan air ni berdarah..kata abah.

 Dengar juga suara abah suruh zikir, istigfar sebab sakit dah mula kuat..dah mula kerap..
Dalam pukul 10 malam, terjaga dan jam dinding memang kat depan mata. Mamai-mamai nampak kelibat dokte lelaki. Kata abah kat telinga, mama.. dokte nak check jalan. Mampu angguk je sebab waktu tu sakit sangat kuat
Sat gi dokte kata, tak jadi check jalan.. nanti pukul 12 tgh mlm baru check. Walau mamai, mama sempat berkata dalam hati.. sempat ke nak ve pukul 12 nanti? Sakit sangat dah ni.
Jap tu dengar lagi suara abah, nanti pukul 12 check jalan ma.. mama angguk saja..
Start pukul 10 malam tu, dokte tu keluar je.. mama terasa sakit yng rasanya seminit sekali. Setiap kali sakit rasa macam nak meneran. Tapi dah tak mampu nak beritahu..
Hampir 10.30 malam, SN nak kosongkan bladder, dia panggil mama..
Puan.. puan rasa nak meneran ke? Sambil selak kain yang tutup, hah dia terkejut sebab dah full dilate. 
Sempat dia susuh mama tahan nafas, katanya alat untuk kosongkan bladder tu tersepit.. aiyoo..
Terasa abah paut bahu, suara abah betul-betul kat telinga kiri. Dengar misi suruh paut kaki. Dengar misi kata, dah ready..kalau puan rasa nak teran..teran je..
Teran sekali sekuat hati, abah kata kepala adik sampai paras leher dah keluar. Dengar suara adik baby nangis. Abah kata teran lagi ma.. dan dengar suara abah kata teran sekali lagi ma..
Kali ni mama sedar 80%.. dengar suara abah..
Alhamdulillah ma.. adik dah lahir.. syukur..
Lega selega-leganya.. syukur alhamdulillah. 
SN suruh angkat baju dan dia letak baby atas dada. Terus cium adik baby. Dan SN suruh abah azankan baby waktu tu juga. Adik baby tengah galak menangis, tapi bila abah azan dia terus diam.. syukur..
SN buat keje kat bawah sana tu.. jap2 rasa sakit..jap2 rasa sakit. Kata SN jahit sikit sahaja sebab cuma 1st degree tear.. sikit pun sakit woo.. hihihi
Siap jahit semua.. SN naikkan sebahagian katil jadi penyandar dan dia bawak adik baby. Dia hantar satu mug milo suam sekali. Dan dia tinggalkan kami bertiga..alhamdulillah mama dapat bf adik baby waktu tu agak lama sebelum dia dibawa ke ward baby..


Sekejap tu, mama pun dihantar SN kembali ke ward. Misi kat ward hantar sampai ke bilik. Salin kain baru.. abah sapukan minyak panas kat kaki, sarungkan stokin dan selimutkan.. mama rasa sangat letih. 
Abah ambil diapers untuk hantar ke ward baby..lepas tu abah kata nak terus balik rehat.


21 Mac 2016 
 
Lepas abah keluar, mama tak sedar apa dah. Sedar-sedar tengok jam pukul 4.30 pagi, rasa nak ke toilet. Turunkan kaki, macam pening. Tapi nak ke toilet sangat. Slow2 bangun memapah ke toilet. 
Tengok phone, abah sms.. kata tengok adik baby tadi kakinya kaler unggu. Sejuk agaknya. Tapi dia dok bawah lampu. Abah kata sempat cium dan kirimkan salam mama..
Nampak iberet folic, pi telan iberet folic dulu sebab ingat misi malam tadi kata mama kuar darah banyak sangat. Sempat telan 3 sudu besar Qaseh Gold Adinda dan minum air suam.. baru baring semula
Terjaga semula rasanya dah agaknya pukul 7 ke pukul 8 bila misi datang kemaskan katil, buka langsir dan tutup lampu..

Minum pagi macam biasa, milo panas dengan roti dan jem

Pukul 9 lebih dokte pakar round ward dan katanya boleh balik petang nanti. Sempat tanya.. baby saya macam mana dokte?

Dokte kata, kene pegi ward baby dan tanya kalau baby pun dah boleh discharge atau belum..

Call abah, suruh datang sebab nak pegi tengok adik baby..

Adik baby kat ward anggerik 2. Agak jauh dari ward kelas 1 yang mama duduk. Abah tolak mama dengan wheelchair..

Sampai kat ward baby, abah masuk dan abah kata misi cakap adik baby boleh discharge dah. Mereka tengah siapkan untuk hantar adik kat ward mama.. yeay!!

Jadi kami balik tunggu kat ward. Sekejap tu misi ward baby datang hantar adik baby..

Terus mama salinkan baju dan kain bedung dia..

Precious baby mama, abah dan kakak.. after 9 years of trying and waiting


 Lepas asar.. semua dokumen siap..
Alhamdulillah discharge..
Jom adik.. kita balik :)







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...