"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Saturday, September 10, 2016

Bila Azra tak buang..

~ Kisah sewaktu baby Azra 3 bulan~

Masuk hari ni dah 4 hari baby Azra tak membuang. Gundah gulana hati memikirkan. Tapi bila dia buang angin.. mak oii baunya menyengat. Tak henti-henti buang angin sepanjang tempoh tak membuang tu. 

Tekan-tekan perlahan perutnya semasa tuam lepas mandi.. rasa lembut je.. ok.. tak keras. Tapi sapu juga minyak dakam atau krim tropika supaya tak masuk angin..

Dia tetap buang angin seperti biasa..

Disebabkan masa kakak Ain dulu tak alami macam ni, makanya cuak. Kebetulan dekat dengan rumah ada bidan. Janjilah dengan bidan untuk urut baby. Masa yang dijanjikan abah belum balik sekolah, gigih mama pegi ditemani kakak. Padahal rumah makcik tu sepelaung je pun..hihi..

Bila makcik bidan ni urut, katanya perut baby tak keras. Sepanjang mengurut dia kentut-kentut berulang kali. Makcik tu kata tak usah risaulah, baby yang bf memang kadang-kadang dia jarang membuang. Lega satu part.. al maklum..tangan tak berseni macam kita ni yang merasa, ntah ye tak perut tu lembut hihihi..

Petang balik mengurut, baby Azra tido je. Mungkin badan letih kene urut kan. Cuma satunya baby Azra ni, time nak kentut dia memang bersungguh-sungguh sampai merah-merah muka. nak kentut je pun. Tu memang sejak dari lahir lagi macam tu..

Hati ibu kan.. tak tenang selagi tak buang. Bidan sudah.. maka meh kita gi dokte plak. Poliklinik Hidayah, doktenya memang dah biasa dah sejak belum pregnant lagi. Abah ada apa ntah..yassin perdana sempena hari guru. Jadi mama pegi dulu. Klinik ni selalu penuh woo.. tak larat tunggu nanti..

Daftar klinik dapat no.5
Dok dalam kereta bf baby Azra sampai orang ke 3 masuk bilik dokte. Baru mama ditemani kakak Ain dengan baby Azra masuk klinik..

Setengah jam jugak, sampai giliran..

Dokte check lama jugak.. ketuk2 dengan jari perut baby. Katanya perut tak keras. Elok lembut. Pada pendapat dokte, mungkin kurang air. Jadi najis tak macam selalu. Lately ni memang baby Azra tak banyak sangat bangun malam. Kadang sampai 2 ke 3 jam dia tidur baru dia merengek nak susu. Kadang-kadang menyusu sebelah saja dia dah tak mo.. dah tido semula..

Terfikir.. mungkin juga..
Lagi pun sepanjang minggu ni urine mama pun macam kuning dari biasa. Tanda kurang air..

Senaman kayuh basikal bila ada masa je buat kat baby. Harap membantu usus dia..

Pagi hari ke 5, check diapers tak jugak membuang. Risaunya. Sampai masa mandi, buat air suam sikit dari biasa dan rendam baby masa mandi tu lama sikit. Baby Azra memang suka mandi. Jadi dia diam je direndam air suam..

Naik mandi, masa nak tuam.. sekali dia membuang. Mak oii macam kita paip krim kek.. tak berenti sampai setengah tuala baby tu habis mama lipat sana sini tak nak kene kat bahagian lain. Stop jap.. ingat habis dah.. pi amik diapers. Elok pasang diapers je.. dia meneran lagi separuh dari yang mula-mula tadi.. perghhh..

Memang sangat-sangat banyak. Bila check, memang najis dia agak likat. Tak cair macam selalu. Betul lah kata dokte, kurang air.. so mama kene minum air lagi banyak supaya kandungan air dalam susu lebih. Cuaca panas, macam kita juga.. baby pun kurang air tapi dia hanya minum susu ibu kan.. mama dia lah kene minum air banyak.. supaya susu banyak kandungan air jugak.. gitulah fahaman mama..

Selesai tuam, sapu krim herba kat perut, belakang, betis dan kaki.. siap diapers, pakai baju dan wangi-wangi.. baby Azra dah lelap. Mungkin perutnya dah selesa. Bahan buangan dah dikeluarkan.

Tak dan menyusu, dia tido terus. Selepas 2 jam baru dia bangun merengek haus..

So, pengajaran buat mama dan abah..
Lain kali tak kalut dah..
Setakat baby yang menyusu badan, belum makan pape.. tak usah risau sangat..

Bila masa nak kene rujuk dokte sebenarnya?
  • Bayi sering menangis
  • Perut bayi bengkak dan keras
  • Bayi tidak mahu menyusu
  • Bayi kerap muntah - susu mungkin tidak masuk ke saluran usus dan memenuhi perut

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...