Tuesday, October 1, 2013

Masak Lemak Ketam & Peria


Inilah menu lunch hari ini.. simple je & mudah nak masak..
nak makan je leceh sket huhu.. 
Masak resepi sendiri yang belajar dari mak :) hihi.. tumbuk2 campak2 saja..senang :)

Resepi 

1 kg ketam
Santan sebungkus ( beli siap RM1 @ RM2 boleh )
Minyak masak
1 biji bawang sederhana besar
2 ulas bawang putih
15 biji cili padi ( nak pedas boleh tambah lagi )
1 inci halia
1 inci kunyit
sedikit air @ santan cair
Daun kunyit ( jika ada)
Garam
Aji
Gula

Sayuran :
peria cina
terung
apa sayur pun boleh jika nak :)

Cara :
1. Blend bawang besar, cili padi, bawang putih, halia & kunyit sampai halus
2. Panaskan minyak dalam kuali, minyak takmo banyak sangat ye
3. Tumis bahan yang dah blend sampai naik bau
4. Masukkan sedikit santan cair, masukkan ketam & peria cina sekali gus
5. Tutup seketika bagi mendidih, buka sesekali & kacau rata
6. Bila dah separuh masak, barulah masukkan santan pekat & kacau selalu
7. Masukkan bahan2 perasa.. ikutlah selera anda :)
8. Biar mendidih sambil kacau
9. Agak2 ketam cukup masak..peria pun cukup masak boleh tutup api

** kalau guna santan kotak.. kene guna air untuk cairkan sket. santan kotak sangat pekat

** Masak dalam kuali besar supaya senang nak kacau. Walaupun 1 kg ketam tu nampak sikit je tapi bila terjongkang dengan sepit2 semua susah nak kacau nanti hihi

** Agak2 lah penggunaan santan ikut citarasa. Dirumah tak berapa suka pekat.. jadi masak kene cairkan sket kuah :)

Yeay!! Selamat Mencuba :)

No comments:

Post a Comment