"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Tuesday, November 11, 2008

Constipation Problem Part 2

Hari ni mama sibuk sangat cari info tentang susu for 1 year child since Tina sedang ada masalah dengan poo poo nya. Semua website mama surf, MeadJohnson, Dumex, Nestle, Dutch Lady .. dan mama pun call toll free line utk mintak nasihat tentang pemakanan baby.


Mama pun suruh nenek bukak sample sustagen vanilla, cuba bagi Tina rasa..about 1 hour nenek called, Tina tak nak sustagen vanilla. Dia hisap sikit, kumpul dalam mulut dan lepas tu keluarkan.. Then mama suruh nenek bukak sample Mamil Gold.. bila nenek call balik..Tina buat benda yang sama jugak.. From that mama perasan yang Tina tak boleh accept Dumex. Susu brand Dumex manis untuk Tina.

At the same time parenting advisor from Dumex called dan mama mintak nasihat untuk masalah constipation yang Tina tengah alami. Parenting advisor tu suruh mama cuba introduce quaker oat untuk sarapan pagi Tina. Dan dia juga mintak mama tukarkan susu yang sekarang mama bagi kat Tina, Isomil tu. Katanya Isomil sesuai untuk baby yang cirit-birit. Lagipun bila mama bagitau yang Tina wake up every 1 hour for milk, itu menguatkan lagi reason untuk tukar susu formula. Mungkin Tina rasa tak kenyang langsung minum susu Isomil.

Lunch hour hari tu jugak mama ajak mak su Ain gi Pasaraya Kini. Tengah-tengah confuse susu mana nak cuba..datang sorang kakak ni beli susu. Dia suggest mama cuba Lactogen.So mama tanya dia apa rasa lactogen? Kata dia rasa susu sahaja. Maksudnya bukan macam rasa Mamil Gold atau Sustagen. Kata dia lagi kalauLactogen tak sesuai, boleh cuba Dutch Lady 123... hmmm..mama pun teringat yang nenek suruh tengok susu Lactogen jadi mama ambik susu Lactogen 2 tin kecik, quaker oat dan sunmaid raisins. Mama plan nak iktu kata parenting advisor tu supaya introduce kat Tina Quaker Oat sebagai sarapan pagi.

Tak lama lepas mama balik ofis nenek called, Tina nak poo poo lagi tapi tak boleh.So nenek guna baki ubat untuk masuk kat belakang tu..tak lama Tina poo poo...isy..masalah la..

Petang mama balik keje..terus bancuh lactogen bagi Tina rasa. Alhamdulillah..dia nak minum. Buat 4oz habis. So mama decide nak terus guna lactogen buat sementara waktu hingga Tina poo poo lagi.

6 comments:

Sarah's Daddy and Mommy said...

Hopefully Tina can continue consuming Lactogen.

Qistina's Mama n Abah said...

Joanne, thanks..me too hope that my problem is solved now. So far so good. As I introduce quaker oat to Tina for breakfast..I can see the difference

Natalia said...

Poor Tina...very sad to know she still having poo poo problem..hope this time she accepts Lactogen...tak payah lagi tukar-tukar susu...

Qistina's Mama n Abah said...

Natalia, accept already. So senang hati la now. She can poo poo. I dont have to go to supermarket and reading each FM again..

Sarah's Daddy and Mommy said...

I wonder will quaker oat cause heatiness?
Me myself cant take it, coz I have been eating it for my diet meal few mths back, and it cause me to have constipation, sorethroat and etc...

Qistina's Mama n Abah said...

Joanne - Is it? poor you! she's ok with it. Just little bit for breakfast. Only 1 tablespoon. And I can see the quaker oat with raisin in the poo poo back..hehe..

I just let my mum give her 2 or 3 days a week. But Tina prefer sunmaid raisin alone. She just love that. And easy to poo poo as you said..its true la..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...