"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    3 years ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    4 years ago

Monday, February 12, 2018

Introducing... Our 3rd Princess

Bersawang tebal dah blog..
Sampai tak boleh bukak pun ada.. haha

Ok lah.. short and sweet
Just to introduce
Our 3rd princess
NUR AMNI QAREESHA BINTI MOHD NOOR HISHAM
Yang lahir pada
 6 Ogos 2017
Jam 2.36 ptg
HSAJB
Berat lahir 3kg
Lahir pada 36 week sharp


This is her..
On her 6 month old

See ya!

Baby Apa Khabar?

Mesin scan kat KKTU rosak dah berbulan. Makanya dokte on the last appointment suruh scan kat luar sebelum appointment 15 Feb 2016 kat KK semula. 

Scan lagi.. huhu..

Biasalah, scan kat Poliklinik Nur hidayah jek. Malas nak gi jauh. 

Sebelum scan memang biasanya dokte akan pegang perut, ukur tinggi rahim bagai kan. Scan sebelum ini 28w dokte takde cakap apa2 pun. Tak bagitau baby dah masuk laluan ke belum. So, mama jangka belum la tu hihi..

But yang kali ni, dokte wat muka suprise.. ala2 terkejut. Tanya berapa week dah? Mama kata lah tak cukup 32w lagi.. anggaran dalam 31w5d gitu..

Tanya lagi edd berapa? 10 April 2016..

Tapi dokte kata kepala baby dah masuk laluan. Dan dia pun pegang kat bawah ari2 sambil goyang2 sikit. Katanya dah fix..

Oh my, cepatnya. Mama ingatkan 2nd baby akan turun ke laluan few weeks lagi. Kira lambat sikit lah. Tapi tak rupanya.

Dokte kata mungkin macam tak masuk april akan bersalin.. huhuhuhu.. mama nebes ok.. abah ikut sama nebes..

Then kata dokte takpe, kita scan dulu..

Memang kali ni scan kepala baby senang sangat nak capture untuk ukur, tak macam sebelum ni sebab dia asyik bergerak-gerak tak henti. Nak measure sangat susah. 

Cuma ukuran abdomen, femur length tu susah sikit sebab baby bergerak kuat. Few times try, akhirnya baby tido.. so senang sikit dokte nak measure..

So, kalau ikut ukuran kepala & femur length.. baby dah 33w plus. Bukan sebab dia besar tapi sebab dia tinggi. Beratnya tak jauh sangat naik..masih below 2kg..

Dan dokte anggarkan baby akan lebih 2kg tapi takkan sampai 3kg. Mungkin sekitar 2.5kg , macam tu je. Takpelah.. asalkan baby sihat..

Lahir kecil..kita besarkan dia diluar :)


Saturday, February 10, 2018

Batuk Teruk Di Trimester ke-3

Batuk pada 3rd trimester memang sangat siksa ok. Bermula dengan adik Azra, kemudian kakak Ain dan yang akhir kena adalah mama.. hukhukhuk..

Puas menahan selsema dan batuk berkahak yang teruk tu, mama decide jumpa dokte kat KKIA. Perut ni dah sakit amat dah bila batuk.. rasa nak terkeluar baby..

Dokte check, batuk memang sangat teruk. Selsema pun teruk tapi boleh pilih satu ubat je. Dan dokte decide untuk beri ubat batuk, antibiotik dan ubat tekak.

Tak tahan sangat, mama makan juga ubat-ubatan tu untuk beberapa hari. Bila rasa reda mama tak makan dah. Tapi alhamdulillah sepanjang makan ubat baby bergerak seperti biasa..

Tanya kat FB.. ternyata kawan-kawan alam maya memang sangat membantu. Ada banyak petua diberikan. Petua-petua menggunakan madu memang tak boleh jalan langsung. Makin teruk lagi ada.. so mama tak mo madu huhuhu..

Dalam banyak-banyak yang beri petua, ada seorang kawan di whatsapp kata.. suaminya kalau batuk suka bakar garlic pastu kunyah-kunyah dan telan.

Nak baik punya pasal, mama cuba bakar garlic yang sangat kecil.. sebiji je.. kemudian kupas dan kunyah. Masa nak telan tu mak oiii.. pedih perit rasa tekak.. uweekkk..

Sejam dua berlalu.. eh.. batuk mula berkurangan. Malam itu lena tidur dengan batuk minima.. perghhh..

Itu satu..

Yang ke-2, mama minum banyak air suam dan air masak macam yang kawan-kawan suruh. Memang betul.. ada perubahan disamping garlic tadi tu kan. Air suam ni sepanjang hari. Malam pun minum banyak..

Tekak teringin nak minum air nenas. Tapi malas nak buat. Makanya mama cari air nenas dalam tin jenama fruit tree..

Tapi beli 2 tin je sebab abah marah.. huhu..
Mama cakap nak buat ubat batuk je. 
So mama minum 1 tin tu untuk few days. Tak minum habis 1 tin sehari..
Terasa kahak lendir semakin lekang..senang nak buang bila batuk. Ada la beberapa hari batuk..batuk dan batuk tapi bila habiskan tin yang ke 2.. batuk dah tak ada.. alhamdulillah..

Yang ke 4, mama memang amalkan VCO Catalyst 2 softgel sehari..

Jadi, kalau ada antara korang yang batuk teruk.. mungkin boleh try apa yang mama cuba ni. Depends pada penerimaan badan masing-masing ye..

Jadinya mama bersyukur sangat batuk dah hilang..

Untuk anak-anak.. mama memang tak bagi la jus nenas, garlic bakar bagai nih. Takde kan nya tertelan dek diorang. Jadi mama cuma istiqomah bagi diorang makan 2 item ni..



Alhamdulillah, anak-anak pun respond baik pada 2 supplement ini.. baik dah batuk..
EVCO dari cosway ni memang bagus dan harganya mampu milik. Bagi makan pun senang. Guna syringe sahaja. Sampaikan baby Azra lebih pilih minum vco dari minum ubat batuk.. huhu..

Untuk sapuan pada dada, belakang dan kaki anak-anak.. mama guna EO

Ok lah.. tu je mama nak share kan..
As i said ye.. depends.. tak tahulah cara ni ok tak kat korang

See ya!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...