"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Sunday, February 22, 2009

Restoran Daging Segar

Hari ni kami bertiga skip kenduri kahwin sepupu abah kat pontian. Asalnya memang nak pergi pun. Hadiah pengantin pun kami dah beli tapi hari jumaat 20/2/09 pukul 6 petang abah dengan Pak Su Boboy dah pergi rewang kat rumah Pak Long. Balik kul 1 pagi tapi tak kasi mama tidur sebab abah nak bangun pukul 2.30 pagi untuk rewang masak pukul 4 pagi. So, masa abah dengan Pak Su Boboy pergi mama dah tak sedar dah..dah lena tidur.

Pagi sabtu 22/2/09, waktu mama bangun abah dengan Pak Su belum balik lagi. Mama pun siap-siap iron baju untuk pergi kenduri kahwin tu. Tapi pukul 1.15 petang barulah diorang berdua ni balik dengan muka kusut masai..dengan mata merah. Kata abah nak pergi jugak kenduri tu tapi lambat sikit tapi mama memang tak percaya..diorang berdua ni kalau dah dapat bantal..alamat kiamat la dunia.

So mama dengan Tina pun terpaksalah skip kenduri tu sebab drivernya dah karam tidur...sorry Jihan..

Dah petang barulah abah bangun. Itupun sebab asyik kena panjat-panjat dengan Tina. Kami siap-siap untuk keluar makan. Mulanya tak tau nak makan kat mana..ingatkan nak makan kat TUTA je tapi boleh pergi sampai ke area Maidin sana ha.. cari Restoran Daging Segar.. teringat nak makan stik..hehehe

Abah makan lamb chop and mama makan beef stik. Owner restoran tu memang ramah. Tunjukkan pada kami daging beef stik yang sesuai dan bagitau kat abah anggaran berat daging kambing yang abah pilih untuk lamb chopnya. Untuk Tina kami orderkan straight cut fries je. Maaflah..gambar hidangan mama lupa nak ambil sebab asyik melayan Tina

Kami puashati dengan semua yang kami pilih. Stik mama memang lembut, tebal pulak tu. Lamb chop abah pulak..banyak betul dagingnya. Pendek kata kami teramat puashati dengan layanan dan hidangan yang kami pesan tu. Kenyang tau makan stik kat situ. Nak cari stik yang sedap taklah susah sangat tapi nak cari stik yang mengenyangkan tu agak payah jugak la. Tapi kat restoran ni memang kenyang kalau makan stik dia..sungguh..tak tipu!

Isteri owner restoran keluar menyapa kami sewaktu hidangan baru sampai ke meja. Dia suka sangat dengan Tina. Katanya bila pandang Tina..terasa sejuk hati..Tina pulak bukan main ramah lagi berbual bahasa alien dia dengan isteri owner restoran tu. Mereka berdua sukakan Tina yang ramah..

Bilnya : 1 set lamb chop, 1 set beef stik, 1 gelas air carrot susu, 1 gelas ais kosong dan 1 mangkuk straight cut fries = RM50.00. Lupa nak bagitau..restoran tu beraircond.. cantik dan selesa. La..ni dah macam marketing promo pulak dah..tak pe la..yang bagus tu kena la di war-warkan. Biar yang lain dapat info jugak..

Balik je abah cepat-cepat minum air limau suam sebab nak balancekan dengan lamb chop tadi hehehe... kolesterol..

Dalam kereta pun Tina dah penat. Sandar je kat baby seat. Sampai je kat rumah terus salin lap, salin baju seluar, salin pampers, pakai bedak, pakai minyak Yu Yi, minum grapewater dan mama ajak Tina baring-baring. Tak sampai setengah jam pun dia dah tidur.. penat la tu..

Seronok sangat bawa Tina keluar walaupun sekejap. Sekarang ni Tina dah asyik bubbling je..ada yang kami faham, ada yang tak..biasa la..orang tengah kemaruk nak bercakap. Terbaru ni Tina dah pandai mintak susu tapi dia akan sebut 'tutu'. Kalau mama tanya nak bubur ke nak susu? Mesti Tina akan jawab.. nak 'bucu' maknanya nak susu. Kalau mama bagi bubur jugak dia akan cakap..'tutu la'...Pastu dah pandai sebut cicak tapi jadinya 'titak' . Kalau pagi-pagi bangun tidur mama suruh bukak stokin pun dia dah pandai. Tapi dia akan sebut 'pipa' maknanya selipar. Penat ajar sebut stokin tapi yang dia sebut tetap pipa jugak.

Hari ini Tina genap 16 bulan.. 1 tahun 4 bulan

Sicomel kami ni semakin bijak, semakin aktif. Memang sejuk hati tengok muka dia..senyuman dia..dan dia dah tau cari abah dia. Kalau weekend abah tak balik rumah kota..Tina akan buat perangai..serba tak kena dan asyik nak nangis je. Dia dah pandai rindu kat abah. Tu yang buat abah tak senang duduk kat TUTA..balik jugak kota..sian abah..sian Tina..sian mama jugak..

Tak pe.. very soon hopefully kami dapat tinggal bersama. Tak de la Tina kehilangan abah dia selalu sebab mama ada abah pun ada. Diam tak diam dah setahun lebih jugak kami tinggal berjauhan. Rasa macam dah tak sanggup dah.. tu yang berharap dapat cepat pindah tu..doakan kami ye..


3 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

hmm..mmg seksa kan tgl jauh2 ngan hubby. nak jaga anak lagi. kitorng ni sejak kawin lom ade rezki nak duduk sekali. papa zara susah nk posting n mama zara plak malas nk cari kerja tpt lain..hehe..

nway, hope u will re'unite' wth hubby soon. happy for u..=)

Qistina's Mama n Abah said...

tak pe..sha doakan lily dapat gak unite dgn papa zara very soon ye..memang susah sangat dok jauh..penantian bakal berakhir dah tak lama lagi..relieve sangat..

mrsdjones said...

Happy 16 months to Tina~ :)
InsyaAllah nanti dpt tinggal sama2. Jauh ke dekat sama je.. asalkan masing2 setia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...