"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Monday, July 20, 2009

Penyakit Tangan, Kaki & Mulut ... Dapat Dari Mana?


Gambar si comel kami yang dah sihat.. happy sangat temgok dia senyum dan bermain mcm biasa

14 Julai

Malam itu kami jalan-jalan ke Jusco Taman U.. saja je jalan bawak Tina. Tina suka sangat sebab da boleh berlari-lari tanpa rasa panas. Kan beraircond.. sebelum balik mama beli aiskrim kat McDonalds. Tina makan lebih dari separuh cawan tau. Mama dapat sikit je.. semuanya ok jek hinggalah tengah malam tu.....

Tina tido sebaik kami balik rumah. Tengah malam dia terjaga menangis-nangis.. mama terperanjat sangat kepala Tina panas sungguh. Mama dengan abah berjaga sambil letak tuala lembap atas kepala Tina, lap kaki dan tangan dia.. takut sangat temperature tiba-tiba tiba tinggi ..nanti boleh membahayakan otak dia pulak..

pukul 5 pagi Tina terjaga dan menangis-nangis. Nak bagi dia diam mama bukakkan cd fun song factory. Tina suka .. ketawa-ketawa sampalah dia tertido semula. Pagi tu abah amik cuti sebab pening kepala.. yela..tak tido sampai pagi.

Bila kami siap-siap nak gi klinik, Tina ok pulak.. badan dah tak panas. Pelik la pulak.. So kami tak jadi gi klinik..balik umah nenek tun aminah Tina makan nasi goreng banyak. Walaupun setiap kal suap dia menangis tapi masih nak makan. Apa yang mama perasan, Tina kurang menyusu kurang makan dan kurang minum air. Bila nak bagi air dia akan tolak dan nangis..

Malam tu Tina meragam lagi... tapi tak sepanas malam semalam. Menangis dan air liur dia meleleh-leleh keluar... kami pelik. Tina ni sakit mulut ke apa? Mulut dia ada ulser ke? Tapi kami decide nak gi klinik esok siang je la..


15 Julai

Air liur Tina meleleh-leleh tahap kritikal.. dashat sangat.. ada bintik-bintik kat tangan dan kaki.. mama pun sms abah, ajak abah gi klinik hari ni jugak. Lagipun harini dia meragam tahap gaban. Mama tak dapat nak buat apa kerja pun.. Tina nangis je arini.. risau mama. Menyusu pun cuma sekali siang.. sekali malam.. tu pun puas pujuk..







Ubat-ubat Tina ...










Tina lepak lepas makan Ubat ... Tak susah pun bagi Tina makan ubat, senang je kan Tina kan...









17 Julai

Hari ni Tina dah ok sikit. Dah nak makan.. dah nak minum.. cuma susu je yang kurang lagi. Mungkin susu buat mulut dia sakit balik kot. Tapi kalau mama bagi air yang sejuk dari peti ais Tina suka. Lagipun doktor suruh bagi Tina makan dan minum apa je yang dia nak, asalkan dia nak makan dan minum.



Petang tu abah & mama ajak Tina gi Jusco Bukit indah. Kami bawak Tina makan kat A&W sambil-sambil makan ice cream. Tina suka sangat. Yela kan..dah berapa hari Tina tak jalan-jalan. Gi umah nenek pun tak..takut jangkit kat kimi pulak nanti..susah..



Tapi hari ni 21 Julai... Tina dah sembuh sepenuhnya.. dia dah happy macam selalu. Mama lega sangat..

8 comments:

Dilla Zaidi said...

Glad to hear Tina da ok...Sian ek bebudak sakit...Hope Tina ceria slalu pasni...tak sakit2 lagi da...

Mummy Ryan said...

Kesian nyer Tina sakit...confirm ke dia dpt penyakit Tangan, Kaki & Mulut???...

Btw happy to hear that Tina dan sembuh sepenuhnyer....

Qistina's Mama n Abah said...

dilla & Kc - Yup confirm by specialist.. but now dah sembuh dah..lega sangat...

Sarah's Daddy and Mommy said...

I am glad that Tina is ok now.

Qistina's Mama n Abah said...

Thanks Joanne..`

MeRy said...

Glad to hear that Tina is fine now..

mrsdjones said...

HFMD ni mmg bahaya kan. Baguslah Tina dah sihat. :)

Qistina's Mama n Abah said...

Mery & Mrsdjones - Thanks for your concern ya... this diese can cause death wo!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...