"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Monday, October 18, 2010

Mama takde mood la nak buat post baru sebab mama risaukan keadaan Tina yang sembelit ni. Tak 'membuang' sampai 3 ke 4 hari tu. Pastu masa nak membuang menangis-nangis..arrghh... suruh cangkung tak mahu jugak..menjerit2..perghh..sungguh menduga kesabaran la..

Nak kata sebab susu nespray yang baru tu..tak tau la sebab last tin lactogen 3 pun dia dah mcm tu..ke sebab Tina ni makan tak suka kunyah..jadi mama sebelum ni akan masak nasi lembik. Seminggu 2 kali masak bubur sayur..

Tapi mama ingatkan Tina dah besar sikit so nak ajar dia makan nasi dengan lauk..mungkin sistem penghadaman dia belum boleh terima agaknya..

Haih..mama risau la... :(

3 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

sian tina..byk2 sabar ye sha..harap dpt cari solutionnye..buat mase ni kena guna ubat utk membuang tulah kot..dpd disimpan lame2 tkt perut die kembung plak..

Diamilikku said...

hurmm..banyakkan minum air putih kot..pastu makan sayur2 banyak sket...buah2an pun bagus...betik yang paling baik...sabar ehh sha...usus masih tak sesuai lagi tu...amik masa sket..su dah post entry baju2 yang beli kat sha...

Lady Qay said...

SHA, cara u bncuh susu tina camana?kdg tuh bila bncuh susu ikut sukatan sgt mmg akan sembelit..mcm zaffran ms qay startkan ngan susu formula mmg kerap..so sonce then qay cairkan sikit susu..kalo susu 6 oz takde la ltak smpi 6 sdu, 4 saja..
at the same time, bg bnyak mknn berkuah n mnum air bnyak..if kurg mnum air mmg akan smbelit..tmbhn kalau tak mkn buah atau syur...if buah pun tak suka, bg kismis ke, prune, biskut oats cthnya.bnda tuh bleh bg mudah buang air.. tina pun dah bsar..sbnrnya dah boleh ajar mkn nsi dgn lauk.tak perlu nsi bubur lagi..if tak di ajar, dia akan tau hnya nsi bubur saja yang dia pndi..
if rjin buat mcm bubur kacang hijau ke, elok juga if dia makan la..bnyakkan bnda berserat yang boleh bg mudah buang air...apa2 msg di fb atau ym je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...