"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Wednesday, July 6, 2011

Percubaan Pertama : Chiffon Pandan

Bahan-bahannya mama dah sediakan few weeks lepas lagi. Semalam mama dah pun berdiskusi dengan Lela Lelord aka MamaNajlaa kita. Macam-macam mama tanya kat dia. Huhuhu.. takut tak menjadi la weh..

Beberapa pesanan jugak Lela bagi, antaranya:
1 - kurangkan gula.kata dia darling dia kata manis..so mama noted. Abah pun mesti bising kalau manis kang

2 - Bahan B tu pukul sampai betul2 kembang..betul2 bila terbalikkan tak jatuh..ok lord..akan ku ingat..





Ini rupa sebelum masuk oven.. ye..tau..tak hijau pun sebab pewarna hijaunya takde..boleh terbeli perisa pandan jek..huhu..




Bila dah siap..












kenapa dia penyek camni ek.. tak gebu pun..sape tau..ni kenapa?






chiffon mama yang kurang menjadi la..



Masa dlm oven ok jek naik la dia..tapi bila tutup api dia turun separuh dari yang dia naik tu..nape ek.. sian tau..

Rupa ada, bau ada, rasa ada tapi rupanya tak macam yg Lelord punya pun..huhu..Lord!!! camner nih..


Eh lupa plak..resepi ini mama amik kat
http://yatiememories.blogspot.com/2010/04/kek-chiffon-pandan.html

resepi dia memang ok..mama je yang tak pandai kot..ntah apa yg kurang nih..
sape2 tau..leh komen untuk percubaan seterusnya plak...haih..
sib baik semangat membaking tak merudum tau..
tak pe..len hari mama cuba lagi..


apa yang lelord pesan tu mama buat dah.. siap terkurang manis lg ha chiffon nih.. (kilang gula terbakar..so gula takde..tipu jek)

Part yang terbalikkan tak jatuh tu mama dah buat dah..memang tak jatuh pun..tapi apasal tak jadi cantik gak??? Mana silap nih???

korang jgn la gelakkan chiffon mama tu.. huhu..

3 comments:

dieya said...

k sha, fm dieya dah pos tau. sehari dua lg smpi laa ke jb :-)

Lelord said...

huhuhu aku rasa ko kena tya kak yatie, aku pun tatau kenapa kek cipon ko turun

abah said...

hahah walaupun penyek...sedap gak....heheheh i like i like...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...