"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Monday, November 28, 2011

Mama Ajar Tina : Progress Melatih Jari Guna Pensil

Mengajar Tina mengenal huruf & nombor tak begitu sukar.. ok la tapi melatih tangan & jari dia supaya dapat berkoordinasi (ececeh perkataan) dengan baik untuk menggunakan pensil tu agak sukar juga. Biasalah tu kan..


Since mama dah perasan kan hal tu jadi mama amik inisiatif sendiri nak cuba latih dia. On the 1st day tu memang terang2 la nak kene pegang tangan dia untuk buat circle or ikut dotted lines. Dia memang tak boleh.


So mama teruskan la hampir seminggu lebih juga.. barulah dia ada confident nak penang pensil sendiri. Tapi still nak kene pegang tangan la kalau nak buat circle & dotted lines tu..


After a week plus.. seperti biasa rutin pagi kami sejak hari itu adalah belajar menggunakan 1 buku & pensil.. so macam biasa mama buat page by page dengan dia. Pagi tu tak nampak progress.. sama mcm semalam2..


But petang tu lepas abah balik.. mama citer la kat abah progress Tina tu. So abah pun amik la buku & pensil..


abah: Jom abah ajar kakak


Tina : ajar apa?


abah : ajar tulis & garis. Nanti abah bagi kakak star kalau kakak pandai


So mama pun tengokkan jek la diorang ni. Suprisingly, Tina dah boleh buat circle sendiri..ikut dotted lines sendiri..walaupun tak berapa nak circle pun..ok la.. mama & abah puashati..


Jom tengok pages2 yang Tina belajar..







Nak bagi dia faham cerita..apa yang arahan tu nak dia buat pun agak mencabar..so gunalah bahasa2 kanak2 untuk buat dia faham yang dog tu nak pegi kat tulang (makanan dia).. so mama cakap, kakak kene draw lines, jalan mana boleh sampai kat tulang.. huhu.. gitu..


Alhamdulilah dia faham..








Yang ni dia buat takmo pakai ruler.. free hand je. Tapi ok la at least dia faham 1 pergi kat 2.. pastu gi kat 3 dan seterusnya..kat 8910 tu mama letak ruler..dia garis jek..tu pasal lurus hihihi..









Ini satu lagi.. untunglah dia faham.. padanannya.. garisan dia jek agak sememeh.. huhu.. boleh la nak..







ikut dotted lines ni betul2 dia buat sendiri.. alhamdulillah.. kami tepuk tangan untuk dia.. :D









Ok..inilah circle yang Tina buat sendiri. Yang mana SAME..yang mana DIFFERENT.. agak susah nak bagi faham. But at least dia dapay picture..apa arahan tu nak. huhuhu tak circle pun kan.. jadilah..


Abah tanda & bagi big star kat situ untuk dia.. dia suka sangat.. :D


After session yang ini..dia akan suka nak buat betul2 supaya boleh dapat star.. :D.. hihihi now i know what to do..


Semua ni 17 Nov 2011 punya lesson.. have to do more with her


























2 comments:

Lelord said...

beb nak ko bleh beli sticker gak as rewards. aku siap beli stamp pad skang kan mcm2 ada yg cantik2 kat popular books store

Sha@Mama Tina said...

oo.ye la kan lord.. dia suka giler sticker..

so skrg ni kalau dia rajin..aku on jek setiap kali dia nak beli buku.. dia kan hantu buku.. huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...